Τα πάντα όλα του Eurogroup "Athenae Delenda Est"

“Το πιο κρίσιμο Eurogroup, μετα και την Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που δεν έφεραν συμφωνία, καλύπτεται απο το Thessallloniki.blogspot.com με ζωντανές συνδέσεις (live) καθ' όλη τη διάρκειά του.
Δείτε και διαβάστε παρακάτω!!!
Μείνετε συντονισμένοι ...”


LIVE Greek national briefing
Press briefing by Yannis VAROUFAKIS
Greek Finance Minister

Τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υπέδειξε ως υπεύθυνο για τη μη επίτευξη συμφωνίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς όπως είπε άλλο προσχέδιο ανακοίνωσης του έδειξε ο Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη του Eurogroup και άλλο κείμενο παρουσίασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση.

"Πριν από τη συνεδρίαση συναντήθηκα με τον Πιερ Μοσκοβισί που θέλω να ευχαριστήσω για τον ιδιαίτερα θετικό του ρόλο στην όλη διαδικασία. Μου παρουσίασε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης το οποίο θα ήμουν απόλυτα ευτυχής να υπογράψω εκείνη τη στιγμή ως είχε. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και έκανε λόγο για την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει αίτημα για παράταση σε ότι αφορά τη τρέχουσα δανειακή σύμβαση και αυτό θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα ως ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να υπάρξει ένα συμβόλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό επρόκειτο να ήταν αντικείμενο συνομιλιών σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Αυτό το προσχέδιο που είδα ότι η Ε.Ε. θα παρείχε στο διάστημα αυτό τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στη βάση αυτής της κατανόησης, θα ήμασταν και παραμένουμε ευτυχής να κάνουμε αίτημα για μια τέτοια παράταση αυτής της δανειακής συμφωνίας. Από τη δική μας πλευρά η δική μας κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να προτείνουμε μια σειρά από όρους που θεωρούσαμε ότι οι εταίροι μας ζητούσαν από εμάς προκειμένου να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εμείς, επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στο πλαίσιο της δανειακής μας συμφωνίας και είμαστε προετοιμασμένοι να μην αναλάβουμε καμία δράση κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος ή δράση που κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ θα είχε επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο μόνος όρος που θέταμε ήταν να μην ζητηθεί να επιβάλουμε μέτρα που είναι σαφώς υπέρ της ύφεσης και καθόλου αρμόζοντα σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις ούτε αυξήσεις στο ΦΠΑ" είπε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup.

"Δυστυχώς όμως αυτό το θαυμάσιο κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω εκείνη τη στιγμή χωρίς δεύτερη σκέψη, απεσύρθη λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση από τον πρόεδρο του Eurogroup και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη" είπε. Σημειώνεται, συμπλήρωσε ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχε ασκηθεί πίεση να υπογράψουμε παράταση όχι της δανειακής σύμβασης αλλά του τρέχοντος προγράμματος.


Αυτό είναι το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο ανέβηκε στο Twitter από αρκετούς δημοσιογράφους που καλύπτουν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

"Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα", αναφέρει μεταξύ άλλων. Η τελευταία αυτή φράση ήταν που συνάντηση την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

"Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό" σημειώνεται επίσης.


"Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup του Νοέμβριο του 2012 . Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη συμφωνία.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη νέα αυτή συμφωνία" τονίζεται.

"Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη προσβαση στις αγορές με την προϋπόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο συμφωνημένο πλαίσιο", καταλήγει η ανακοίνωση.


"Σε αντάλλαγμα, μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης φράση, δηλαδή κάποια ευελιξία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η κυβέρνηση μας όμως εξελέγη για να αμφισβητήσει την φιλοσοφία του προγράμματος αυτού, δεν μας ενδιαφέρουν αισθητικές αλλαγές. Όμως, για αυτές τις νεφελώδεις λέξεις της κάποιας ευελιξίας, δεν μας εδόθη κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ποιος είναι ο ορισμός της ευελιξίας; Εμείς προσφέραμε να απόσχουμε από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος για μια περίοδο έξι μηνών και το μόνο που μας έδωσαν πίσω ήταν μια νεφελώδης υπόσχεση περί ευελιξίας" τόνισε.

"Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο για την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψουμε μια τέτοια ανακοίνωση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνησή μας θα αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις και τους όρους που όμως δεν θα επιδεινώσουν την κρίση στην κοινωνία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, ιδιαίτερα ένα αδιέξοδο που θα ήταν μη επωφελές προς το σύνοδος των Ευρωπαίων", συνέχισε.

"Ζητούμε να υπάρξει μια διατύπωση που να επιτρέψει και στις δυο πλευρές να συνεχίσουμε το να ψάχνουμε το κοινό έδαφος που έχουμε. Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας γιατί το κράτος μας έχει υπογράψει αυτή τη θέση. Υπάρχει και μια άλλη αρχή, ότι η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές" πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως αυτό το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. "Αυτό το πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Θα ήταν μια πράξη ανακόλουθη να προτείνουμε μια τέτοια υπόσχεση, ότι θα ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θεωρούμε λογικό", υπογράμμισε.

"Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αντιμετωπίζεται ως μία αποικία χρέους", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τη λέξη "ευελιξία" που αναφερόταν στο προσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι "δεν επαφίεται σε εμάς να αποσαφηνίσουμε τον όρο. Δεν τον προτείναμε εμείς".

"Αυτό που αποδείξαμε", συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, "είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να προσαρμοστεί και ότι η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί ένα πρόγραμμα που απέτυχε".

"Πρέπει να πείσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όχι με ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Είμαστε στα όρια μίας μεγάλης κρίσης", υπογράμμισε.

Παράλληλα είπε ότι "θα παραμείνουμε μέλη της Ευρωζώνης" και πρόσθεσε: "Είμαστε μία κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση που δεν σταμάτησε με το πρόγραμμα που μας ζητείται να επιμηκύνουμε".

"Η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά σε ότι είναι αναγκαίο ώστε να γίνουν τα βήματα για να έχουμε ένα νέο συμβόλαιο επωφελές και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη", επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι "το θέμα είναι να μην υπάρχει αδιέξοδο, το οποίο είναι περιττό".

"Δεν έχουμε έρθει για να παίξουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. "Δεν υπάρχει μπλόφα, δεν παίζουμε" είπε σε μια αποστροφή του λόγου.




Αυτό είναι το κείμενο του Μοσκοβισι
που θα υπέγραφε ο Βαρουφακης

Αυτό φέρεται να είναι το κείμενο που είχε αποδεχθεί ο Βαρουφάκης και δεν πέρασε στο Eurogroup από τον Dijsselbloem, όπως το δημοσίευσε πριν λίγο ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason.
H ερώτηση είναι απλή και σαφής:
Αυτό το κείμενο το αποδέχεται ο κ. Τσίπρας, ο Λαφαζάνης και ο Καμμένος;
Αναφέρει ρητά
α) Επέκταση της δανειακής σύμβασης β) Αποφυγή οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας που θα επέφερε δημοσιονομική επιβάρυνση

Συνέντευξη τύπου λήξης του Eurogroup


Παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, με το Eurogroup να στέλνει ένα σαφές, ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: να δεχτεί παράταση του προγράμματος σε αντάλλαγμα για ευελιξία εντός του υφιστάμενου προγράμματος.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα της συνεργασίας των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και της Ελλάδας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και τόνισε πως το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει ακόμη ένα σταθερό, κοινό έδαφος για τη μορφή που θα έχει η νέα προσαρμογή», δήλωσε ο Dijsselbloem. Το γενικό αίσθημα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών είναι ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ένα αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με τις ελληνικές αρχές να αναλαμβάνουν τις ανάλογες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Dijsselbloem.

Έχοντας ακούσει τις θέσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Dijsselbloem είπε πως η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο να δεχτεί μια παράταση που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ευελιξία που παρέχει το πρόγραμμα, συνοδευόμενη από δεσμεύσεις. Για το επίμαχο θέμα της διατύπωσης ειδικότερα, ο Dijsselbloem άφησε να εννοηθεί πως η διαφωνία δεν είναι στη διατύπωση, ενώ εξήγησε πως μια συμφωνία-γέφυρα είναι ουσιαστικά  μια παράταση.

Η Ευρωζώνη είναι ανοιχτή να συζητήσει μέτρα που θα αντικαταστήσουν το 30% με το οποίο διαφωνεί η ελληνική πλευρά

Δεν υπάρχει εναλλακτική για την ελληνική κυβέρνηση από το να ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Οικονομίας, Pierre Moscovici.

Τόνισε ακόμη ότι υπήρξε σήμερα μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, την οποία “δεν πρέπει να δούμε ως τελειωτική”.

Ο Επίτροπος τόνισε ακόμη ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.

Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί ζητώντας αλλαγή και δεν μπορεί να κωφεύσει σε αυτό. “Παραμένω πεπεισμένος για την δυνατότητα και την αναγκαιότητα ανεύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας. Για να δοθεί ευελιξία, είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να δράσουμε στη βάση της συνεργασίας”. 

Εάν υπάρξει αίτημα από την Αθήνα, υπάρχει μια πιθανότητα να εξεταστεί η ευελιξία στο πρόγραμμα. Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε επ αυτού χαρακτηριστικά: το πρώτο βήμα πρέπει να είναι το αίτημα για παράταση του προγράμματος, μετά μπορούμε να δούμε την ουσία. Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολόγοι. Η φρασεολογία συζητήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα".

"Athenae Delenda Est" («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), σχολιάζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, παραφράζοντας τους Ρωμαίους (Carthago Delenda Est – «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί») σε άρθρο του στους New York Times αμέσως μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στο γκρεμό ως παράδειγμα προς αποφυγή.

«Είναι εκπληκτικό και δεν το λέω με την καλή έννοια», γράφει ο οικονομολόγος, και επισημαίνει ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών διακόπηκαν μετά την απόρριψη του προσχεδίου του Eurogroup από την Ελλάδα, το οποίο η ελληνική πλευρά περιέγραψε ως παράλογο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η φράση – κλειδί του επίμαχου κειμένου είναι η παρακάτω: «Oι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ρου χρέους, βάσει των στόχων που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, ενδεχόμενα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Mετάφραση: Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Οι Τσίπρας και ΣΙΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψουν ένα τέτοιο προσχέδιο, γεγονός που κάνει κάποιον να απορεί τι πίστευαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ότι έκαναν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι και να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι σαν την Ιρλανδία του 2010 και αυτού του τύπου οι εκβιασμοί δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο Κρούγκμαν.

«Από το να της δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία και πιθανότατα εκτός ευρώ, ώστε η οικονομική της κατάρρευση να αποτελέσει μάθημα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να ζητήσει οικονομική ανακούφιση. Πρόκειται για την πρακτική της «Καρχηδόνιας ειρήνης» που επέρχεται μέσω της συνολικής καταστροφής του εχθρού δηλαδή να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο που υιοθέτησε η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο». «Η έλλειψη σοφίας εκπλήσσει και τρομάζει», καταλήγει ο οικονομολόγος στο γλαφυρό άρθρο του.


Departure and doorstep by Pierre MOSCOVICI, European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep IMF Managing Director (Lagarde)

Departure and doorstep by Johan VAN OVERTVELDT, Minister of Finance of Belgium, following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep by Pierre GRAMEGNA, Minister for Finance of Luxembourg, following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep by Hans Jörg SCHELLING, Federal Minister for Finance of Austria, following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep by Edward SCICLUNA, Minister for Finance of Malta, following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep IT (Padoan)

Départ et déclaration de Michel SAPIN, Ministre français des Finances et des Comptes publics, suite à la réunion de l'Eurogroupe ayant lieu

Departure and doorstep by Jeroen DIJSSELBLOEM, Eurogroup President following the Eurogroup meeting

Departure and doorstep by Valdis DOMBROVSKIS, European Commissioner for Euro & Social Dialogue following the Eurogroup meeting

Στους διαδρόμους του κτιρίου που γίνεται το Eurogroup κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες για νέο έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, κάτι το οποίο άφησαν να εννοηθεί με δηλώσεις τους και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών κατά την προσέλευσή τους.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί γύρω στις 17.30, καθώς θα προηγηθούν άλλα θέματα όπως το θέμα της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται στην ατζέντα τις συνάντησης, το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και θα εξετάσουν τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Επίσης, θα συζητήσουν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την πρόωρη εξόφληση μέρους της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του εν εξελίξει προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.


Άρθρο Βαρουφάκη στους NY Times:
Αποστάσεις –με όποιο κόστος- από
συμφωνίες που είναι λάθος

Με άρθρο-παρέμβασή του, στους New York Times, λίγη ώρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σκιαγραφεί την ελληνική στάση και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα δάνεια, μέχρι να βρει τον τρόπο να τα αποπληρώνει. Ολόκληρο το άρθρο του.
 
«Καθώς έχω περάσει πολλά χρόνια ως ακαδημαϊκός ερευνώντας τη θεωρία παιγνίων, ορισμένοι σχολιαστές βιάστηκαν να θεωρήσουν ότι ως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα προσπαθούσα να επινοήσω μπλόφες, στρατηγικές και εξωτερικές επιλογές, στην προσπάθειά μου να βελτιώσω την αδύναμη θέση μου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Αν μη τι άλλο, το υπόβαθρό μου στη θεωρία παιγνίων με έχει πείσει ότι θα ήταν καθαρή τρέλα να σκεφτώ ότι οι τρέχουσες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων μας είναι ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης το οποίο θα κερδηθεί ή θα χαθεί μέσω μπλόφας και τακτικής υπεκφυγών.

Το πρόβλημα με τη θεωρία παιγνίων, όπως εξηγούσα στους μαθητές μου, είναι ότι παίρνει ως δεδομένο τα κίνητρα των παικτών. Σε ένα πόκερ ή blackjack, αυτή η υπόθεση είναι μη προβληματική. Αλλά στις τρέχουσες διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων μας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το νόημα είναι να σφυρηλατηθούν νέα κίνητρα. Να διαμορφωθεί μια νέα νοοτροπία που υπερβαίνει τις εθνικές διαιρέσεις, διαλύει τις διακρίσεις μεταξύ πιστωτή-οφειλέτη προς όφελος μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής και τοποθετεί το ενιαίο ευρωπαϊκό καλό πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ένα δόγμα που αποδεικνύεται τοξικό εάν παγκοσμιοποιηθεί.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε μόνο μία επιλογή: Να αποφύγουμε κάθε πειρασμό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή ως ένα πείραμα στρατηγικής, και αντ’ αυτού, να παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια τα γεγονότα που αφορούν την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας για να αναπτυχθεί ξανά η Ελλάδα, να εξηγήσουμε γιατί αυτά είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και να αποκαλύψουν τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η λογική και το καθήκον μας αποτρέπει να πάμε.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων είναι διττή: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα προκειμένου να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μην απειλούμαστε ως αποικία χρέους η οποία θα πρέπει να υποστεί αυτό που πρέπει. Η αρχή της μεγαλύτερης λιτότητας για την οικονομία με τη μεγαλύτερη ύφεση θα ήταν περίεργο εάν δεν προκαλούσε τόση πολύ άσκοπη ταλαιπωρία.

Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διασφαλίσετε κεφάλαια είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να αποδεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης; Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά, δεν θα είναι πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μία μπλόφα.
 
Και αν αυτό φέρει πόνο στο λαό; Με ρωτούν. Σίγουρα μπλοφάρετε. Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι το συμπέρασμα βάσει και της θεωρίας παιγνίων, είναι πως ζούμε μια τυραννία των συνεπειών. Πως δεν υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να κάνουμε το σωστό όχι σαν στρατηγική, αλλά απλά γιατί είναι… σωστό.
 
Ενάντια σε αυτόν τον κυνισμό η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει. Θα πάρουμε αποστάσεις, με όποιο κόστος, από συμφωνίες που είναι λάθος για την Ελλάδα και λάθος για την Ευρώπη. Το παιχνίδι του «παράτεινε και υποκρίσου» που ξεκίνησε όταν το χρέος της Ελλάδας έγινε μη βιώσιμο στα τέλη του 2010, τελείωσε. Όχι πια δάνεια – όχι μέχρι να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας με στόχο να μπορούμε να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να ξανασταθεί στα πόδια της και να απαλύνουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
 
Όχι πια μεταρρυθμιστικά προγράμματα που «χτυπούν» φτωχούς συνταξιούχους και αυταπασχολούμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη διαφθορά των «μεγάλων». Η κυβέρνησή μας δεν ζητά από τους εταίρους να μην πληρώσει τα χρέη. Ζητάμε μερικούς μήνες οικονομικής σταθερότητας που θα μας επιτρέψουν να δούμε καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός μπορεί να αντέξει και να στηρίξει, ώστε να φέρουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με την ανικανότητά μας να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
 
Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως αυτή η υποχώρηση από την θεωρία παιγνίων, εκκινεί από κάποια ριζοσπαστικά αριστερή ατζέντα. Όχι και τόσο. Η βασική επιρροή εδώ είναι ο Ιμάνουελ Καντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι οι λογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας, κάνοντας αυτό που είναι σωστό.
 
Πως ξέρουμε ότι η μετριοπαθής πολιτική μας ατζέντα, η οποία εμπεριέχει την κόκκινη γραμμή μας, είναι σωστή με όρους Καντ;  Το ξέρουμε κοιτώντας στα μάτια των πεινασμένων στους δρόμους, ή την πιεσμένη μεσαία τάξη μας ή λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των σκληρά εργαζομένων ανθρώπων σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη εντός της νομισματικής μας ένωσης. Άλλωστε, η Ευρώπη θα ξανακερδίσει την ψυχή της, όταν ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της, βάζοντας τα δικά τους συμφέροντα στο επίκεντρο.»


Αφίξεις και δηλώσεις

Εναρξη στις 2μ.μ.


Χωρίς να προβούν σε δήλωσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως έγινε γνωστό, μόλις δεκαπέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, προδιαγράφοντας το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, μηδενίζοντας τις πιθανότητες εύρεσης μιας πρώτης συμφωνίας σήμερα. 

Το ίδιο κλίμα, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, δείχνουν και οι διήμερες τεχνικές συζητήσεις (Παρασκευή, Σάββατο) οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς εύρεση κοινού τόπου και με μόνη, κοινή, διαπίστωση πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών που ζητάει η Αθήνα δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στους «θεσμούς». 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital με διαπραγματευτική τακτική ένα αίτημα για μορατόριουμ μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για τουλάχιστον τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου καμία από τις δυο πλευρές δεν θα προβεί σε μεμονωμένες ενέργειες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Κατά τη διάρκεια αυτού του μορατόριουμ η Ελλάδα θα δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει κανένα μέτρο το οποίο θα οδηγεί σε χαλάρωση του προϋπολογισμού ενώ οι εταίροι θα δεσμευτούν ότι θα παράσχουν την  αναγκαία ρευστότητα στην ελληνική οικονομία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας – συμβόλαιο για την επόμενη μέρα. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν αυτό το μορατόριουμ απολύτως αναγκαίο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες, να βελτιωθεί η ψυχολογία στην οικονομία και να υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πέταξαν σήμερα το πρωί στις 8.30 με την ίδια πτήση για τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν και άτυπη συνεργασία ενόψει του σημερινού Eurogroup. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεργάστηκαν με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ευ. Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στις Βρυξέλλες (Γ. Χουλιαράκη – πρόεδρο του ΣΟΕ, Ε. Παναρίτη κ.ά) διαπιστώθηκε «χάος» σε τρία βασικά σημεία που οι δυο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους. Τα τρία αυτά σημεία είναι: οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημοσιονομικό και τα εργασιακά. 

Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για το αν υπάρχει τουλάχιστον σύγκλιση στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων (η Ελλάδα ζητάει 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 έναντι 3% που προβλέπει το μνημόνιο αν και σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Α. Φλαμπουράρη ο στόχος του 1,5% έχει γίνει σχεδόν αποδεκτός) και αν ισχύουν οι πληροφορίες «ότι το βλέπουν θετικά» απάντησε «μένει να δούμε αν αυτές οι προθέσεις θα επαληθευτούν στο σημερινό Eurogroup». 

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει σήμερα από τους εταίρους ξεκάθαρη αναφορά για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στο ανακοινωθέν που θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί για να εκδοθεί. 

Κυβερνητικά στελέχη κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη αναφορικά με το σημερινό Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση» αλλά εμφανίζονται σχεδόν βέβαια ότι θα υπάρξει και νέο έκτακτο Eurogroup το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό Eurogroup θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.


Επίτροπος Moscovici: Πάμε για συμφωνία με θετικό πνεύμα.

Υπέρ της επέκτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και όχι ενός νέου τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προσερχόμενος στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Michel Sapin εξέφρασε την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση.

Schaeuble: Δεν είμαι αισιόδοξος για συμφωνία σήμερα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Απο τον Σεπτέμβριο περιμένουμε την Ελλάδα. . Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς. Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Hans Jörg Schelling: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νέους όρους στο τωρινό πρόγραμμα

Επίτροπος Dombrovskis: Η πιο ρεαλιστική λύση η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Η επέκταση θα μπορούσε να είναι από δύο μήνες έως μισό έτος.

ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας Michael Noonan: «Είναι ώρα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group»

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου Pierre Gramegna: Είναι νωρίς ακόμη

Λετονός ΥΠΟΙΚ Jānis Reirs

Σλοβάκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ Peter Kažimír: Δεν περιμένω συμφωνία σήμερα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη ...

Ισπανός ΥΠΟΙΚ De Guindos: «Η "κόκκινη" γραμμή μας είναι ότι τα ελληνικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν, το ενδεχόμενο Grexit δεν είναι σε καμία περίπτωση στο τραπέζι».

MEGA: Πολιτική πληροφορία ότι
ο Hollande εξετάζει Grexit

Έτοιμη να αντιμετωπίσει δίχως τους προ πενταετίας κινδύνους μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον η Ευρώπη, εκτιμά ο Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με πολιτική συντάκτρια, διαπιστευμένη στο Ελιζέ, που μίλησε στον ρ/σ Europe 1, όπως μεταδίδει το MEGA.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Καρολίν Ρου, "η υπόθεση είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι. Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πώ ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό το σενάριο. Μου εκμυστηρεύθηκε πριν απο μερικές ημέρες ότι πριν απο πέντε χρόνια έαν η Ελλάδα έβγαινε απο την Ευρωζώνη αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολαντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει".

Αναφερόμενη στον Γ. Βαρουφάκη τόνισε ότι είναι καθηγητής Οικονομίας και "έχει την τάση να θέλει να δίνει μαθήματα και αυτό μπορώ να σας πως ότι δεν αρέσει ούτε στην Ευρωπαική Επιτροπή ούτε στους υπουργούς" ενώ Γάλλος διαπραγματευτής φέρεται να της εκμυστηρεύτηκε ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ "είναι από άλλο πλανήτη".

"Εκείνο που η Ευρωπαική Επιτροπή περιμένει απο την ομάδα του Τσίπρα είναι να τιμήσει χονδρικά τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν απο τους προκατοχους του. Είναι ο κανόνας. Έτσι γίνεται. Κι εδώ είναι που υπάρχει εμπλοκή", ανέφερε η δημοσιογράφος.


Θ. Βαμβακίδης: Η Ελλάδα και η ΕΕ
θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν

Μία συμφωνία ώστε τουλάχιστον να γίνει η έναρξη των συζητήσεων για νέο πρόγραμμα χωρίς νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα αλλά με την ΕΚΤ παρούσα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα στον τραπεζικό τομέα "βλέπει" ως την πιο πιθανή έκβαση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων ο Θ. Βαμβακίδης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής στρατηγικής ανάλυσης ξένου συναλλάγματος του G10 τμήματος παγκόσμια έρευνας, της Bank of America Merril Lynch,  σε συνέντευξη του στο CNBC.
“Είναι απίθανο ότι θα φτάσουν σήμερα σε συμφωνία, τουλάχιστον αυτή τη φορά θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, αναμένουμε ότι θα εκδώσουν ένα ανακοινωθέν αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ότι θα έχουν να καθορίσουν μια νέα μέρα για ένα νέο eurogroup” σημειώνει ο Θ. Βαμβακίδης.

Για τους λόγους της σημερινής αναμενόμενης διαφωνίας το στέλεχος της Merril Lynch σημειώνει “Εάν δούμε τι ζητάνε οι δυο πλευρές, είναι απίθανο για την Ελλάδα να ζητήσει για μία παράταση του προγράμματος με το οποίο διαφωνεί, και είναι απίθανο οι Ευρωπαίοι να παρέχουν ένα δάνειο γέφυρα χωρίς καμία προϋπόθεση."

Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας είναι αναμενόμενη κατά τον κ. Βαμβακίδη καθώς “σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA Merrill Lynch μια νέα συμφωνία για τα επόμενα δυο χρόνια θα απαιτούσε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ και επομένως οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις ώστε αυτά τα χρήματα να μην πάνε χαμένα."

Για την στάση των εταίρων ο κ. Βαμβακίδης συμπληρώνει πως “Ανησυχούν περισσότερο για ένα ενδεχόμενο μόλυνσης απ΄ ότι θέλουν να παραδεχτούν αλλά δεν θέλουν να πιστέψει η Ελλάδα ότι ανησυχούν γι΄ αυτό.”

Ωστόσο ο αναλυτής της Merril Lynch προειδοποιεί πως “ακόμα και αν ανησυχούν, χωρίς μια ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν πρόκειται να δουλέψει προς της κατεύθυνση της λύσης”.


Σκληρή γλώσσα Αυστριακού ΥΠΟΙΚ
πριν το κρίσιμο Eurogroup

Η Ελλάδα να μην περιμένει άλλους έξι μήνες χρόνο για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup.

Θεωρώ πως είναι μια λανθασμένη κριτική από την Ελλάδα. Αν δείτε τις ανάγκες αποπληρωμών στις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα στην τελευταία συνάντηση, θα δείτε ότι χρειάζεται όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schelling στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, όπως μεταδίδει το Reuters.


Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την
δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τσίπρα – Γιούνκερ

Η Κομισιόν δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ την Κυριακή το απόγευμα.
Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε εμμέσως ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας, ενώ τόνισε ότι το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup.
Επίσης επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, πάντως ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.
Εξάλλου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια.
Σχετικά με τις διήμερες τεχνικές συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς πριν το Eurogroup, η Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των δανειστών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο.
Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.


JP Morgan: Η Ελλάδα
δεν παρουσιάζει πλέον τον ίδιο
συστηματικό κίνδυνο όπως το 2012

Με μεταβλητότητα ξεκίνησαν το έτος οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι ανά τον κόσμο, καθώς τον Ιανουάριο οι αγορές παγκοσμίως επλήγησαν από πολλές οικονομικές αντιξοότητες, αναφέρει στη μηνιαία της ανασκόπηση η JP Morgan για τον Ιανουάριο.

Όπως σημειώνεται στην ανασκόπηση, οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει πλέον τον ίδιο συστηματικό κίνδυνο όπως το 2012. Οι ελληνικοί τίτλοι, ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεταβλητότητα.

Αναλυτικά, 
«Οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι ανά τον κόσμο ξεκίνησαν το έτος με μεταβλητότητα, καθώς τον Ιανουάριο οι αγορές παγκοσμίως επλήγησαν από πολλές οικονομικές αντιξοότητες. Στις μετοχικές αγορές τα υποτονικά κέρδη της περιόδου επηρέασαν την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος κατέγραψε τη χειρότερη μηνιαία απόδοση από τον Ιανουάριο 2014. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια χάρη στα πρόσθετα μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εξαιτίας της μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι επενδυτές στράφηκαν στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 53 μονάδες βάσης στο 1,66%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας τριετίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε κατά 0,3% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015 στο 3,5%, παρά την οικονομική ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κύριοι λόγοι για αυτή τη μείωση είναι η εξασθένηση των επενδύσεων εκτός ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ωστόσο, προβλέπει καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως εξακολουθούν να βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και έως τα τέλη Ιανουαρίου η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε στα 48 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο. Τα «σκληρά» εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, επίσης σημείωσαν μεγάλη πτώση αυτό το μήνα, καθώς και τα «μαλακά» εμπορεύματα, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Ο χρυσός αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση σε αυτή την έντονη πτώση και η τιμή του κατέγραψε άνοδο 8% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς οι επενδυτές –ανησυχώντας για την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης– στράφηκαν σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Στην ευρωζώνη η προκαταρκτική εκτίμηση (flash estimate) για τον επίσημο πληθωρισμό μειώθηκε στο –0,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, καθώς η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων προκάλεσε επιδείνωση του αποπληθωρισμού στην περιοχή. Ενόψει της απότομης μείωσης του πληθωρισμού και των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, που συνίσταται κυρίως σε αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αυξάνοντας τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά σε αυτό το ανοιχτού τύπου πρόγραμμα και στη δέσμευση της ΕΚΤ να αντιστρέψει τον αποπληθωριστικό κύκλο της περιοχής. Μετά την ανακοίνωση, το ευρώ υποχώρησε έναντι των κυριότερων νομισμάτων και τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση 6,7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η προοπτική και εν συνεχεία η ανακοίνωση της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη ενίσχυσαν το κλίμα εμπιστοσύνης σε όλη την περιοχή. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και έξι μήνες, στο 51,0, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και άλλοι βασικοί οικονομικοί δείκτες, όπως οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης και ο γερμανικός IFO. Αυτή η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης συμπίπτει με μια αύξηση της πιστωτικής ζήτησης, όπως καταδεικνύει η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με την οποία η συνολική ζήτηση για δάνεια έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που δραστηριοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) εξέπληξε τις αγορές εγκαταλείποντας τη σύνδεση του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, η οποία ίσχυε κατά την τελευταία τριετία. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι έγινε εν αναμονή της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς ΕΚΤ, καθώς η διατήρηση της συναλλαγματικής σύνδεσης από την SNB θα ήταν υπερβολικά ακριβή λόγω των αυξημένων μέτρων νομισματικής τόνωσης και των καθοδικών πιέσεων στο ευρώ. Μετά τη μη αναμενόμενη διαφοροποίηση της πολιτικής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, το φράγκο ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ κατά 13% στη διάρκεια του μήνα. Η SNB επίσης ανακοίνωσε ότι θα μείωνε περαιτέρω το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη επανήλθαν στο προσκήνιο τον Ιανουάριο, καθώς η Ελλάδα οδηγήθηκε σε κοινοβουλευτικές εκλογές όταν δεν επήλθε συμφωνία σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας τον Δεκέμβριο. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σαφώς κατά της λιτότητας, κέρδισε τις εκλογές με 149 από τις 300 έδρες στη βουλή, ενώ χρειαζόταν ακόμη δύο έδρες μόνο για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του κόμματος, προέβη αμέσως σε συνεργασία με το –επίσης κατά της λιτότητας– κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού απέκτησε σαφή πλειοψηφία στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο με τις 13 επιπλέον έδρες. Η αντίδραση των αγορών ήταν σχετικά υποτονική σε όλη την Ευρώπη. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει πλέον τον ίδιο συστηματικό κίνδυνο όπως το 2012. Οι ελληνικοί τίτλοι, ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεταβλητότητα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση κατά 12,6% από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινήθηκαν κατά 133 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του χρέους της χώρας.

Στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το τέταρτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικά. Από τις εταιρείες του δείκτη S&P βάσει της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, 57% ανακοίνωσαν ήδη τα αποτελέσματά τους και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά μόλις 4,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, ενώ οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την αύξηση στο 8%. Οι εταιρείες αποδίδουν τα χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη κυρίως στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και στην ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Ενώ συχνά μεσολαβούν ενδεχομένως και δύο τρίμηνα εωσότου τα οφέλη των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου δώσουν ώθηση στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση, οι αρνητικές συνέπειες στον κλάδο της ενέργειας γίνονται αισθητές σχεδόν αμέσως. Η κατά 6,7% άνοδος του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες επίσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων στο εξωτερικό και επιβαρύνει την κερδοφορία.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν 2,6% (έναντι του προηγούμενου τριμήνου κατόπιν εποχικής αναπροσαρμογής), ενώ οι προβλέψεις την τοποθετούσαν στο 3%. Παρά τη χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη, η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε σημαντική άνοδο, καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας ενίσχυσε το πραγματικό εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η απογοήτευση προήλθε κυρίως από τις αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες επλήγησαν από την ενίσχυση του δολαρίου και την κατά τι ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία. Η πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποτύπωνε, σε μεγάλο βαθμό, τις απόψεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες διατηρείται η αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παρακολουθούνται προσεκτικά οι «διεθνείς εξελίξεις». Ωστόσο, η «σταθερή» εγχώρια ανάπτυξη και η «δυναμική» αύξηση των θέσεων απασχόλησης αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2015. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κινεζική οικονομία επεκτάθηκε κατά 7,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, υστερώντας ελαφρώς έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς. Η Κίνα σημείωσε συνολικά άνοδο 7,4% το 2014, σε σχέση με τον στόχο του 7,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990, το έτος που η οικονομία είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν.

• Η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές μετοχές τον Ιανουάριο
• Τα πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στήριξαν επίσης τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων».


Γ. Σακελλαρίδης: Θα μπορούσα να απαντήσω
και εγώ ότι η συμπεριφορά
της Γερμανίας είναι ανεύθυνη

«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό parapolika, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης τονίζοντας: «Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών -καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών- με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».


Το σημερινό Eurogroup
στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

 Το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ευρωπαϊκής ενημέρωσης αναφέρονται στο σημερινό Eurogroup και στις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας και των εταίρων της.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη «European Voice» με τίτλο «Η Ελλάδα δεν βρίσκει αλληλεγγύη στο Club Med» και υπότιτλο «η εσωτερική πολιτική κατάσταση αυστηροποιεί τη στάση του ευρωπαϊκού Νότου έναντι της Ελλάδας» αναφέρεται στις γνωστές αντιδράσεις από πλευράς ιδίως της Ισπανίας, αλλά και της Πορτογαλίας, στις ελληνικές προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, όπως αποτυπώθηκαν στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου, λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στις χώρες αυτές.

Ωστόσο, στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι παρόμοια στάση «χλιαρής υποδοχής» διατηρεί κι η Ιταλία, μολονότι ο πρωθυπουργός της χώρας Mατέο Ρέντζι έχει καταγγείλει με έμφαση τις πολιτικές λιτότητας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δαπανήσει πολιτικό κεφάλαιο για χάρη του Έλληνα ομολόγου του, καθώς, ήδη, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην προσπάθειά του να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει επενδύσεις προς την Ιταλία, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς εφαρμογή.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη, καθώς αν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φαίνεται σήμερα χωρίς συμμάχους.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει για την Ελλάδα» το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Agence Europe» αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, ότι είναι πολύ απαισιόδοξος πως κάτι συγκεκριμένο είναι δυνατό να επιτευχθεί σήμερα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές φιλοδοξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές αλλά και ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση ενόψει του Eurogroup, αλλά εμμένει στις απόψεις κατά της λιτότητας» η διαδικτυακή πύλη «EurActiv» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και στις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας επί της ελληνικής θέσης για «πρόγραμμα-γέφυρα» διάρκειας έξι μηνών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική στάση δεν φαίνεται να χαλαρώνει όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της έναντι του εκλογικού σώματος και όχι να συνεχίσει ένα πρόγραμμα που έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης συμφωνίας διάσωσης».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ενδεχόμενη συμφωνία πιθανώς να απαιτήσει επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών μελών (λχ Γερμανία, Σλοβακία, Εσθονία και Φιλανδία), εφόσον συνεπάγεται πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο δε αυτό, είναι, επίσης, πιθανή η εμπλοκή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τέλος, αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα αναρτάται στη διαδικτυακή πύλη «European Voice» με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν Ελλάδα» και υπότιτλο: «Η συνεδρίαση (του Eurogroup) στις Βρυξέλλες θα αναζητήσει δυνατότητες για συμβιβασμό σχετικά με τους όρους διάσωσης, αλλά η προθεσμία στα τέλη του μήνα ασκεί πίεση στις διαπραγματεύσεις».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης θα παραμείνει εντός του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα περιγράψει το αποτέλεσμα ως μια νέα σύμβαση ή «πρόγραμμα-γέφυρα», ενώ οι πιστωτές της χώρας θα επιμείνουν προς την εσωτερική τους κοινή γνώμη ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό, τόσο της χώρας όσο και του κόμματος του, καταλήγει το δημοσίευμα.


Bloomberg: Η Γερμανία θα λάβει υπόψη
και τη στρατηγική σημασία
της Ελλάδας για την ΕΕ

Η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις, όσο και τα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συμφωνία βοήθειας της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Δικαιολογημένα θα έθετε κανείς το ερώτημα, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν την πολυτέλεια της δημιουργίας ενός κενού ασφάλειας και μίας μαύρης τρύπας στην κρίσιμη περιοχή» δήλωσε στο Bloomberg ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανόν δεν αποτελεί «μία αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ με τις φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία τονίστηκε από τις πολύ πιο φιλικές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτές έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διακυβεύουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.

Αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι το ισχυρότερο όπλο του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. «Αυτό είναι πιθανόν το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει ο Τσίπρας» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.


Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times.

Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Το δημοσίευμα των Financial Times

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ.

«Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας ως προς το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας είναι ορθή από κάποια άποψη, αλλά και ότι η Ευρωζώνη οφείλει να σεβασθεί την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί είναι σωστοί από κάποια άποψη» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβασθούν αυτές τις συμφωνίες ανεξαρτήτως της αλλαγής κυβέρνησης. Αλλά οι Ελληνες λένε, και σωστά, τούς υποστηρίζω, έχουμε μόλις αλλάξει κυβέρνηση, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνουμε τα πάντα όπως πριν"» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσουμε από κοινού».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μίλησε λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και οι ομόλογοί του της ευρωζώνης, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε "ευτυχώς", αλλά αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένη εκτίμηση.



Ως αθλητή που επιμένει να τρέχει ανάποδα εμφανίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Economist, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να κάνει κινήσεις προς το Grexit.

Όταν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσάρμοζε τις απαιτήσεις του ώστε να επιτυχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές της χώρας. Στο κάτω κάτω, (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων) θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ωστόσο, κατά την πρώτη του συνάντηση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, κάνει κινήσεις που τείνουν προς το Grexit», αναφέρει στην έντυπη έκδοσή του το περιοδικό Economist.

«Αρνείται ανόητα να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Αντ' αυτού μιλάει για δάνειο - γέφυρα που θα του δώσει χρόνο για νέες διαπραγματεύσεις χωρίς την επίβλεψη της μισητής τρόικας. Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντίθετα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνδιαλλαγεί», είναι η θέση του περιοδικού.

«Ένα απλό μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων προς τον κ. Τσίπρα: Θα διαπραγματευτούν, αλλά μόνο εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Θα τον βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους και του προϋπολογισμού, μόνο αν είναι κι εκείνος έτοιμος να κάνει την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει ανάποδα, ακόμη κι ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει», καταλήγει το δημοσίευμα.


Reuters: Σε μια εβδομάδα
κρίνεται η παραμονή στο ευρώ

Δραματικό τόνο στις εξελίξεις δίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι η προσεχής εβδομάδα, θα κρίνει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, μεταφέροντας εκτιμήσεις οικονομολόγων, που θεωρούν τις πιθανότητες ενός Grexit περισσότερες από ποτέ, εξαιτίας της ακαμψίας της ελληνικής πλευράς, θεωρώντας ότι δεν είναι εγγυημένη ούτε μια μικρή παράταση του προγράμματος, ώστε να δοθεί χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις…

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε εκτιμούν ως 1 προς 4 τις πιθανότητες της Ελλάδας να φύγει φέτος από την ευρωζώνη, η υψηλότερη εκτίμηση από την αρχή της ελληνικής κρίσης.

«Το θέμα είναι και στη σημειολογία», αναφέρει το πρακτορείο για τη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. «Οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν μία επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η ”χρηματοδότηση-γέφυρα” ακούγεται μια χαρά», εξηγεί, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν και ζητήματα ουσίας που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το πλάνο της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί το ογκώδες χρέος και να ολοκληρώσει την ελάφρυνσή του δεν θα προχωρήσει με δεδομένο πόσα χρήματα χρωστά η Αθήνα σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, τονίζει το Reuters, που αναφέρει ότι υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η είσπραξη φόρων.

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε να μετακινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τη στάση που κρατά τώρα». Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι έχει ισχυρή δημοκρατική εντολή για να επιδιώξει νέα συμφωνία. Η ευρωζώνη λέει ότι η Ελλάδα χρωστά μία περιουσία. Και οι δύο έχουν δίκιο, προσθέτει το διεθνές πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε διότι εκροές καταθέσεων έχουν πάρει και επίσης να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μαζέψει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και / ή εάν κρίνει τις τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού».


«Επιφυλάξεις για συμφωνία στο Eurogroup»

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επειδή ο ρόλος των επιτροπών ήταν αυτός και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το έργο των τεχνικών κλιμακίων και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup είναι οι εξής:
1. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

2. Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις - όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας. Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ' όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων.

3. Η «συμφωνία - γέφυρα» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Συνεπώς η «συμφωνία - γέφυρα» δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιό μας.

4. Η καταπολέμηση φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση. Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών -όχι κατ' ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής / διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και, όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος, είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!

5. Στο αυριανό Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

6. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup - κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη.

7. Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

8. Τέλος οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν, για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας.

9. Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών.


Τα καλύτερα τα ... σπίτια
Τι βλέπουν για την Ελλάδα 17 ξένοι οίκοι –
Τι πιθανότητες δίνουν στον κίνδυνο Grexit

Με μεγάλη αγωνία η επενδυτική κοινότητα αναμένει τις αποφάσεις του επόμενου Eurogroup, ζυγίζοντας τις πιθανότητες αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με… μια συμφωνία.

H πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2015 είναι 25% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι.

Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, όμως, έχουν τελικά διαφορετική άποψη, παρότι η τελική τροπή στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής αφήνουν αρκετά ερωτήματα και ανοικτά ζητήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μη συμφωνία τη Δευτέρα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανά σε μια νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών με τα χρονοδιαγράμματα να τρέχουν ασφυκτικά.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική Citigroup, δημιουργός της λέξης Grexit, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα έρθουν τελικώς σε λύση, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά εκτιμά πως, ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση, το Grexit δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η ελβετική CREDIT Suisse, σε έκθεσή της στην οποία εξετάζει τις συνέπειες από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών τόσο στην οικονομία, όσο και στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, υποστηρίζει ότι έξοδος από την ευρωζώνη ή χρεοκοπία θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και χαρακτηρίζει μηδαμινή την πιθανότητα είτε ελληνικής χρεοκοπίας είτε εξόδου από την ευρωζώνη.

H Royal Bank of Scotland τοποθετεί την πιθανότητα Grexit κάτω του 10%, ενώ εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Υποστηρίζει πως οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπερβολικές. «Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλότερο έναντι του κόστους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Όμως, το 70%-75% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Royal Bank of Scotland.

Παρόμοια πιθανότητα με την RBS δίνει και η Societe General. Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα, σε έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 179 αναλυτών, εκτιμά πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός των επόμενων 12 μηνών, είναι από μικρή έως και μηδαμινή.

Η ελβετική UBS επίσης προβλέπει συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα επηρεαστούν όχι μόνο από τον υπολογισμό του κόστους και του κέρδους, αλλά και από τα τρέχοντα πολιτικά ρεύματα της ευρωζώνης. Αν και το Grexit θα αποδειχθεί ηπιότερο έναντι εξόδου της Ελλάδας κατά τα κρίσιμα έτη του 2011-2012, η αναταραχή στην ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά ισχυρή, προκαλώντας ακόμη και το φαινόμενο του ντόμινο.

H Μorgan Stanley επίσης θεωρεί μικρή την πιθανότητα Grexit και χαρακτηρίζει υπερβολικές τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ομόλογα. Για την ακρίβεια χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο του Grexit απίθανο, παρότι η πολιτική αστάθεια έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit απ’ ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές.

Η Bank of America Merrill Lynch παραμένει βέβαιη ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και πως η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αν και βρίσκονται μακριά από μια πιθανή συμφωνία, θα κάνουν τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η μεταβλητότητα θα παραμείνει.

H JP Morgan, αν και θεωρεί την πιθανότητα χαμηλή, επισημαίνει ότι το 2015 δεν είναι 2012 και πλέον μπορεί η Ευρώπη να δεχθεί σημαντικό κόστος, αλλά θα παραμείνει ανέπαφη, ενώ το 2012 ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

H HSBC θεωρεί εξαιρετικά μικρό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και μάλιστα επισημαίνει ότι έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση με το 2012. Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ παρότι οι κίνδυνοι αποτυχίας των διαπραγματεύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, και η αισιόδοξη βρετανική τράπεζα μετά την αποτυχία του Eurogroup έγινε ελαφρώς πιο επιφυλακτική, όχι για την τελική συμφωνία, αλλά για το χρονοδιάγραμμα.

H CREDIT Agricole χαρακτηρίζει «ακραίο κίνδυνο» το Grexit με μικρή πιθανότητα και αναφέρει ότι η συμβιβαστική συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει ένα μίγμα από επέκταση στις διάρκειες, παραχωρήσεις στα επιτόκια, δημοσιονομική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ABN AMRO σε πρόσφατο report που αύξησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρει ότι εντάσεις θα συνεχιστούν γύρω από το ελληνικό θέμα, αλλά δεν θα υπάρξει Grexit.

H Nomura, παρότι χαρακτηρίζει τις διαφορές μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας πολύ μεγάλες, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές «σε ορίζοντα όχι μόνο εβδομάδων, αλλά και μηνών», αποφεύγει να πει αν θεωρεί πιθανό το Grexit η όχι. Ωστόσο, ο Jens Nordvig, σε παλαιότερη έκθεση της Nomura, είχε θεωρήσει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική.

H Goldman Sachs στην τελευταία έκθεσή της είναι πιο επιφυλακτική από τους άλλους οίκους, αν και αποφεύγει να ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα του Grexit. «Ένα Grexit δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, ωστόσο οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν τελευταία αυξηθεί σημαντικά και επισημαίνει ότι η παροχή στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Barclays. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρώζώνη είναι ιδιαίτερα αυξημένες συγκριτικά με το 2012, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, αλλά διατηρεί την άποψή της και το βασικό σενάριο ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πιθανή. Μετά την αποτυχία του έκτακτου Eurogroup και την αδυναμία να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, η Barclays υιοθετεί ακόμα πιο επιφυλακτική στάση.

Για την Deutsche Bank, η πιθανότητα Grexit είναι στο 20% σύμφωνα με τον Taimur Baig, Chief Economist της Ασίας για τη γερμανική τράπεζα, αλλά αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη και εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την Ιταλία και την Ισπανία.

Πιο αυξημένη πιθανότητα βλέπει η επίσης γερμανική Commerzbank, με το ενδεχόμενο Grexit να φτάνει το 25%, παρότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, με την Ελλάδα να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της, την κυβέρνηση να καταρρέει γρήγορα και τη νέα δραχμή να υποτιμάται, καθιστώντας πανάκριβα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Στο τελευταίο report της μετά το Eurgroup της 11ης Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι, αν αποτύχει και η τακτική συνάντηση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα 16/2, τότε θα αυξήσει την πιθανότητα από το 25%.

Τέλος, η γερμανική τράπεζα Berenberg, τοποθετεί την πιθανότητα ενός Grexit στο 5%, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι χωρίς την επέκταση του προγράμματος, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστό πιθανότατα εντός του Μαρτίου.


Λ. Φαμπιούς: Περιμένουμε το πρόγραμμα
μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης
που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη

«Για το ελληνικό θέμα, θα πρέπει να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός: σεβασμός στην ψήφο των εκλογέων, οι οποίοι ψήφησαν κατά μιας αέναης λιτότητας και σεβασμός στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, το πρωί, στο ραδιόφωνο Europe1.

Ο κ. Φαμπιούς πρόσθεσε: «Είχαμε συζητήσεις που στην αρχή δεν έδιναν αποτελέσματα. Τώρα όμως προχωρούμε κάπως, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το 70% του προηγούμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούν να διατηρηθούν και απομένουν 30% προς συζήτηση. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση. Η Γαλλία εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει ποιο είναι το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στο πρωτογενές ισοζύγιο.

Στη συνέχεια θα συζητήσουμε βέβαια για το χρέος, για το οποίο δεν τίθεται θέμα διαγραφής. Οι τεχνικοί όμως, μπορούν να συζητήσουν γι αυτό που ονομάζουν "ωρίμανση". Αλλά θα πρέπει όλα να γίνουν πολύ γρήγορα».

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του, Γιάνης Βαρουφάκης, «πέρασαν από την αλαζονεία στην πρόκληση και τώρα ανακαλύπτουν την πραγματικότητα» ο Λωράν Φαμπιούς σχολίασε:

«Οχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ξέρετε ότι πολλοί Έλληνες πολίτες έχασαν το 50% του εισοδήματός τους, πράγμα σοβαρό».


Προειδοποίηση για “bank run”
σε όλη την Ευρώπη
σε περίπτωση έξοδου της Ελλάδας
από την Ευρωζώνη

Σοβαρές συνέπειες, όπως bank run, θα μπορούσε να έχει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι ‘Αιχενγκριν, με συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag».

Σημειώνει δε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης δείχνουν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχουν μάλλον υποτιμήσει αυτές τις συνέπειες.

«Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», δηλώνει ο κ. ‘Αιχενγκριν.

Προσθέτει ότι όχι μόνο η πολιτική, αλλά και οι αγορές υποφέρουν από λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ οι αξίες των μετοχών δίνουν μια υπερβολικά θετική εικόνα. «Η εμπειρία μου ως ιστορικού του χρήματος μου έχει διδάξει ότι οι αγορές εμφανίζονται πάντα χαλαρές, μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον (χαλαρές)», τονίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας να αναπνεύσει. «Αυτό είναι και προς το συμφέρον των δανειστών. Θα ζητούσα να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων των δανείων με την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει.


Το μεγάλο δίλημμα του Ελληνα πρωθυπουργού

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι Κύπριοι πολιτικοί έχουν ένα καλό στα μύρια αρνητικά που τους χαρακτηρίζουν – και αναφέρομαι στην ανάμειξή τους σε σκάνδαλα, και στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος πελατειακού, από το οποίο οφέλη έχουν μόνο οι ίδιοι. Βεβαίως θα πει κανείς -και θα έχει δίκιο- ότι αυτό χαρακτηρίζει πολλούς εκπροσώπους της πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιο όμως είναι το «καλό» τους στοιχείο; Καταφέρνουν να μην υπονομεύουν τους αντιπάλους τους στους ξένους, αν και στη διάρκεια των προσπαθειών επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, γίναμε μάρτυρες και αυτού του φαινομένου. Στις πλείστες των περιπτώσεων, όμως, δείχνουν (και είναι) ενωμένοι, ακόμα και αν διαφωνούν με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό και μάχεται για το καλό της πατρίδας

Πιστεύω, και έτσι απλά θα το πω, ότι η Ελλάδα δέχεται αυτήν τη στιγμή επίθεση. Ανεξάρτητα από το εάν διαφωνεί κανείς με τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές του -και εγώ διαφωνώ ισχυρά με τις θέσεις του στα εθνικά θέματα, μερικές εκ των οποίων είναι έντονα προβληματικές- είναι η στιγμή που δίνει μία μεγάλη μάχη έχοντας εντολή με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών, που τον έχει επισκιάσει εντελώς, ακροβατούν με τις δηλώσεις τους και διακινδυνεύουν δυσάρεστες καταστάσεις για τη χώρα, λόγω βασικά της άρνησης των Γερμανών να αποδεχθούν τις προτάσεις τους και τον κεντρικό άξονα του προγράμματός τους. Ο συμβιβασμός, αν τελικά συμφωνηθεί, θα είναι πολύ πικρός για τα συγκυβερνώντα κόμματα, διότι είναι αδλυνατον να αλλάξουν την πολιτική τους οι Ευρωπαίοι. Εϊναι σαν να φτύνουν τα μούτρα τους. Αρα ο συμβιβασμός θα είναι εις βάρος της ελληνικής υπόθεσης.

Χωρίς αμφιβολία, η λιτότητα είναι φάρμακο που δεν γιατρεύει, αλλά σκοτώνει, και στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποδειχθεί αυτό. Το Πρόγραμμα των δανειστών έφερε δυστυχία στον ελληνικό λαό. Αρα, πρέπει να τερματιστεί, και στο θέμα αυτό οι πολιτικοί ταγοί του τόπου πρέπει να είναι ενωμένοι. Δυστυχώς, αυτή την ώρα, δεν συμβαίνει το αυτονόητο και την ευθύνη έχουν όλοι.

Στις εθνικές κρίσεις οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν τις κομματικές τους διαφορές και τους καβγάδες, που βασικά αφορούν την κατανομή της εξουσίας και του βολέματος των «ημετέρων». Ο πρωθυπουργός πήρε μία γεύση του τρόπου αντιμετώπισης των θέσεών του από τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Υποστήριξη -και αυτή αναιμική- έλαβε μόνο από τέσσερις ηγέτες και αυτό πρέπει να τον προβληματίσει. Είναι βέβαιο πως οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους δεν θα επιτρέψουν το δικό τους ρεζίλεμα αλλά θα επιδιώξουν να αλλάξουν τον ίδιο.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν είναι κανείς στην αντιπολίτευση. Ομως, όταν εκλέγεσαι πρωθυπουργός, παίρνεις αποφάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες. Φοβάται το πολιτικό κόστος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι φανερό. Το πολιτικό κόστος φοβήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και οδήγησε τη χώρα στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Αλλά πρέπει, με γενναίο τρόπο, να κάνει τη μετάβαση από την ανέξοδη αντιπολίτευση στην υπεύθυνη διακυβέρνηση, διότι οι εχθροί είναι πολλοί και τα δανεικά βουνό.


Πυρετός διεργασιών για την Ελλάδα
ενόψει του αυριανού Eurogroup

Πυρετός διεργασιών στο κυβερνητικό επιτελείο της Ελλάδας, ενόψει του αυριανού Γιούρογκρουπ, όπου θα κριθεί εαν και υπό ποιές προύποθέσεις θα υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα που επιδιώκει η Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και εντείνονται οι εργασίες των κλιμακίων των τεχνοκρατών της Ελλάδας και των δανειστών της.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Βελγική πρωτεύουσα, Βαγγέλης Δεμίρης, επικαλούμενος πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέδωσε ότι στόχος δεν είναι να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών, ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές και ποιά τα περιθώρια ευελιξίας. Μετέδωσε ακόμα ότι σήμερα αναμένεται να συγκληθεί η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει συμβιβαστικό κείμενο, με την ελπίδα να υπάρξει αύριο συμφωνία.


«Η ΕΚΤ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΟΝΤΟ ΛΟΥΡΙ»

Reuters: Τα χρονικά περιθώρια
για την Ελλάδα στενεύουν

Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, αναφέρει το Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ, γράφει το Ρόιτερς, «κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί».

Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το Ρόιτερς φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει "δεν πληρώνουμε τα χρέη μας", τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».

Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.

Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Ρόιτερς ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες».


Π. Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κατάφερε με
απίστευτες θυσίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα

«Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης;» διερωτάται για την Ελλάδα με νέο του άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημά του: «Δεν έχω ιδέα, ή εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζω παραπάνω πέρα από τον οποιοδήποτε επιμελή αναγνώστη δημοσιευμάτων. Έχω, ωστόσο, μια αρκετά καλή ιδέα για το τι η Ελλάδα ζητά από δημοσιονομικής πλευράς, και ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για την αριθμητική πίσω απ' αυτή τη θέση».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει, μέσα από απίστευτες θυσίες, καταφέρει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ένα πλεόνασμα χωρίς τους τόκους, παρά την ύφεση στην οικονομία. Αυτό το πλεόνασμα πιστεύεται ότι θα μπορούσε να συμβάλει θετικά αν ήταν περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αλλά προτείνει να της επιτραπεί να σταθεροποιηθεί το πλεόνασμα σε αυτό το επίπεδο (στο 1,5%), σε σχέση με το 4,5% του ΑΕΠ».

Ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει ακόμη: «Τώρα, μπορείτε να σκεφτείτε ότι το 3% του ΑΕΠ δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση (αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις περικοπές δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες). Δεδομένων των μακροοικονομικών μεγεθών (της Ελλάδας), ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο (το 3% πρωτογενούς πλεονάσματος) από ό,τι φαίνεται».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελλάδα «τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα» αποτελεί «υπέρμετρη επιβάρυνση» για την ελληνική οικονομία.Όπως επισημαίνει, «κατ΄αρχήν, η λιτότητα έχει μια πολύ αρνητική επίδραση στην παραγωγή σε μια χώρα που δεν έχει το δικό της νόμισμα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί η πτώση της ζήτησης με τη νομισματική πολιτική».


Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα



«Δεν θέλουμε νέα δάνεια διάσωσης» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, που πρόκειται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Το περιοδικό συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο και το Μέγαρο Μάξιμου, ενόψει του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τεθεί το μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς κρίσης. Όπως δημοσιεύουν οι συντάκτες του περιοδικού Andreas Albes, Ferry Batzoglou, Andreas Petzold, ο 40χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ), είναι ανοιχτός σε διάλογο και αισιόδοξος. «Είμαι υπέρ μίας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win - win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» δηλώνει.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε το βράδυ της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, αναφέρουν οι υπογράφοντες και προσθέτουν: «Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μάς έκανε σαφές ότι "αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα"».

Στο δημοσίευμα του Stern αναφέρεται πως στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα βοήθειας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά δυσκολίας μπορεί να φροντίσει τα θύματα της κρίσης. Ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αντιμετωπίσει άμεσα τις πιο βαριές συνέπειες τις κρίσης με ένα πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κοστίσει δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως υποστηρίζει το Stern, για τη χρηματοδότησή του, η προθυμία των κρατών της Ευρώπης να προχωρήσουν σε συμβιβασμό, είναι απαραίτητη. Κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας.

Σχετικά με τη σύντομη συνάντηση, που είχε πριν λίγες μέρες με την Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Εγώ τη γνώρισα ως ευγενικό άνθρωπο. Δεν είναι τόσο αυστηρή, όσο θα περίμενε κανείς από τα δημοσιεύματα του Τύπου». Ο ίδιος εκτιμά πως η κ. Μέρκελ είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο. «Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη. Παρ' όλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Ντ. Μπακογιάννη: Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει «αβλαβώς»



«Στην κρίσιμη αυτή ώρα, η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να συνθέσει και να πείσει. Να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης, που αλλάζει, όχι το παράδειγμα προς αποφυγή», τονίζει σε άρθρο της στην εφημερίδα RealNews, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, με αφορμή το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνει: «Σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, ευχόμαστε όλοι, η κυβέρνηση να τα καταφέρει».

Η κ. Μπακογιάννη προσθέτει: «Στη νέα εποχή, στην οποία εισέρχεται σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί επιτέλους να παράγει, αντί να στηρίζεται στα δανεικά. Να μη ζούμε με το άγχος του επόμενου "πακέτου στήριξης", αλλά να έχουμε κάνει οι ίδιοι και εγκαίρως το κουμάντο μας. Γι αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο, που θα πείσει την Ευρώπη ότι δεν προσπαθούμε απλώς να κερδίσουμε χρόνο, ή να αποφύγουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές. ¨οχι επειδή μας το ζητούν, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε οι ίδιοι τις εθνικές προτεραιότητες που αφείλουμε να θέσουμε και τις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία».

Η βουλευτής της ΝΔ καταλήγει: «...η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει "αβλαβώς"».


«Ο κόσμος ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ»



«Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Η "στροφή στον ρεαλισμό" της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε πως τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας σε σχέση με τη ρήξη είναι οφθαλμοφανή στην κυβέρνηση, όπως είναι και στον ελληνικό λαό. Ο κόσμος μπορεί να ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ» τονίζει σε άρθρο του για τη διαπραγμάτευση στην εφημερίδα «Realnews» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να φρενάρει κάποιους υπουργούς του, που εξαγγέλλουν παροχές, που ουσιαστικά θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα».

Τονίζει: «Δυστυχώς, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας προς την ανάταξη της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται εστίαση στην ουσία των συμφωνιών και όχι απλή επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Οι λέξεις που θα περιγράψουν τη νέα συμφωνία είναι σημαντικές για τα παράθυρα, δεν είναι σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων».

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει τους βαθμούς ελευθερίας που έχει χάσει, στο πλαίσιο των δανειακών εξαρτήσεων από τους εταίρους της, είναι να ανακτήσει την ικανότητά της να δανείζεται από τις αγορές. Ακριβώς γι αυτό είπα στη Βουλή πως στο τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο γύρω στο 3%».


Δ. Κουτσούμπας: Το συμφέρον του λαού δεν είναι να παίζει τον ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής



Ετοιμάζεται το νέο «μνημόνιο» ως κατάληξη της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «εταίρους», υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα RealNews Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται εντός των κανόνων της ΕΕ «που είναι το «κοινό σπίτι» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τα οποία μπορεί να ανταγωνίζονται για τα κέρδη και τις ζημιές από την κρίση και τη διαχείριση του χρέους, αλλά απέναντι στους λαούς και τα δικαιώματά τους έχουν κοινή στάση, μόνιμα εχθρική».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει πως παρότι η ελληνική γλώσσα επιτρέπει την εμφάνιση της νέας συμφωνίας και των μηχανισμών επιτήρησης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με άλλη ονομασία χωρίς αρνητικά φορτισμένους όρους, όπως «μνημόνιο» ή «τρόικα», εντούτοις, «αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κρύψει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις αυτής της συμφωνίας, μέσω ίσως μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου, με την ονομασία: «πρόγραμμα - γέφυρα». «Σ' αυτές τις συνθήκες έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση -όσο περήφανη κι αν είναι- δε μπορεί να έχει κατάληξη υπέρ του λαού» υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρει ότι η ανησυχία του κόμματος για την αντιλαϊκή κατάληξη της διαπραγμάτευσης εδράζεται στην παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του 70% των μέτρων που ελήφθησαν με το μνημόνιο και στην κάλυψη του υπολοίπου με ισοδύναμα μέτρα διαθρωτικού χαρακτήρα σε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, που «σταθερά προτείνει αντιλαϊκά μέτρα».Επικαλούμενος αποστροφή του πρωθυπουργού για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», ο κ. Κουτσούμπας προσθέτει ότι η απαίτηση για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, απαιτεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως «σάρωμα» των εναπομεινάντων δικαιωμάτων καθώς και νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς όχι για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Προσθέτει δε, ότι ακόμα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «που σε κάθε περίπτωση μόνο ψίχουλα έδινε στην πιο ακραία φτώχεια, παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις «κουτσουρεμένο», με μέτρα, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού και η αύξηση του αφορολογήτου, να μετατίθενται για το μέλλον». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει επίσης πως η μεγαλύτερη απόδειξη τού ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε αντιλαϊκό στρατόπεδο, βρίσκεται στην ταύτιση της κυβέρνησης με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και κυρίως οι ΗΠΑ, που μπορεί για τα δικά τους συμφέροντα να πιέζουν την Γερμανία, όμως απέναντι στους λαούς ακολουθούν την ίδια σκληρή πολιτική. Ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι το συμφέρον του λαού δεν είναι να παίζει τον ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής κάτι που «αντικειμενικά διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία και να την παρουσιάζει στο λαό ως δήθεν επιτυχία».


«Ας γίνει το εθνικά και κοινωνικά σωστό. Και ας ονομαστεί γέφυρα, αλλαγή, ανάσα, θρίαμβος, υπερηφάνεια»



«Προσπαθούμε να στηρίξουμε από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Δεν φερόμαστε όπως μας φέρθηκαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Πρέπει όμως να ξέρουμε την οριστική και ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης, που εκφράζει διεθνώς όλους τους Έλληνες ό,τι κι αν ψήφισαν» τονίζει ο Ευάγγελος Βειζέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα RealNews.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη θέση ότι θα γίνουν παραμετρικές επεμβάσεις στο χρέος που συνιστούν κατ' ουσίαν κούρεμα και αναφέρει πως θέματα, όπως η η ολόκληρωση του προγράμματος και η ένταξη σε πιστωτική προληπτική γραμμή, η σχέση με την ΕΚΤ για τη στήριξη των τραπεζών και τη ενίσχυηση της ρευστότητας και η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό «δεν αντιμετωπίζονται με γενναιοδωρία εθνική, αλλά με μικροκομματική επικοινωνιακή αγωνία».

«Προκειμένου να μην φανεί ότι γίνεται δεκτό ένα αναγκαίο εθνικό σχέδιο, η λέξη "παράταση" αντικαθίσταται από τον όρο πρόγραμμα -γέφυρα. Μόνο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η κατάληξη της γέφυρας. Θα είναι και πάλι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά μήνες αργότερα; Τι άλλο;...» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει σημειώνοντας «ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Βέβαια, έτσι θα έχει γίνει ευρύτατατα δεκτή η εθνική στρατηγική για την οποία πληρώσαμε τεράστιο πολιτικό κόστος. Δεν πειράζει. Ας γίνει το εθνικά και κοινωνικά σωστό. Και ας ονομαστεί γέφυρα, αλλαγή, ανάσα, θρίαμβος, υπερηφάνεια. Μια τέτοια εξέλιξη αξίζει πολλές λέξεις. Οι κρίσιμες όμως είναι μόνον δύο: εθνικό συμφέρον».


Μ. Γλέζος: Η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της



Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και διευκρινίζει: «Τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Γι αυτό και θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις».

Εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει «αρνητικά τη γερμανική οικονομία» και δίνει παραδείγματα: «Γερμανικές υποτροφίες σε φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες από την Ελλάδα με προτεραιότητα στους απογόνους των θυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ή ανάληψη από το γερμανικό κράτος των εξόδων των γερμανικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην Ελλάδα. Τη σχετική διαδικασία θα μπορούσε να την επεξεργαστεί μια κοινή οικονομική επιτροπή».

Ο κ. Γλέζος σημειώνει ότι εκτός από το κατοχικό δάνειο υπάρχουν οι ατομικές αποζημιώσεις, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στον δημόσιο τομέα, καθώς και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.


Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας



«Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε "καλό" και "κακό". Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμά μας. Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» σημειώνει.

Σε ερώτηση περί του αν υπάρχει θέμα ρήξης με τους εταίρους μας, ο υπουργός απαντά: «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις... Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές».


Ο έντιμος συμβιβασμός, η καθαρά λύση

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα κοστολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις, σφράγισε την πρόοδο στις συνομιλίες Αθηνών – Βρυξελών, που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε μια ενδιάμεση συμφωνία των δύο πλευρών.

Οι δύο ημέρες στις Βρυξέλες, Τετάρτη Eurogroup και Πέμπτη Σύνοδος Κορυφής, ήταν γεμάτες ένταση, αλλά χωρίς παρατράγουδα, μια και στο τέλος φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό.

Όπως όλα δείχνουν, ο συμβιβασμός εντοπίζεται στη βάση της παραδοχής από την ελληνική πλευρά ότι το 70% του προγράμματος, γράφε μνημόνιο, μπορεί να γίνει αποδεκτό, το άλλο 30% που χαρακτηρίστηκε από τον Γ. Βαρουφάκη τοξικό, θα αντικατασταθεί με το προτεινόμενο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση πρόγραμμα, που θα έχει στόχο να ανατρέψει την υφεσιακή πορεία και να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Αν όλα αυτά συμβούν, θα τα χαιρετήσουν οι πολίτες, μια και σε ένα συμβιβασμό κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Ήδη είχαμε μια πρώτη αντίδραση από την ενδοχώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερή πλατφόρμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μιλάει για την εφαρμογή μέχρι τέλους του ριζοσπαστικού προγράμματος, που ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Αυτό σημαίνει ότι προειδοποιεί ότι μπορεί να μην αποδεχθεί τον συμβιβασμό.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά τα μεγάλα λόγια περί συμπαράστασης στην κυβέρνηση, το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που συνεδρίασε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρνητικό, μια και η απόφαση υποστηρίζει την τήρηση του μνημονίου θέση που υποστηρίζει μέχρι σήμερα το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε.

Ο Σ. Θεοδωράκης και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ προσφέρθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αν υπάρξουν εσωτερικά προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα την επομένη μιας συμφωνίας συμβιβασμού, ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλες.

Είναι φανερό ότι ο Α. Τσίπρας έχει μπροστά του δύο μέτωπα. Ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό. Τα εξωτερικό μέχρι χθες αδιάλλακτο μοιάζει να αποδέχεται ως ένα βαθμό τις ελληνικές αιτιάσεις. Να δούμε αν και το εσωτερικό θα κάνει τις αντίστοιχες παραδοχές.

Η ΝΔ επιχειρεί να δικαιωθεί προβάλλοντας τον συμβιβασμό ως προσέγγιση των θέσεων της από τη νέα κυβέρνηση. Είναι όμως ελλείπεις αυτή η κριτική μια και η συγκυβέρνηση είχε μπροστά της να συμφωνήσει σε 19 οδυνηρά για τους πολίτες προαπαιτούμενα, που η νέα κυβέρνηση αρνείται, με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η κοινωνία, άλλη αφαίμαξη.

Αν καταφέρει η νέα κυβέρνηση να αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων και από την ύφεση περάσει η χώρα σε μια σταδιακή ανάπτυξη, τότε η σημερινή συγκρατημένη αισιοδοξία θα μετατραπεί σε ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα των επίπονων διαπραγματεύσεων.

Πάντως το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό επίπεδο, έχουν στραφεί στα νέα πρόσωπα, που ανέλαβαν να χειρισθούν τις τύχες της χώρας, είναι μια πρώτη θετική ένδειξη, μια και δεν περνούν στα ψιλά γράμματα οι ελληνικές ανησυχίες.

Οι ηττημένοι των εκλογών οφείλουν να πάψουν να μεμψιμοιρούν και να κινηθούν κι αυτοί αρωγοί της νέας αυτής ελληνικής προσπάθειας. Η εξουσία δεν είναι απλώς έπαθλο, συνεπάγεται ευθύνες, που είναι τεράστιες στην συγκεκριμένη ελληνική περίπτωση. Η ανόρθωση μιας χώρας που βγαίνει από τα ερείπια, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη υπόθεση.

Βεβαίως όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και αυτό ισχύει στη ζωή και περισσότερο στην πολιτική, μια και η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε πριν λίγες ημέρες, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Χρειάζεται όμως οι πολιτικοί από όλες τις πλευρές, είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση, να αφήσουν τα πολλά λόγια στα τηλεοπτικά παράθυρα και να ριχτούν στη δουλειά. Οι πρώτοι στο μεγάλο έργο που έχουν αναλάβει σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες και οι δεύτεροι να μελετήσουν τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και να ασκήσουν γόνιμη και εποικοδομητική κριτική.

Μόνο έτσι θα δικαιώσουν το ρόλο τους και την παρουσία τους στα κοινά πράγματα μιας χώρας, που πρέπει εξ αρχής να ανοικοδομηθεί…


Ζητούν από τον Ομπάμα να βοηθήσει Ελλάδα και κυβέρνηση

Τρία ελληνικής καταγωγής δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου τονίζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της μακρόχρονης συμμάχου και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους όπου είναι δυνατόν, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο προς την οικονομική ευημερία».

Την επιστολή υπογράφουν η Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, η Νίκη Τσόνγκας από τη Μασαχουσέτη κι ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ. Στη βουλή συμμετέχει ακόμη ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, που δεν συνυπέγραψε.

Οι τρεις Ελληνοαμερικανικοί βουλευτές και μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, δηλώνουν ενθαρρυμένοι από τα σχόλια του προέδρου Ομπάμα, «για να βοηθηθεί η σύμμαχός μας Ελλάδας και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μία νέα, φιλοαναπτυξιακή στρατηγική». Και επαναλαμβάνει την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «δεν μπορείς να στύβεις χώρες που βρίσκονται στο μέσω ύφεσης», όπως και το ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν θα φέρει ανάπτυξη στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα, περισσότερο ισοζυγισμένη προσέγγιση να βοηθηθεί βραχυχρόνια η Ελλάδα και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη συνολικά».

Οι δημοκρατικοί ομογενείς βουλευτές σημειώνουν τις μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τις κοινές αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας που μοιράζονται, ενώ τονίζει πως «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να δούμε την Ελλάδα να επιτυγχάνει. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη την καθιστά σημαντική εταίρο για την εμπλοκή και το διάλογο με τη Μέση Ανατολή, την Βόριο και την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία».

Καταλήγοντας, αφού επισημαίνει ότι «δεν είναι προς όφελος κανενός αν η Ελλάδα αποτύχει και αποχωρήσει από την Ε.Ε.», καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο με τον ηγετικό του ρόλο να συνεχίσει να βοηθά τις πλευρές να εστιαστούν στα κοινά τους συμφέροντα «και να διασφαλίσουν πως η Ευρώπη κι η Ελλάδα θα προχωρήσουν μαζί σε δρόμο ισχύος και σταθερότητας».

Είναι η πρώτη αντίδραση Ελληνοαμερικανών πολιτικών, σε συμπαράσταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Προηγήθηκαν οι θετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου την 1η Φεβρουαρίου και ακολούθησε ο γερουσιαστής Μπένι Σάντερς, ο οποίος παρότι συμμετέχει ως δημοκρατικός στη Γερουσία, εκλέγεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η ομογενειακή οργάνωση «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (HALC) ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία τον καλούν «να συνεχίσει να εκφράζει δημόσια την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και να ασκήσει την επιρροή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνοντας ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη ως σύνολο, αυτόν που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον σεβασμό».

«Ο Ελληνικός λαός έχει επειγόντως ανάγκη τη συνεχή σας υποστήριξη, για βοήθεια που θα ανακουφίζει
τον πόνο τους. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν στενή δημοκρατικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφασιστικοί υποστηρικτές των κοινών μας αξιών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Μέχρι στιγμής 7.800 άτομα έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ-CNA


«Το Grexit είναι η ακριβότερη λύση»

Για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου Grexit προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) Kλάους Ρέγκλινγκ με αφορμή το σενάριο που δημοσίευσε το Spiegel- για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μετά και της Κύπρου, λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στο γερμανικό περιοδικό, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις πιθανές λύσεις, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία και για τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης.

Στο σχετικό δημοσίευμα το Spiegel επικαλείται εμπειρογνώμονες του Eurogroup, σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος Ελλάδας και Κύπρου από το ευρώ θα ήταν για την υπόλοιπη Ευρωζώνη διαχειρίσιμη.

«Το πιθανότερο όμως είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η Κύπρος θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια», συμπληρώνει.


Ανοησίες γράφει το Spiegel
απαντά η Λευκωσία:
Δεν συζητήθηκε σενάριο εξόδου
για Ελλάδα και Κύπρο

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο δημοσιεύονται σενάρια εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη. «Ανοησίες» και «εξωφρενικά» χαρακτήρισε ο υπουργός τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη συζητήθηκε το ακραίο σενάριο, που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθούσε και η Κύπρος, λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε ενδεχόμενο εξόδου ούτε καν για την Ελλάδα, ενώ δεν ετέθη ούτε και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πολύ περισσότερο δεν συζητήθηκε το θέμα για την Κύπρο, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ως εκ δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης και πρόκειται για ανοησίες».

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, ΑΠΕ


Spiegel: Διαχειρίσιμη θα ήταν μια έξοδος
της Ελλάδας και της Κύπρου από την Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί το ακραίο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες του Eurogroup. Οι ειδικοί, σύμφωνα με το περιοδικό, εκτιμούν ακόμη ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, θα ακολουθούσε πιθανότατα η Κύπρος, λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.

«Η έξοδος των δύο χωρών από το ευρώ θα ήταν για την υπόλοιπη Ευρωζώνη διαχειρίσιμη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της υπόθεσης εργασίας. Το πιθανότερο όμως είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η Κύπρος θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια», αναφέρει το Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο. Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται και σχετική δήλωση του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποιεί ότι «μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν η ακριβότερη από τις πιθανές λύσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γερμανία και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ

«Υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, στο οποίο καταγράφονται «τρεις βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή»:

– Η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη

– Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα

– Η αβεβαιότητα για τον τραπεζικό τομέα

Στο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία στην Ελλάδα με μία αντιμνημονιακή και μεταρρυθμιστική πλατφόρμα. Ο “μπαμπούλας” κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τρόικα είναι ο φορέας που μεταβαίνει στην Αθήνα για να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους του πακέτου διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «από τη νίκη των εκλογών, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει το τέλος της τρόικας και ότι αρχίζει την αναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται».

Όπως υπογραμμίζεται:

«Υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή:

Η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη: Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2%, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 0,4%.

Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα: Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χθες δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 367 εκατομμύρια ευρώ, έναντι προσδοκιών για 1,29 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πλευρά των εσόδων, με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα να αποδίδει την κατάσταση στη μη συγκέντρωση των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων.

Η αβεβαιότητα για τον τραπεζικό τομέα: Στις 4 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ εξαίρεσε τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυημένες υποχρεώσεις χρέους προς την ΕΚΤ. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στην επείγουσα παροχής ρευστότητας (ELA) και στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα. Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, η ΕΚΤ έπρεπε να ψηφίσει για την επέκταση του ανώτατου ορίου για τον ELA σχεδόν αμέσως.

Όσο περισσότερο χρόνο δαπανά η ελληνική κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, κάθε ένας (από τους κινδύνους) της τρόικας των εγχώριων προβλημάτων θα πραγματοποιηθεί, όσο συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα».

Καταλήγοντας, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει το λάθος να ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης και όχι αρκετό για να διασφαλίσει την εγχώρια οικονομία, μπορεί να σημειώσει μια Πύρρεια νίκη και να επιστρέψει στο σπίτι με μια νίκη, σε μια οικονομία που δεν επιδέχεται πλέον διάσωσης».


Ο Βαρουφάκης αλλάζει το παιχνίδι
Μην παίζετε μαζί του!

Με τους τίτλους ''Ο άνθρωπος της Ελλάδας που αλλάζει το παιχνίδι'' και ''Ο νέος επαναστάτης υπουργός οικονομικών της χώρας έχει ένα μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρώπη: Μην παίζετε μαζί μας'', το μεγάλης κυκλοφορίας καναδικό περιοδικό ποικίλης ύλης «Maclean's» φιλοξενεί ολοσέλιδη παρουσίαση του Γ. Βαρουφάκη, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup.

Ο τίτλος (Greece's game-changer) αποτελεί λογοπαίγνιο, λόγω της ενασχόλησης του κ. Βαρουφάκη με τη θεωρία των παιγνίων υπό την ιδιότητά του ως καθηγητή, και φυσικά λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για την Ελλάδα.

«Όσο και να φαίνεται επαναστάτης ο Βαρουφάκης στη διεθνή σκηνή, μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ταιριάζει απόλυτα. Περισσότεροι από τους υπουργούς στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, είναι ακαδημαϊκοί καριέρας και λίγοι φορούν γραβάτες. Συνήθως φορούν γκρίζα παντελόνια και ανοιχτά πουκάμισα. Το κόμμα τους δεν είναι το κλασικό φιλελεύθερο κόμμα, αλλά κάποιο που έχει ρίζες στη βαθιά αριστερή διανόηση της αντίστασης. Μία απο τις μεγαλύτερες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένεις, που ζούν κάτω από το όριο τη φτώχιας, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε πτώχευση. Το κόμμα ελπίζει να αντλήσει χρήματα μέσω ενός σκληρού φορολογικού συστήματος, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Στην πρώτη του επίσημη πράξη, ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας απότισε φόρο τιμής σε μνημείο, όπου βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες κομμουνιστές, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί» αναφέρει η Καναδή δημοσιογράφος.

Το δημοσίευμα αποτελεί παρουσίαση των πρώτων επαφών του κ. Βαρουφάκη, αλλά και των εντυπώσεων της δημοσιογράφου η οποία, μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι μπορεί η εμφάνισή του να μη συνάδει με την παραδοσιακή εμφάνιση των πολιτικών, ή των οικονομολόγων, αλλά είναι σε αρμονία με το «διανοουμενίστικο προφίλ» του πανεπιστημιακού του υπόβαθρου και γενικότερα της κυβέρνησης Τσίπρα.


Αυτή είναι η "Τρόικα"
που θάπρεπε να φοβάται η Ελλάδα
γράφει το Bloomberg:

- Συνεχιζόμενος αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση 0,2% το 2014 αντί της αναμενόμενης αύξησης 0,4% του ΑΕΠ. (σ.σ. Προφανώς αυτό θα είναι χειρότερο τους δύο πρώτους μήνες του 2015 όπου λόγω αβεβαιότητας και κρίσης ρευστότητας έχει παγώσει κάθε συναλλαγή, πρόσληψη, προμήθεια, ή επένδυση)

- Καταστροφική εξέλιξη στα Δημόσια Εσοδα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατομμύρια ευρώ έναντι αναμενόμενου 1,29 δισεκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στην κατάρρευση των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων κατά την ίδια πηγή (σ.σ. λογικό δεν είναι; Αφού δεν υπάρχουν συναλλαγές και μπήκαμε σε κύκλο συρρίκνωσης πως να υπάρξουν φόροι και κυρίως ΦΠΑ ή άλλοι φόροι επί των συναλλαγών; Κι ακόμη δεν έχουν καταγραφεί οι πρόσθετες δαπάνες που προτείνει η Κυβέρνηση και η μείωση εισοδήματος. Ξέρετε πόσο γρήγορα το μικρό πλεόνασμα γίνεται θηριώδες έλλειμμα;).

- Αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα. Η ΕΚΤ απέκλεισε τα ελληνικά ομόλογα από τις δικές της δράσεις παροχής ρευστότητας. Ο αποκλεισμός ισχύει από την 11η Φεβρουαρίου με την Ελλάδα να έχει προσφύγει μέσω της Κεντρικής της Τράπεζας στον Μηχανισμό Παροχής Κατεπείγουσας Βοήθειας Ρευστότητας (ELA). Σε μια ανησυχητική εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να ψηφίσει την αύξηση της παροχής ρευστότητας στον ELA σχεδόν αμέσως.

Το Bloomberg διαπιστώνει ότι όσο παραπάνω χρόνο δαπανά η Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τόσο η ανωτέρω φοβερή εγχώρια "τρόικα" θα επιδεινώνεται ραγδαία. Και ίσως λέει, ακόμη κι αν καταλήξει σε μια συμφωνία διάσωσης με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας, η "νίκη" νάναι πύρρειος. Διότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μπορεί να μην έχει τίποτε πλέον απομείνει για να διασωθεί.


ΗΠΑ σε Βερολίνο, Αθήνα, και Βρυξέλλες:
Αστε κατά μέρος τη ρητορική…

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, εξέφρασε την Παρασκευή την ικανοποίησή του για τις τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Αδραξε επίσης την ευκαιρία να απαιτήσει απ’ όλα τα μέρη να σταματήσουν τη ρητορική και να γίνουν ρεαλιστές και τόνισε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι μια «σημαντική» ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος.

Ο λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός υπουργός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η πληροφορία ότι η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της οχυρώθηκαν στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Ο κ. Λιού αναμένεται να επικοινωνήσει και με άλλους παράγοντες της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Λιου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ότι:



«Ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».

Ολη η ανακοίνωση ακολουθεί:

Σήμερα, ο υπουργός Jacob J. Lew συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο υπουργός Lew είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή προχωρά να σχηματίσει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο υπουργός Lew κάλεσε όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός. Ο υπουργός Lew εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν εισέλθει σε τεχνικές συζητήσεις και σημείωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου.

Readout from a Treasury Spokesperson of Secretary Lew’s Call Today with Greek Prime Minister Alexis Tsipras:

Today, Secretary Jacob J. Lew spoke by phone with Greek Prime Minister Alexis Tsipras to discuss the latest developments in Greece. Secretary Lew said that he looks forward to working with the new Greek government as it proceeds to articulate a concrete and comprehensive reform agenda in partnership with Europe and international institutions.

Secretary Lew urged all parties to set aside rhetoric and focus on reaching a pragmatic path forward. Secretary Lew welcomed the fact that Greece and its partners are engaged in technical discussions and noted that Monday’s Eurogroup meeting marks a significant opportunity to achieve concrete Progress.


Οδηγούμαστε σε λύση
πιστεύουν στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης στο Eurogroup της Τετάρτης αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίασε για 5 ώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία) είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσήλθε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που θα ενημερώσει και από την πλευρά του τα μέλη του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup, αλλά και «για να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ότι αφορά τους συσχετισμούς» δηλαδή και στους υπόλοιπους που μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας.

Τα δυο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό το τριήμερο είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών, αλλά και ότι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπουμ έχει μετατοπίσει τον άξονα της συζήτησης «από το εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου».


Επιλέγει μετωπική ο Βαρουφάκης
σε συνέντευξη στον Guardian:
Ας έρθει Αρμαγεδδώνας…

Αποφασισμένος για όλα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», όταν ερωτάται για το αν υπάρχει «plan B» της κυβέρνησης σε περίπτωση που επέλθει η ρήξη, απαντά «εάν κάτι τέτοιο συμβεί, σε όσους μιλούν για Αρμαγεδδώνα, ας έρθει»…

Κι αν τελικά επέλθει η καταστροφή, ποια είναι η εκτίμησή του για το τι μέλλει γενέσθαι; Η απάντηση που δίνει, θα πρέπει να έχει αφήσει άφωνους πολλούς αξιωματούχους, κυβερνητικούς και κοινοτικούς: «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία».

Παραδέχεται δε, ότι αισθάνεται φόβο για το μέλλον και το τι θα συμβεί, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει ποσοτικά ή/και ποιοτικά ποιους θα πλήξουν οι επιπτώσεις σε περίπτωση ρήξης, παραδέχεται είναι φυσικό να φοβάται, αφού «αν δεν αισθανόμουν φόβο τότε θα ήμουν επικίνδυνος».

Θα μπορούσε να θεωρηθεί φανερό, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είτε πιστεύει γνήσια είτε «διαπραγματευτικά», ότι η άλλη πλευρά «μπλοφάρει» με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, ότι η ευρωζώνη μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο, ενώ παράλληλα εμπλέκουν και την Κύπρο στα σενάρια, με σκοπό να προκαλέσουν «εμφύλιο» και στόχο έχει να αποκαλύψει τη μπλόφα.

Παράλληλα όμως, με την αναφορά «φοβάμαι… διότι δεν είμαι επικίνδυνος, είναι φυσικό», στέλνει μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι είναι έτοιμος για συνεργασία για την αμοιβαία αποφυγή… της αμοιβαίας καταστροφής. Ταυτόχρονα όμως, αναφέρει για την Ελλάδα και τους Έλληνες, «τώρα έχουμε χάσει τα πάντα, γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».

Ο Βαρουφάκης είναι εξαιρετικά ωμός απέναντι σε μια εφημερίδα που έχει τηρήσει γενικά φιλική στάση προς τις απόψεις που διατυπώνει, εγείροντας ενστάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική.

Όπως αναφέρει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στην ιστοσελίδα της, αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, το 2010, σημειώνει ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό «ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών» και επισημαίνει ότι «το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας».

Όσον αφορά τη δημόσια εικόνα του, διαβεβαιώνει πως αυτή δεν είναι επιτηδευμένη, λέγοντας «είμαι αυτός που είμαι», ενώ δηλώνει πως οδηγεί μηχανή από τα 15 του χρόνια. Τέλος, μιλώντας για το καθημερινό του πρόγραμμα, σημειώνει ότι πλέον, από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο χρόνος δεν του φτάνει, ότι σηκώνεται στις 6 το πρωί για να κάνει γυμναστική και ότι σπάνια βλέπει πλέον τη γυναίκα του.



Το «μισογεμάτο ποτήρι» της κυβέρνησης
εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας

Σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα, καταγράφονται τα δέκα σημεία πολιτικού και τεχνοκρατικού περιεχομένου, με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με τους δανειστές, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο σημείωμα αυτό αποτυπώνονται όσα έχουν συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, με τις δυο επιτροπές να ετοιμάζουν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά, ώστε οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση να έχουν άμεση αντίληψη των σημείων επί των οποίων υπάρχει διαφωνία, ώστε να τεθούν σε αναλυτικότερη συζήτηση – διαπραγμάτευση.

Η γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ώστε να μιλάμε για επικείμενη συμφωνία, ωστόσο, θεωρείται πως έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Ας δούμε λοιπόν αυτόν τον κυβερνητικό «δεκάλογο»:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.

2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.

3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.

6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

10. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.


Η χώρα δεν έχει κανένα λόγο
να επιδιώκει
οριστική διευθέτηση του χρέους σήμερα

Για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Πριν δυόμισυ χρόνια είχα γράψει στη Μεταρρυθμιστική Αριστερά τότε πως για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πρέπει να βάλουμε μια σταθερά στο πρόβλημα. Αυτή η κάποια σταθερά βγαίνει και στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Είχα προτείνει να αποδεχθούν οι πάντες τον στόχο του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2022, κι ας χτίσει καθένας το σενάριό του. Το 110% είναι η απόφαση του Eurogroup 27/11/2012.

Γιατί είναι επίκαιρο αυτό; Γιατί κάθε απόφαση οικονομικής πολιτικής χτυπάει εκεί. Ας πούμε, η μείωση της απαίτησης πρωτογενούς πλεονάσματος, υποχρεώνει να βρεθούν άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους. Ας πούμε, χωρίς έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι.

Πού βρισκόμαστε σε σχέση με αυτόν τον στόχο; Ο αποκλεισμός της μείωσης του χρέους με κούρεμα, περιορίζει τις πηγές δραστικής μείωσης του χρέους σε δύο μόνον: (α) την επιστροφή του κέρδους κατά τη λήξη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (β) την ανάκτηση κεφαλαίων από την επανιδιωτικοποίηση τραπεζών και του ΤΧΣ. Όλη η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από κάπου, αργά και βασανιστικά, από τον προϋπολογισμό.

Υποθέτοντας 3% αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο, επί οκτώ χρόνια, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χοντρικοί υπολογισμοί δείχνουν πως πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2022 χρέος ύψους €70 δις - αν συμπεριλάβουμε και τους κεφαλαιοποιημένους τόκους της περιόδου χάριτος, τουλάχιστον €80 δις.

Βλέπω τις μειώσεις:
1. Περίπου €11 δις από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών. Αν η όποια ελληνική κυβέρνηση τις επιστροφές τις ρίχνει για κάλυψη τρεχουσών αναγκών, πάνε αυτά.
2. Περίπου €11 δις το υπόλοιπο του ΤΧΣ. Αν πάει για τα κόκκινα δάνεια, πάνε κι αυτά.
3. Ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Το απολύτως μέγιστο που μπορεί να αναμένεται είναι €25 δις. Με σημερινές αποτιμήσεις €8 δις. Η εκτιμηση ΔΝΤ είναι €16 δις. Κρατάω αυτό.

Σύνολο καμιά σαρανταριά δις. Δηλαδή, τα επόμενα οκτώ χρόνια πρέπει η Ελλάδα να βρει άλλους τρόπους μείωσης του χρέους κατά τα υπολειπόμενα €40 δις, ή €5 δις το χρόνο.

Οι πρόταση για τη γέφυρα αντιμετωπίζει το υπόλοιπο του ΤΧΣ και τις επιστροφές των ομολόγων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Απαραίτητο πιθανότατα στις συνθήκες ασφυξίας, πλην όμως επιβαρύνει τη μελλοντική διαχείριση.

Αυτό σημαίνει πως άλλα μέτρα καθίστανται υποχρεωτικά. Οι αποκρατικοποιήσεις που ενδεχομένως δεν γίνουν, διαιωνίζουν το πρόβλημα του χρέους. Το ίδιο και άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα προσθέσουν εντυπωσιακά στο πλεόνασμα.

Το σημείωμα στόχο έχει να δείξει πως η σημερινή διαπραγμάτευση και ενδεχομένως η γέφυρα είναι μόνον η αρχή μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης. Θα επαναλάβω τη θέση μου πως η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώκει οριστική διευθέτηση του χρέους σήμερα. Πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να χτίσει κοινωνική και πολιτική συναίνεση στους μακροπρόθεσμους στόχους και να διαπραγματευθεί ακόμη και αλλαγή της απόφασης Eurogroup 27/11/2012 αν χρειασθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ίσως σε δύο ή τρία χρόνια από τώρα.

Η συμφωνία στους στόχους "υψηλού επιπέδου" αφήνει τεράστιο χώρο σε χαμηλότερο επίπεδο εξειδίκευσης πολιτικών για κάθε ιδεολογική άποψη. Από νεοφιλελεύθερη μέχρι λενινιστική.


Προσοχή, το δικό μας
στρατηγικό επίπεδο είναι
το τακτικό των ισχυρών

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο παρών ιστοχώρος έχει καταγεγραμμένη Ιστορία εχθρικής ή ειρωνικής αντιμετώπισης σε κάθε λογής θεωρία συνωμοσίας και δε σκοπεύει να αλλάξει τη στάση του αυτή. Όσα ακολουθούν, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως σχετιζόμενα μα «συνωμοσίες», αλλά με απλές παρατηρήσεις των εξελίξεων, σε συνδυασμό με την υποκειμενική εκτίμηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των κύριων κρατικών ή μη δρώντων στο σύγχρονο διεθνές σύστημα.

Η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όρους εσωτερικής πολιτικής, εξελίσσεται εάν εξεταστεί με εσωτερικούς πολιτικούς όρους, εξαιρετικά. Οι πρωταγωνιστές, δηλαδή η κυβερνητική ομάδα που διαχειρίζεται την υπόθεση, έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή εμφάνιση, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους:

Μια παντελώς ανύπαρκτη αντιπολίτευση η οποία ακόμα «ψάχνεται» και τρομοκρατείται από τον βαθμό διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ σε μέρος της παραδοσιακής εκλογικής της βάσης στον χώρο του κέντρου, αλλά και από τον βαθμό συμφωνίας με τους χειρισμούς του δεξιού της τμήματος, όπως φαίνεται στις δηλώσεις στελεχών και πρώην στελεχών, όπως ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν ή ετύγχαναν στενοί φίλοι και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Το άλλο δεδομένο είναι η τρομακτική κόπωση της ελληνικής κοινωνίας που είναι έτοιμη να αποδεχθεί οτιδήποτε δείχνει ότι ΘΑ οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης στο μέλλον, έχοντας εξαντληθεί από τη φορολόγηση μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που δεν έβλεπε τίποτε άλλο παρά νούμερα, ενώ στον επικοινωνιακό τομέα η κατάσταση ήταν κυριολεκτικά για γέλια.

Την ίδια στιγμή, ένας εκ των πιο σημαντικών επικοινωνιολόγων της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Λούλης, έχει περάσει την όχθη και συμβουλεύει την κυβερνητική παράταξη, αν και όσα τόνιζε προεκλογικά, για κάποιον μαγικό λόγο τα κατανοούσαν όλοι, πλην του στενού κύκλου συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κόσμος ήταν απόλυτα έτοιμος να αποδεχθεί τον οποιονδήποτε θα εμφανιζόταν και θα «πατούσε πόδι» στους δανειστές, κυρίως δε στη «μισητή» Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε, να τους πει «στα μούτρα» αυτά που σκέπτονται σχεδόν δίχως εξαιρέσεις οι Έλληνες.

Τον ρόλο αυτό τον ανέλαβε ο χαρισματικός – κατά τα φαινόμενα – και εξαιρετικά δικτυωμένος και καταρτισμένος επιστημονικά, ασχέτως εάν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που κατάφερε να στρέψει πάνω τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας, ανακατεύοντας αποφασιστικά «την τράπουλα».

Προφανώς, όλα αυτά έφταναν και περίσσευαν για να αποκτήσει ηγεμονική θέση στο πολιτικό σύστημα ένα πάλαι ποτέ «περιθωριακό» κόμμα που πάλευε να βρει το 3% και να μπει στο Κοινοβούλιο. Τεράστια ανατροπή, την οποία ασφαλώς και πιστώνεται ο νεαρός αρχηγός του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε αποφασιστικό πλήγμα στο μεταπολιτευτικό σκηνικό της ρεμούλας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και του κράτους που ήταν ταυτισμένο με το κόμμα, εκτρέφοντας μιλιούνια κρατικοδίαιτους κηφήνες, μαζί με την άνθηση του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού και των αποκαλούμενων ως «τζακιών».

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν ανίκανα να απαλλαγούν από τα «βαρίδια» των κομματικών «βαρόνων» που έχουν αφήσει πίσω τους «γόνους» για να συνεχίσουν την παράδοση. Για να αποφευχθεί όμως η άκρατη «ανθρωποφαγία», θα πρέπει να γίνει σαφές ότι καθένας θα πρέπει να κριθεί με τα ίδια κριτήρια που κρίνεται και η κυβερνητική πλειοψηφία, αφού μπορεί να βρήκε ανοικτό τον δρόμο για να σταδιοδρομήσει στην πολιτική, μαζί με ένα μηχανισμό για να τον υποστηρίξει, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι τους είναι άχρηστοι.

Το ότι θα αναδυθούν από την κατάσταση αυτή νέοι επιχειρηματικοί κολοσσοί το θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο, έτσι γινόταν πάντα στις μεταβατικές περιόδους στην ελληνική Ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οτιδήποτε διαφορετικό θα οδηγήσει στην ανάδυση μιας χώρας – σοβιετίας, το μέλλον της οποίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον δεν θα προδιαγράφεται ευοίωνο.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού και όχι να έχουμε αντικατάσταση «τζακιών» που θα διαιωνίσουν τη διαπλοκή. Εκεί θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Αγαθές προθέσεις είναι βέβαιο ότι σε πολλούς υπάρχουν, το πρόβλημα είναι να αποφύγουμε την επαλήθευση του ρητού, ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Αυτό όμως είναι το εσωτερικό σκηνικό. Οι πολιτικές δυνάμεις που αναδύονται καλούνται να δράσουν και να πετύχουν στο διεθνές σκηνικό, το οποίο προσδιορίζεται από τα συμφέροντα στρατηγικής και τακτικής φύσης των ισχυρότερων δρώντων. Όταν σε αυτό έρχεται να συνυπολογιστεί και η κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, είναι προφανές ότι το «οικόπεδο» που λέγεται Ελλάδα, πάντα θα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στον διεθνή καταμερισμό ισχύος. Ας μη έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

Το πρόβλημα σήμερα είναι εάν θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με ένα αναπτυξιακό δρόμο που θα μας βοηθήσει να εξυπηρετούμε χωρίς πρόβλημα το χρέος μας, είτε αυτό «κουρευτεί είτε όχι. Δεν είναι και λίγοι οι έμπειροι παράγοντες της διεθνούς αγοράς που δεν ασχολούνται και πολύ με το ύψος αυτού του χρέους.

Είναι πολύ περισσότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ποιος το έχει στα χέρια του, εάν το χρωστά ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας σε μια οικονομία, ποιο είναι το ύψος της ετήσιας δαπάνης που απαιτεί η εξυπηρέτησή του, πόσο θα το «ροκανίσουν» σε βάθος χρόνου ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη, κ.λπ.

Το παρόν διάστημα όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι» μπρα-ντε-φερ με την φυσική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασχέτως πως θα καταλήξει, δηλαδή τμε την Ελλάδα εντός ή εκτός Ευρωζώνης, κάποιων τα ευρύτερα σχέδια θα εξυπηρετήσει και κάποιων τα σχέδια θα πλήξει. Σε αυτή τη «σκακιέρα» κινήσεις δεν κάνουν μόνο οι εμφανείς δυνάμεις, η Γερμανία που μας πιέζει, εμείς που αντιστεκόμαστε, οι ΗΠΑ που παρεμβαίνουν χωρίς να επενδύουν όμως, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να διαμηνύει ότι η τελευταία λέξη είναι δικιά του… και λίγο από Ρωσία και Βλαδίμηρο Πούτιν.

Την Κίνα την αφήνουμε απ’ έξω, καθότι μοιάζει ως ο πιο «καθαρός» παίκτης, υπό την έννοια των πιο ξεκαθαρισμένων στοχεύσεων, που είναι οικονομικού χαρακτήρα, πάνω στον οποίο έρχονται να κολλήσουν άλλες πιο «αφηρημένες» αλλά απολύτως ουσιαστικές έννοιες, όπως η «επιρροή».

Υπάρχουν κι άλλες «δυνάμεις» όμως, που δρουν εντός των πρωταγωνιστικών κρατικών δρώντων, οι οποίες κάνουν τις κινήσεις τους στη «σκακιέρα», ευελπιστώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα, η έκβαση αυτής της «μάχης» θα αποτελέσει μια ακόμα επιτυχία στην προσπάθεια επίτευξης των δικών τους σκοπών, οικονομικών, πολιτικών ή συνδυασμός αυτών.

Κατά συνέπεια, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις και για τον σκοπό αυτό δεν ξυπνούν μια ωραία πρωία και αποφασίζουν. Σχεδιάζουν μακροχρόνια και υλοποιούν τα σχέδια, έχοντας εναλλακτικές σε περίπτωση που κάτι στραβώσει, ενώ η αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους είναι διαρκής και η ευελιξία τους παροιμιώδης.

Θα αποτολμήσουμε να θέσουμε το ρητορικό ερώτημα, ποιοι θέλουν την Ελλάδα εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Ο στόχος δεν είναι απαραίτητα αυτός, δηλαδή η χώρα μας, αλλά πολύ ευρύτερος. Θα μπορούσε να είναι ο ένας κρίκος της αλυσίδας που θα οδηγούσε π.χ. στον Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και στους Ποδέμος στην Ισπανία, όχι διότι έχουν κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια απέναντί τους, αλλά επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει «ανήκεστο βλάβη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος θα μπορούσε να είναι η ακύρωση των σχεδίων για τη μετεξέλιξή της σε ομοσπονδιακό κράτος στο μέλλον, για να μην αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος, σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, ο οποίος θα μπορούσε να λαμβάνει τις δικές του ανεξάρτητες αποφάσεις στη διεθνή σκηνή και να έχει την ισχύ να επιδιώξει το συμφέρον του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακρογωνιαίος λίθος στα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι το ότι η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και όχι αρκετά για τα παγκόσμια. Για τον λόγο αυτό πάντα ήταν η «μαύρη τρύπα» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ίσως να προβληματίζει και η «ψυχοσύνθεση» του γερμανικού λαού και μια δυσκολία επίδειξης ευελιξίας που διαπιστώνουν, καταγράφοντάς το ή όχι, σοβαροί υπηρέτες του ευρύτερου χώρου της πολιτικής επιστήμης, όχι μόνο των διεθνών σχέσεων.

Αυτό σημαίνει, ότι η γερμανική ακαμψία και η αυτονόμηση που επιδιώκει σε σειρά αποφάσεων, μπορεί στο τέλος να κρίνει την τύχη της. Από το σκαιό ύφος του Σόιμπλε απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του Γκάιτνερ, μέχρι τη στάση της Μέρκελ απέναντι στον Ομπάμα στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, όλα παίζουν ρόλο.

Ο δε πανικός της απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στις οποίες έπαιξε ρόλο με την ενίοτε περίεργη εξωτερική της πολιτική, αποκαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα της. Τη στρατιωτική της «γύμνια» και το δικαιολογημένο – όχι μόνο λόγω ιστορίας – δέος που αισθάνεται απέναντι στη Ρωσία. Άρα, πόσο απίθανο είναι στόχο να αποτελεί η ίδια η Γερμανία;

Επιστρέφοντας όμως στα δικά μας, πόσοι από τους αναγνώστες του παρόντος σημειώματος δεν μπήκαν στον πειρασμό να πουν «άρα μας υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι» και να αισθανθούν ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτοί τη μάχη; Δεν είναι τόσο απλό… Ποιοι Αμερικανοί είναι το ένα ερώτημα και με ποιον στόχο το δεύτερο.

Προτού όμως απαντήσει καθένας αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο δικός μας, ο ελληνικός στόχος. Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη; Διότι εάν η απάντηση είναι «μέσα», τότε ίσως «σύμμαχος» δεν είναι ο Αμερικανός, αλλά ο Γερμανός. Πως είμαστε βέβαιοι ότι κάποιοι Αμερικανοί (δεν είναι μόνο ένας πυλώνας ισχύος στις ΗΠΑ και δη κρατικός, που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις) δεν έχουν σαν στόχο την ανάσχεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ώστε η ενωμένη Ευρώπη να μην προχωρήσει και τόσο πολύ ώστε να αυτονομηθεί στρατηγικά.

Ούτε αυτό είναι δεδομένο όμως! Με τη δεδομένη συμπεριφορά – ηγετική ικανότητα, πόσο σίγουροι είμαστε πως θέλουμε να εντασσόμαστε εκεί; Επίσης, στο πλαίσιο ενός ενδεχομένου «σχεδίου» όπως το προαναφερθέν, πως είμαστε βέβαιοι ότι δεν εξυπηρετεί καλύτερα το να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά μόνο με τους «νοικοκύρηδες» του Βορρά, ενώ οι «άσωτοι» του ευρωπαϊκού Νότου (άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο) να μείνουν απ’ έξω;

Αυτό ομοιάζει με μια ιδιότυπη επανάληψη της στρατηγικής ανάσχεσης (containment) της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, της οποία εμπόδιζαν την κάθοδο σε μια «Rimland» (σε έναν δακτύλιο) που θα ελέγχει τις εξελίξεις στην «Heartland» (στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου). Ή μήπως πάει πιο μακριά και κάποιοι θεωρούν νομοτελειακά ότι μια γερμανική Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία, σενάριο απαγορευτικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε παίρνουν μέτρα εγκαίρως;

Θα μπορούσαν να ειπωθούν περισσότερα, δεν έχει όμως νόημα. Σημασία έχει οι κρατούντες να ξέρουν που βαδίζουν. Το βέβαιοι είναι ότι κάθε κίνηση της Ελλάδας εξυπηρετεί ή πλήττει τα συμφέροντα κάποιου ισχυρού, ενώ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο πλέον ποιου. Το ζητούμενο είναι να έχουμε σαφή προσανατολισμό και να έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι το δικό μας στρατηγικό επίπεδο, είναι το τακτικό στον σχεδιασμό των μεγάλων στην εποχή μας, καθώς επίσης ότι καθένας από αυτούς μας αντιμετωπίζουν ως «πιόνια» προς χειραγώγηση στο δικό του γεωπολιτικό παιχνίδι.

Μόνο εάν έχουμε συνείδηση που βαδίζουμε, δεν θα παίξουμε τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου»… Θέλει σύνεση και χαμηλό προφίλ, ενώ το να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε «εθνική υπερηφάνεια» κάθε φορά που ένας πολιτικός (δεν μιλάμε μόνο για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών) τηρεί «σθεναρή στάση», δεν είναι απαραίτητο ότι σε βάθος χρόνου θα μας βγει σε καλό. Ο κόσμος είναι υπερβολικά «γκρίζος»…

Έχοντας εντοπίσει την ψυχολογική μας ανάγκη για εθνική ανάταση, αλλά και την πεποίθηση των πολιτικών ότι τέτοια στάση προσπορίζει εσωτερικό πολιτικό όφελος, θα μπορούσε κάποιος να στήσει μια περιποιημένη προβοκάτσια, ποντάροντας στο ότι η διαχείριση μιας κρίσης θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος. Και όταν το κεφάλι που αποφασίζει δεν είναι «κρύο» αλλά «θερμό», κάπου εκεί μπορεί να παραμονεύουν εθνικές τραγωδίες.

Διότι η παρόρμηση και οι ιδιοτελείς υπολογισμοί οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις στη διαδικασία λήψης απόφασης (decision making), ενώ αριστερές ή δεξιές ιδεοληψίες αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» αυτού που θα προσπαθούσε να μας χειραγωγήσει, στρέφοντάς μας στη μια ή την άλλη απόφαση.

Λυπούμαστε διότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, δικαιούμαστε όμως να ανησυχούμε γνήσια και να προειδοποιούμε.


“Πόλεμος” από τον Λουίς δε Γκίνδος:
Να μας επιστρέψετε τα 26 δις ευρώ

Η Ισπανία είχε δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ενώ η χώρα της Ιβηρικής διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση και δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής της οφειλής αυτής, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπενθύμισε ο Λουίς δε Γκίνδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Αλλά ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι αυτά τα 26 δισεκατομμύρια “αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα (μας), όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%”. Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή”, επέμεινε ο Λουίς δε Γκίνδος. “Η Ισπανία λογικά θα ήθελε (…) το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, “η έκθεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών της Ισπανίας στην Ελλάδα τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη”, συνέχισε ο Λουίς δε Γκίνδος, ο οποίος έκρινε ότι “αυτά τα 26 δισεκ. ευρώ αποτελούν την απόδειξη της πλήρους αλληλεγγύης” της Ισπανίας προς την Ελλάδα.

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που θεωρούν ότι έχουν πλέον ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετώπισαν το 2014 αφού εφάρμοσαν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που τους ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα στήριξης τους, αντιμετωπίζουν μάλλον με κακό μάτι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί πάνω από €40 δισεκ. για να υποστηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, τα οποία πρέπει τώρα να αποπληρώσει.



Λευκός Οίκος στο Βερολίνο:
Κάντε περισσότερα…

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο απαραίτητο είναι η Γερμανία να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε σήμερα μια ανώτερη σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα διεθνούς οικονομίας μιλώντας σε μια δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House, η Άτκινσον υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Αλλά η ίδια πρόσθεσε: “είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας”.

Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας “χλιαρή” κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

“Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις… και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (…) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού”, ανέφερε η Άτκινσον.

Η Γερμανία δέχεται συχνά το τελευταίο διάστημα πιέσεις από πολλές πλευρές διεθνώς να ξοδέψει ένα μέρος του δημοσιονομικού της πλεονάσματος για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα ωστόσο το Βερολίνο απορρίπτει όλες τις προτροπές γι’ αυτό.

“Η εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας είναι πολύ εντυπωσιακή και πρέπει να συνεχίσει” την πορεία της, αλλά “είναι επίσης σημαντικό να κοιτάμε και την άλλη πλευρά”, πρόσθεσε η Άτκινσον.

Αναφερόμενη στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, η Κάρολιν Άτκινσον έκρινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ζήτησης.

Οι κυβερνήσεις και οι φορολογικές αρχές “δικαίως ανησυχούν για το μεγεθυνόμενο βάρος του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί” το χρέος κάθε χώρας, εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. “Αλλά η τροχοπέδη στην ανάπτυξη που αποτελεί η άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής έχει κυρίαρχο ρόλο, που εν μέρει αντιτίθεται στις προσπάθειες της νομισματικής πολιτικής… να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής (στην ΕΕ) να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της ανάπτυξης”, επέμεινε η Κάρολιν Άτκινσον.


Πηγές: “Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο
μέχρι τη συμφωνία αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα”

Δέκα σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές και τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε ανεπίσημο σημείωμά της.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι τεχνικές επιτροπές που θα αρχίσουν άμεσα την εργασία τους θα ετοιμάσουν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία και τα οποία θα τα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr), η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

1.- Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.

2.- Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.

3.- Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

4.- Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

5.- Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.

6.- Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

7.- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

8.- Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

9.- Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

10.- Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.-


WSJ: «Συμφιλιωτικός τόνος» και «επιδίωξη συμφωνίας»
ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία

Σε «συμφιλιωτικό τόνο» ανάμεσα στους ηγέτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη, «μια ημέρα μετά, που, η νέα κυβέρνηση της χώρας εξανέμισε τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στην αντιπαράθεση της Αθήνας με τους πιστωτές της» αναφέρεται στο σημερινό της φύλο η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Πανίκου Παναγιώτου από τη Νέα Υόρκη.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Νομίζω πως σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήμα» και επίσης: «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος και αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη μέρα και υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, απέσυρε τη συγκατάθεση σε μια κοινή δήλωση».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας απέφυγε την ερώτηση για το αν η κυβέρνησή του θα μπορούσε να ζητήσει παράταση του προγράμματος ύστερα από όλα, κίνηση που έχει έως στιγμής αποκλειστεί».

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγ. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει μόνο δυο δυνατότητες: να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης ή εκπλήρωσής του μέχρι το τέλος του μήνα».


Εντυπωσιακά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία
Ποιος ακούει τώρα τη Μέρκελ και τον Σόϊμπλε ...

Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αυτή της Γερμανίας, παρουσίασε καλύτερα στοιχεία του αναμενομένου στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα να αποκτά ένα ακόμα επιχείρημα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά της να «πουλήσει» στην Ευρωζώνη την ανάγκη τήρησης περιοριστικής οικονομικής πολιτικής… δηλαδή λιτότητα.

Αυτό που θα της απαντήσουν ωστόσο, είναι ότι η πρόοδος αφορά αποκλειστικά τη Γερμανία, οπότε ίσως κάποιοι αναπτύσσονται σε βάρος των υπολοίπων, ενώ δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά, την εξάρτηση της οικονομίας της από την ελεύθερη εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά…

Στα στοιχεία που αποδέσμευσε το γερμανικό γραφείο στατιστικής (Destatis), το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναπτύχθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις στο τελευταίο τρίμηνο του παρελθόντος έτους, διαμορφούμενο σε 0,7% συγκριτικά με τι επιδόσεις των τριών προηγουμένων μηνών, με τους αναλυτές να περίμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,7%.

Αποτέλεσμα αυτής της επίδοσης, είναι το ΑΕΠ να αναπτυχθεί σε επίπεδο έτους κατά 1,6% έναντι του 1,5% ου αναμενόταν, μια επίδοση που χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως εντυπωσιακή, δεδομένων των αρνητικών διεθνώς συνθηκών.

Οι γερμανικές επιδόσεις βοήθησαν εν συνόλω την οικονομία της Ευρωζώνης να παρουσιάσει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στατιστικά που αποδέσμευσε η EUROSTAT, με το συνολικό μέγεθος για το 2014 να διαμορφώνεται στο 0,9%.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε με 1,1% η Εσθονία, ενώ οι μόνες χώρες με αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξή τους, ήταν η Κυρπαική Δημοκρατία, η Φινλανδία και ... η Ελλάδα.


WSJ: «Συμφιλιωτικός τόνος» και «επιδίωξη συμφωνίας»
ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γερμανοί σχολιαστές όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa σημειώνει ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής έθεσε τις βάσεις για την επίτευξη συμβιβασμού. «Υπάρχει πλέον και πάλι κινητικότητα στο θέμα της Ελλάδας» και «επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών», όπως επισημαίνεται.

Γενικότερα εκτιμάται ότι αρχίζουν να γίνονται παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, υπό την έννοια ότι αμφότερες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές, κάτι που, όπως τονίζεται, δεν ήταν αυτονόητο μέχρι πριν από 24 ώρες. Πολλοί σχολιαστές συνοψίζουν τις παραχωρήσεις των δυο πλευρών στη γενικότερη διαπίστωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται να συνομιλήσει με την τρόικα την οποία όμως οι εταίροι δεν ονομάζουν πλέον τρόικα αλλά τους «τρεις θεσμούς».

Ήδη το βράδυ της Πέμπτης και όσο η Σύνοδος Κορυφής βρισκόταν σε εξέλιξη η εφημερίδα Die Welt μετέδιδε υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται τελικά με την Τρόικα» ότι στη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δρομολογείται πλέον συμφωνία. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Welt, η Ελλάδα επέστρεψε ήδη 700 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ.

Η Zeit κάνει λόγο για την «κατάρα των προεκλογικών υποσχέσεων» που κρατούν σε ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα καθώς περιορίζουν σημαντικά τα διαπραγματευτικά του περιθώρια. Επίσης, όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η νέα ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε σημαντικά την αντίσταση των εταίρων, και ειδικά εκείνων των χωρών όπου τυχόν αλλαγές του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια. Πάντως η Zeit εκτιμά ότι δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης στην Ουκρανία, τη Δευτέρα το Eurogroup δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Πρώτο θέμα είχε την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel: «Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Εκανε αίσθηση και καλή εμφάνιση παρά το άγχος του Grexit» είναι ο τίτλος του άρθου που αναφέρει: «Διαφωνία για το χρέος και την ελληνική κρίση; Το πρόβλημα είναι επιλύσιμο! Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι, προσπάθησαν να διαδώσουν αισιοδοξία. Επειτα από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έδειξε επιείκεια στην Ελλάδα. Από τη διαφωνία για το θέμα του χρέους βρεθήκαμε στην ανησυχία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας το ρεπορτάζ από τη Σύνοδο.

Επίσης, η Bild έχει τίτλο «Η Μέρκελ παλεύει όσο ποτέ – Οι 30 δυσκολότερες ώρες στη ζωή της καγκελαρίου» και το άρθρο αναφέρεται στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση, ενώ στη συνέχεια σχολιάζει ότι έφθασε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί την ελληνική κρίση. «Η δυσκολότερη μέρα της καγκελαρίου»…

Διατήρησε χθες τη σκληρή θέση της έναντι της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί είτε να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος του μήνα, είτε να ζητήσει την παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ετοιμες για συμβιβαστική συμφωνία Ελλάδα-Γερμανία

Η Ελλάδα και η Γερμανία επιδιώκουν μία συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο πλευρές διαμηνύουν την επιθυμία για συμβιβασμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Γερμανία δεν θα επιμείνει να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας με όλα τα στοιχεία του, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο Γερμανούς αξιωματούχους. Εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, η Γερμανία θα είναι ανοικτή να συζητήσει για το μέγεθος των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και για τους όρους πώλησης δημόσιας περιουσίας. H βελτίωση στην είσπραξη των φόρων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα έχει τη γερμανική στήριξη και η επίτευξη συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εφόσον αυτά είναι μικρότερα από το 4% του ΑΕΠ που προβλέπονται σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να κάνει συμβιβασμό όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνει το Bloomberg.

Το BBC κάνει λόγο «για δυνατό συμβιβασμό», επικαλούμενο τις αναφορές της Γερμανίδας κανγκελαρίου ότι «η Ευρώπη πάντα επιδιώκει μια συμβιβαστική λύση και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της» και η Wall Street Journal ανέφερε στην ηλεκτρονική της σελίδα: «Ηγέτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη κινήθηκαν σε έναν συμφιλιωτικό τόνο την Πέμπτη και ενώ μια ημέρα πριν η νέα κυβέρνηση της χώρας είχε εξανεμίσει τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της».

Le Monde: Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται

Άνεμος αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τη Δεύτερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στη Γαλλία, είτε με το θετικό άνοιγμα του χρηματιστηρίου, τα σχετικά σχόλια των οικονομολόγων στα ραδιόφωνα, αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο μετά το χθεσινό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται» τιτλοφορεί η «Μοντ» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι ομάδες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Μοντ.

Επικαλούμενη τις πηγές της, η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ εξηγεί ότι άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είχαν προβλέψει την αποτυχία του Eurogroup, την Τετάρτη και την τελική υπογραφή τη Δεύτερα.

«Το σενάριο αυτό βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης» λέει η συντάκτης, παραθέτοντας στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρ’ ότι ο πρόεδρος διαχώρισε μια τεχνική συμφωνία από μια πολιτική συμφωνία, για την οποία υπήρξε επιφυλακτικός, εν τούτοις η συντάκτης εκτιμά ότι οι δηλώσεις του υποδηλώνουν πως «η κατάληξη σε συμφωνία για την ελληνική περίπτωση μοιάζει πλέον δυνατή».

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κατάληξη για το τεχνικό μέρος, γιατί θεωρώ ότι είναι απλώς ένα θέμα σύγκρισης ανάμεσα στα διάφορα μέτρα και το περιεχόμενο του (ισχύοντος) προγράμματος (με αυτό της ελληνικής κυβέρνησης)» είναι η δήλωση Ντάισελμπλουμ, που παραθέτει η «Μοντ».

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας υποδηλώνει την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη «Μοντ», ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε τον κ. Τσίπρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος μετά το «φιάσκο» της Τετάρτης και να μπορέσει να κάνει αναφορά στο Συμβούλιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι λέξεις «τρόικα» και «Μνημόνιο» αποφεύχθηκαν προσεκτικά, πράγμα που θεωρήθηκε «μικρή νίκη της ελληνικής αντιπροσωπείας» λέει η συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια, στις τεχνικές συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν σε μια κοινή βάση που θα βρίσκεται ενδιάμεσα, μεταξύ του παρόντος σχεδίου βοηθείας και του ελληνικού προτεινόμενου σχεδίου.

Η βασική ιδέα είναι να παρουσιάσει η Ελλάδα, με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έλθει σε αντιπαραβολή με τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να γίνουν σύμφωνα με τα σχέδιο που ήδη τρέχει και για το οποίο οι Έλληνες δεν θέλουν με τίποτα να γίνεται λόγος. Δηλαδή, να εξεταστεί για παράδειγμα, ποιες ιδιωτικοποιήσεις ισχύουν, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν δεδομένων των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, καταλήγει η «Μοντ».


Τώρα είναι πολύ απαισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα ο περίεργος Ολλανδός

Απαισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα τη Δευτέρα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS.

«Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας φθάνει στη λήξη του την 28η Φεβρουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το παρατείνει, ζητώντας να υπάρξει νέο.

«Δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα» επέμεινε και υπενθύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup έχει επίσης εκφράσει «με μεγάλη σαφήνεια» τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται».

Ο Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.


Εντεκα από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα φέρεται να συμφωνούνται για Ελλάδα

Η ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει «να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας», η παράταση της οποίας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα και αυτό θα είναι στο επίκεντρο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, μετά τα όσα συζητήθηκαν το τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες, στο άτυπο Eurogroup με μόνο θέμα την ελληνική οικονομία, και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Αυτά τα 11 σημεία θα είναι το αντικείμενο επεξεργασίας από τις τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν ad-hoc και από τις δύο πλευρές και που, σύμφωνα με πληροφορίες, «έχουν ήδη στρωθεί σε δουλειά, με πυρετώδεις ρυθμούς».

Το τελικό κείμενο που αναμένεται να προκύψει από αυτήν την επεξεργασία «θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας-γέφυρα που προτείνει η ελληνική πλευρά», δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, η αντιπροσωπεία στοχεύει στη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι τη Δευτέρα όταν και θα διεξαχθεί το Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια βρίσκονται σε εξέλιξη και -όπως είπε- η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο σημερινό αθηναϊκό Τύπο, «πρόκειται για το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών (Selected Structural Reforms) στο οποίο «επίμονα» αναφερόταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όλο το τελευταίο διάστημα».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη, καταρτίσθηκε το βασικό κείμενο θέσεων, επί του οποίου θα κινηθεί ο Πρόεδρος του ΣΟΕ στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών της Ευρώπης.

Στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η ειδική σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, ενώ εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας σε αυτές τις γενικές, αλλά και κατά κλιμάκια διαπραγματεύσεις, είναι οι εξής:

1. Όσον αφορά την παράταση:

Η κυβέρνηση συζητά μόνο για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Δεν μπαίνει, λέει, στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου, έχουσα ως πάγιο επιχείρημα ότι «δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».

2. Στο Χρηματοδοτικό:

Θεωρεί, κατ’ αρχάς η κυβέρνηση «πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση». Δεν ζητά, λέει, την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ), «δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα». Ακόμα, ζητά τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ), και ζητά τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). «Επιπλέον χρήματα δεν ζητάμε», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

3. Στο Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά «εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου». Δηλαδή, το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει, τονίζεται, να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία – γέφυρα». Κι αυτό, κατά την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

Στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό εντάσσει η κυβέρνηση και το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Οσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα: (1) το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες, (2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, (3) τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο, (4) τη φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης, (5) τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, (6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, (7) τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο, (8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, (9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό, (10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και (11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μένει ανυποχώρητη στη μη υιοθέτηση 5 προαπαιτουμένων της πέμπτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα: στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων, στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση, και 5 στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τεχνικό κλιμάκιο που ορίζεται από τους εταίρους, δεν αποτελεί διαπραγμάτευση με την τρόικα. Επίσης, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία που ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί με τους εταίρους δεν αποτελεί Μνημόνιο.


Με τη CIA συγκρίνει την Τρόικα ο Βαρουφάκης
Σόιμπλε: Μόνος δρόμος το Πρόγραμμα

Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και επιμένει στο αίτημά του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding και οι οποίοι για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

«Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το τωρινό βάρος χρέους. Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις λέξεις “κούρεμα χρέους”. Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα ήταν καλύτερο και στο τέλος για τους πιστωτές μάλιστα και οικονομικότερο από ό,τι μια επιμήκυνση των δανείων» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η επέκταση του προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

«Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.

«Από σεβασμό προς του Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΟΣΑ τον έλεγχο της υλοποίησης της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δει τέτοιον ρόλο για τον Οργανισμό.

«Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός και διευκρίνισε ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι τα τυπικά στοιχεία.

Βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν

«Είμαι βέβαιος ότι για την Ελλάδα θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προς τον ιταλικό σταθμό Mix 24.

Εξάλλου, ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός πρόσθεσε ότι «τον χαρακτηρίζει η αισιοδοξία της βούλησης» και προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ απομακρύνεται.

«Οι χθεσινές συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ελπίζω να οριστικοποιηθούν στο Eurogroup» ολοκλήρωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.


«Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας»
Η απάντηση του καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη στους
υβριστές του ελληνικού λαού με το βιβλίο του

«Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας» είναι ο τίτλος της μελέτης που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πρόκειται για 327 σελίδες με επίκεντρο την επιβολή του συστήματος δανεισμού μέσω του οποίου επιβλήθηκε -κατά τον συγγραφέα- ένα καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.

Αποφεύγοντας την ονοματολογία ηγετών και κομμάτων, αλλά με σαφή χρονική αναφορά, ο μελετητής εξετάζει την ταπεινωτική σχέση Ελλάδας – δανειστών ξεκινώντας από την περίοδο πριν από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Αφού σημειώσει ότι από το 2000 μέχρι το 2007 η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη με αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος περίπου 4% ετησίως, που ήταν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι αυτή η αναπτυξιακή άνοδος δεν στηριζόταν σε υγιείς βάσεις, αλλά ήταν ένας «νόθος πλούτος» ο οποίος στηρίχτηκε στην κερδοσκοπία του χρηματιστηρίου, στην φοροδιαφυγή και στον υπέρμετρο δανεισμό από το εξωτερικό, λόγω της μείωσης των επιτοκίων μετά την ένταξή μας στο ευρώ. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν το εγκληματικό λάθος της ανώριμης εισόδου μας στο ευρώ το 2002» ισχυρίζεται.

Ο καθηγητής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες ύβρεις που δέχθηκε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης». Κανείς δεν αμφισβητεί -παραδέχεται- ότι σοβαρή ευθύνη για την πορεία χρεοκοπίας βαρύνει τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζουν οι υβριστές -τονίζει- ότι οι λαοί αποτελούν κοινωνίες που, συνήθως, διαφέρουν σε ιδιότητες, σε είδος ικανοτήτων, σε επιδόσεις, σε παθολογίες και σε ιστορία που αποτελούν αντικείμενο των αντίστοιχων κοινωνικών επιστημών, ουδέποτε όμως κατηγορούνται ή υβρίζονται. «Οι κατηγορίες και οι ύβρεις εναντίον λαών αποτελούν χαμηλού επιπέδου μορφή ρατσισμού εκ μέρους των ευρωπαίων υβριστών».

Το βασικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο είναι η αναλυτική τεκμηρίωση για τη σαθρή νομιμότητα των συμφωνιών δανεισμού από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, με σκοπό να καταδειχθεί από τον συγγραφέα η επιχείρηση επέμβασης των ξένων δανειστών στην Ελλάδα με την καταπάτηση του ευρωπαϊκού δικαίου που είχε ως συνέπεια την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Ο Γιώργος Κασιμάτης στηλιτεύει τα κοινωνικά αποτελέσματα των δανειακών συμβάσεων υπογραμμίζοντας την εξαθλίωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, την κατάλυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη διάβρωση του πολιτισμού, την κατάργηση της πολιτισμικής ταυτότητας του λαού και γενικά «τον εξανδραποδισμό του ανθρώπου».

Δεν μένει, όμως, μόνο στην νομική οπτική. Διερευνά και τις πολιτικές που κρύβονται πίσω από την κρίση, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις εξουσίας που οδήγησαν στον υπερδανεισμό υποστηρίζονται από θεωρίες, διδασκαλίες και θεολογίες. Και ως θεολογία αναφέρει τον οικονομικό και πολιτικό νεοφιλελευθερισμό που -κατά την άποψή του- «στηρίζει τις σύγχρονες νεοπλασματικές μορφές του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού».

Θεωρεί ότι κεντρικός στόχος των δυνάμεων της κρίσης είναι η αποκατάσταση της πολιτικής από την οικονομική εξουσία. «Η ελληνική κρίση, σήμερα είναι προϊόν επίθεσης μέσα από την Ευρώπη της κερδοσκοπικής και γεωπολιτικής βουλιμίας του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ο μελετητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ντε φάκτο κατάργηση του εθνικού κράτους και των θεσμών της αστικής δημοκρατίας και την υποκατάστασή του από παγκοσμιοποιημένες οικονομικές οντότητες.

Τα χαρακτηριστικά κεφάλαια του πονήματος: Η άνομη επιβολή του δανεισμού, το άνομο περιεχόμενο των συμφωνιών, κριτική του καθεστώτος δανεισμού στην βάση των αρχών νομιμότητας, η έξοδος από την κρίση.

Στο τελευταίο κεφάλαιο ο καθηγητής υπεραμύνεται του δικαιώματος αντίστασης απέναντι στην «πολιτική τρόμου», αλλά και αντίστασης απέναντι στην καταναλωτική κοινωνία με τις ψεύτικες απολαύσεις που έδωσε στον Έλληνα, η οποία οδήγησε στην νάρκωση της προσωπικότητάς του, προτείνοντας παράλληλα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και μια πολιτική οικονομικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του κράτους.

Το πλέον ανατριχιαστικό σημείο του έργου αφορά την ενότητα για την παραίτηση της Ελλάδας από όλες τις ασυλίες προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας, αφού σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης το ελληνικό κράτος παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που απολαύουν το ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία σε όλες τις νομικές διαδικασίες σε σχέση με τη σύμβαση στις οποίες (διαδικασίες) περιλαμβάνονται χωρίς περιορισμούς: Η άσκηση αγωγής, η κατάσχεση, η αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, η προσωρινή διαταγή και η αναγκαστική εκτέλεση σε περιουσιακά στοιχεία στην έκταση που δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο. Ο καθηγητής τονίζει ότι η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία είναι όρος πρωτοφανής στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες των σύγχρονων δημοκρατιών!


Σύντροφοι. Φεύγουν οι υπάλληλοι της Τρόικα
Ερχονται οι τεχνοκρατες φίλοι από ΕΕ ΔΝΤ ΕΚΤ
Αυθόρμητη υποδοχή στο Ελ.Βενιζελος