Τα πάντα όλα του πιο κρίσιμου Eurogroup ... μέχρι το επόμενο

“Το πιο κρίσιμο Eurogroup, η Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup απο μόνη της, αλλά και ως προπομπός του τι θα επακολουθήσει στην αυριανή Άτυπη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και το Eurogroup της Δευτέρας, καλύπτεται απο το Thessallloniki.blogspot.com με ζωντανές συνδέσεις (live) καθ' όλη τη διάρκειά του.
Μείνετε συντονισμένοι ...”





Η Συνέντευξη Τύπου με την λήξη της Έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει
την 11η Φεβρουαρίου του 2015 στις 21:00 μμ.

Ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς ανακοινωθέν

Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Αιτία η αστοχία της Αθήνας να συμφωνήσει σε κάτι που δεν θα την εκθέτει πολιτικά. Επί της ουσίας όλα παίζονται μέχρι τη Δευτέρα. Εφόσον ζητήσουμε παράταση του προγράμματος, όλα παραμένουν ανοικτά. Ο,τιδήποτε άλλο κλείνει τις πόρτες της Ευρώπης και ανοίγει άλλα άγνωστα μονοπάτια. 

Επί τρεις ώρες "πάλευαν" να βγάλουν μία ανακοίνωση, αλλά αυτό δεν στάθηκε εφικτό. Όλες οι πληροφορίες ήθελαν τους Ευρωπαίους να πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική αντιπροσωπεία (η οποία παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά δίχως συγκεκριμένες προτάσεις σε ένα χαρτί) και τον κ. Βαρουφάκη να δέχεται αρχικά την επίσκεψη εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Αθήνα, κάτι που ωστόσο δεν θα γίνει τελικά, ύστερα από την διαφωνία.

Μόλις διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε και η εμπλοκή. Το Μαξίμου έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην παράταση και ξεκίνησε έτσι ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Η πρόταση της Ευρώπης ήταν ξεκάθαρη: Ζητήστε παράταση και τα άλλα τα συζητάμε. Η ελληνική πλευρά χάθηκε στην μετάφραση! Δεν μπόρεσε να βρει μία λέξη που να ταιριάζει την πραγματικότητα που συνάντησε στην έκτακτη σύνοδο και τις προσδοκίες του κόσμου που γέμισε χτες τις πλατείες. Κατά τα λοιπά περιμένουμε να καταλήξουν σε πρόταση μέχρι την Δευτέρα! 

Δεν κατέληξε σε αποφάσεις η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να δηλώνει στην πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν καταφέραμε να σημειώσουμε αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα».

«Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία να ακούσουμε την ελληνική πλευρά για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες της, είχαμε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο δεν σημειώσαμε αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας την Δευτέρα», ήταν η ακριβής δήλωση του Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης πως “δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν”. Όπως υπογράμμισε θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν ξεκινήσουν δουλειά οι εμπειρογνώμονες. Δεν υπεισήλθαμε σε λεπτομερείς προτάσεις. Απλώς προσπαθήσαμε να εργαστούμε στα βήματα που θα ακολουθήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Για μερικούς αυτή ήταν μια ξεκάθαρα προτιμητέα λύση, αλλά δεν καταλήξαμε, επανέλαβε για πολλοστή φορά.

Το κείμενο συμφωνίας που δημοσίευσαν οι Financial Times
και που κατά κάποιους ετοιμάσθηκε και αναιρέθηκε
και κατά άλλους δεν υπήρξε καν

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του δημοσιογράφου των Financial Times, Peter Spiegel, που δημοσίευσε το επίμαχο κειμένο που επρόκειτο να υπογράψουν και οι δύο πλευρές χτες στο Eurogroup

  • Αυτό που δημοσίευσα ήταν διασταυρωμένο από πολλές πηγές
  • Η Ελληνική κυβέρνηση έχει μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας
  • Το χθεσινό Eurogroup ήταν πολύ πιο απογοητευτικό από όσο περίμεναν οι περισσότεροι!
  • Αν δεν δοθεί κάποια παράταση, πολύ άσχημα πράγματα πρόκειται να συμβούν στις αγορές και στην οικονομία
  • Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί λύση τη Δευτέρα
  • Το Eurogroup και ο ΣΥΡΙΖΑ απέχουν πολύ στα ''θέλω'' τους και αυτό φάνηκε χτες
  • Δεν θα υπάρξει συμφωνία, τουλάχιστον όχι τώρα - Ίσως όμως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
  • Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό
  • Οι Γερμανοί δεν θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως η χώρα που έσπασε την Ευρωζώνη και έχασε ένα μέλος της

Ειρήνη Νικολοπούλου: Κύριε Spiegel καλησπέρα σας, τι συνέβη με τον κύριο Βαρουφάκη στο twitter;

Peter Spiegel: Θα ήταν πιο σωστό, να ρωτήσετε αυτόν πρώτα! Ωστόσο, θέλω να αναφέρω ότι το report που δημοσίευσα ήταν διασταυρωμένο από πολλές πηγές οι οποίες έλεγαν πως το κείμενο ήταν συμφωνημένο και όταν το Eurogroup διεκόπει η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη. Σαν ρεπόρτερ, θεωρώ ότι όταν πολλές πηγές σου λένε το ίδιο ακριβώς πράγμα, τότε το story που έχεις δεν μπορεί παρά να είναι έγκυρο! Αρκετοί εκρπόσωποι το θυμούνται, η κυβέρνηση όμως, όχι! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας, για την οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους για περαιτέρω σχόλια.

Ε.Ν: Θέλω την ειλικρινή σας γνώμη για αυτό που έγινε χτες στο Εurogroup. Πιστεύετε ότι θα δοθεί λύση την Δευτέρα ή όχι;

P.S: Ειλικρινά θεωρώ ότι το χθεσινό Eurogroup ήταν πολύ πιο απογοητευτικό από όσο περίμεναν οι περισσότεροι! Ο κόσμος είχε υψηλές προσδοκίες για χτες, ότι θα έβρισκαν μια γέφυρα, ένα πρόγραμμα ή όπως θέλετε να το πείτε για να αρχίσουν τουλάχιστον κάποιες συζητήσεις. Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν όμως ούτε σε αυτό και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα.

Οι Βρυξέλλες λένε ξεκάθαρα, ότι αν δεν δοθεί κάποια παράταση, πολύ άσχημα πράγματα πρόκειται να συμβούν στις αγορές και στην οικονομία. Υπάρχουν μέλη της τρόικας που δε φαίνονται να ανησυχούν τόσο, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί λύση τη Δευτέρα, μιας και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν κάποια παράταση και γι' αυτό διαφώνησαν και χτες. Το Eurogroup θέλει να συνεχίσει η Ελλάδα να τηρεί το υπάρχον πρόγραμμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το θέλει αυτό. Απέχουν πολύ και αυτό φάνηκε χτες.

Ε.Ν: Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία;

P.S: Αυτό ακριβώς! Τουλάχιστον όχι τώρα. Ίσως όμως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να υπάρξει κάποια συμφωνία, μιας και η Γερμανία φαίνεται να είναι θετική στο να διαφοροποιήσει κάποιους όρους του budget, να ξοδέψει λεφτά στα κοινωνικά προγράμματα κλπ. Μάλιστα, φαίνεται να είναι ελαστική και για το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του χρέους της Ελλάδας, όχι όμως και για κούρεμα.

Ίσως στο να δώσει κάποιο περιθώριο 30 - 40 ή 50 χρονών, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος και να ''αναπνεύσει'' η Ελλάδα. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο συμφωνίας για εμένα. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό, δηλαδή στο αν ο συμβιβασμός είναι πολύ καλύτερος για το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα από ότι εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας . Αυτή η χρυσή τομή είναι που δυσκολεύει την κατάσταση.

Ε.Ν: Στην Βρετανία αγαπάτε πολύ τα στοιχήματα. Εσείς θα στοιχήματίζατε ή όχι στo Grexit τώρα, περισσότερο απ' ότι θα κάνατε στο παρελθόν;

P.S: Πότε δεν πίστεψα στο Grexit, ούτε πριν από 4 χρόνια! Θεωρώ ότι και οι 2 πλευρές συμφωνούν ότι το Grexit θα ήταν μια κακή ιδέα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί αν και είναι αρκετά σκληροπυρηνικοί, δεν θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως η χώρα που έσπασε την Ευρωζώνη και έχασε ένα μέλος της.

Tο κείμενο της συμφωνίας - που δεν έγινε ποτέ - όπως δημοσιεύτηκε στην Financial Times:

Wednesday night’s breakdown in talksbetween Greece and the other 18 eurozone finance ministers happened at such the last minute that many of the participants in the eurogroup meeting – including Wolfgang Schäuble, the powerful German finance minster – didn’t even know it had happened, since they had already left the building.

According to several officials involved in the talks, Yanis Varoufakis, the Greek finance minister, had agreed to a joint statement with his colleagues, a statement that was even signed off by Greece’s deputy prime minister, Yannis Dragasakis, who was also in Brussels for the gathering.

Once agreed, the eurogroup meeting broke up and Schäuble and several of his colleagues headed out the door. But officials said Varoufakis put in one last call back to Athens to inform them what he had just agreed to – and government officials vetoed the statement.

We at Brussels Blog got our hands on the statement and have posted it below. In many senses, it has a little bit for everyone. For eurozone officials, who were pushing Athens hard to request an extension of the current 172bn bailout, which expires at the end of the month, it leaves open the option to “explore the possibilities of extending” the programme.

For Varoufakis, there’s even the word “bridge” mentioned in the final paragraph – though not in the sense the Greek minister probably wanted, which is as part of a bridge financing deal.

But the joint statement was not to be. It remains yet another artifact of the long-running Greek drama:

"Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.

On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece’s reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans.

If this is successful this will bridge the timefor the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February."

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα σημεία στα οποία διαφώνησαν οι δύο πλευρές ήταν τα εξής:

Η αρχή της διαφωνίας έγινε με την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου που είναι σε εκκρεμότητα και η οποία δεν έκλεισε γιατί για να κλείσει χρειάζονταν μέτρα δύσκολα (απολύσεις κλπ). Σε περίπτωση που έκλεινε όμως , η Ελλάδα θα έπαιρνε 7. 2 δισ. Τα δύσκολα μέτρα ήταν και ο παράγοντας που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά να πάει σε εκλογές.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙZA δεν θέλει να φανεί ότι συμφωνεί σε παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, αλλά θέλουν κάτι που να είναι καινούργιο , μια παρθενογένεση, ώστε να επαληθευτεί η προεκλογική υπόσχεση "τέλος στα Μνημόνια".

Συνέντευξη: Ειρήνη Νικολοπούλου

Επιμέλεια: Λίλη Αγγελοπούλου


Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνεδρίαση του Eurogroup

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα».

Επίσης, τονίζεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες».

Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο Bloomberg αναφέρεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης».

Υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα εκτιμά από την πλευρά της η Wall Street Journal, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση». Σύμφωνα με την ανταπόκριση της WSJ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί, μαζί με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να μιλούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο κατά την επόμενη συνεδρίασή τους».

Η ίδια εφημερίδα έγραφε νωρίτερα ότι «το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα (χθες) Τετάρτη, μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα έφτασε σε κατ' αρχήν συμφωνία για την παραμονή στο πρόγραμμα διάσωσής της».

Οι New York Times παρατηρούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και παρουσιάζονται απόψεις εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης, ενώ γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες σε ένδειξη υποστήριξης στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε., όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές"».

Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι για «γερά νεύρα».


Τα πράγματα στενεύουν για την Ελλάδα

Η επίκληση της λαϊκής εντολής από μόνη της δεν αρκεί για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση πολιτική. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν δείχνουν σοβαρή προετοιμασία, σχολιάζει ο Μπερντ Ρίγκερτ.


Το χθεσινό αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup με ευθύνη της Αθήνας εμφανίζει την Ελλάδα να βαδίζει με αποφασιστικότητα προς τη δημοσιονομική άβυσσο που καραδοκεί πια πολύ κοντά. Η ΕΕ από την πλευρά της δεν μπορεί να αναλάβει την ικανοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων που έδωσαν ανέμελα ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και οι δεξιοί ΑΝΕΛ, αν και γνώριζαν ότι η χώρα δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές λόγω των κοινωνικών συνεπειών της λιτότητας στην Ελλάδα και υψώνοντας τη σημαία ενός όχι ακίνδυνου εθνικισμού. Οι Έλληνες μπορούν φυσικά να καταψηφίζουν την πολιτική σύνεση ή κυβερνήσεις που θεωρούν ανίκανες. Αυτό είναι δημοκρατία. Δεν μπορεί όμως να καταψηφίσει κανείς ούτε το χρέος, ούτε συμφωνίες που έχουν συναφθεί ούτε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Το παραμύθι της καταπίεσης

Η άκρα αριστερά και δεξιά στην ελληνική κυβέρνηση γιορτάζουν τώρα την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και την απελευθέρωση από τον ζυγό της Γερμανίας ή ακόμα και της Ευρώπης. Και η πλειοψηφία των Ελλήνων, που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια, πιστεύει αυτόν τον παραλογισμό. Ακόμα όμως και αν έχει πληγωθεί η εθνική υπερηφάνεια ενός λαού, αυτό δεν αρκεί για να διαστρέφει κανείς ή να αγνοεί την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι για όλα τα πακέτα διάσωσης και τους όρους τους, συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας, συμφώνησαν δημοκρατικά εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις.

Το οικονομικό αδιέξοδο κατέστησε επιτακτική την ανάληψη δράσης. Αν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ήδη το 2010 και είχε συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των διασυνδέσεων του τραπεζικού συστήματος, σε ποια κατάσταση θα βρίσκονταν σήμερα οι Έλληνες; Είναι επίσης πραγματικότητα ότι μια σειρά ελεύθερα εκλεγμένων ελληνικών κυβερνήσεων συσσώρευσε τεράστια χρέη για τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα. Πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008 το ελληνικό χρέος ξεπερνούσε ήδη το 100% του ΑΕΠ. Το δράμα ξεκίνησε όταν η Ελλάδα δεν μπορούσε πια να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές. Είναι για όλα αυτά υπαίτια η Ευρώπη ή η Γερμανία;

Βολές προς λάθος κατηγορούμενους

Είναι πραγματικότητα ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα πυροδοτήθηκε, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι επί χρόνια παραποιούνταν τα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη. Αυτά τα τεχνάσματα καταρράκωσαν την εμπιστοσύνη δανειστών και επενδυτών με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα επιτόκια. Και η τρόικα στάλθηκε στην Αθήνα ακριβώς για να ελέγχει εν ονόματι των πιστωτών τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Ο κάθε απλός δανειολήπτης υφίσταται εξονυχιστικό έλεγχο από την τράπεζά του. Το λέμε αυτό υποταγή στον ξένο ζυγό; Και εν τέλει η τρόικα έδινε το πλαίσιο για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη μορφή δαπανών και εσόδων καθορίστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τη συναίνεση του επίσης εκλεγμένου κοινοβουλίου.

Και τι γίνεται με την αλληλεγγύη; Από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981 μέχρι το 2006 η Ελλάδα έλαβε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ποσά συνολικού ύψους περίπου 72 δις ευρώ. Από το μοιραίο έτος 2010 και μετά η Ελλάδα έλαβε με ευνοϊκούς όρους δάνεια 240 δις ευρώ και επιπρόσθετα πέτυχε ένα κούρεμα χρέους της τάξης των 109 δις ευρώ. Αυτά είναι τα οικονομικά βασανιστήρια, όπως αρέσκεται να τα αποκαλεί ο νέος υπουργός Οικονομικών;

Ανεπούλωτα τραύματα και σκάνδαλα

Είναι κρίμα ότι πολλοί Έλληνες από απελπισία και αγανάκτηση πιστεύουν όλους αυτούς τους μύθους που εξύφαναν κόμματα και ΜΜΕ. Γιατί και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ εθνικιστικοί τόνοι ακούγονταν και από άλλα κόμματα. Είναι προφανές ότι τα τραύματα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (σημειωτέον δεν ήταν αμιγώς γερμανική, αλλά και ιταλική), επανειλημμένες χρεοκοπίες μετά την ανεξαρτησία τον 19ο αιώνα και ο πραγματικός ζυγός των πιστωτριών χωρών μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα δεν έχουν επουλωθεί.

Δεν δικαιολογούν ωστόσο την καχυποψία ή την οργή έναντι ευρωπαϊκών χωρών που σήμερα διασώζουν την Ελλάδα από την καταστροφή. Η πρώτη εμφάνιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό δείχνει ότι επιζητεί το σκάνδαλο. Στην πραγματικότητα το σκάνδαλο βρίσκεται στους κόλπους της. Η ακραιφνής αριστερά έχει συμμαχήσει με τους δεξιούς λαϊκιστές και εθνικιστές. Όταν το 2000 στην Αυστρία, επίσης κράτος-μέλος της ΕΕ, συντηρητικοί και δεξιοί λαϊκιστές μοιράστηκαν τον ίδιο κυβερνητικό κοιτώνα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Βιέννη. Και σήμερα;


Padoan: Η συζήτηση στο Eurogroup
ήταν κάποιες στιγμές υπερβολικά ειλικρινής

Στο Eurogroup και τη θέση της Ιταλίας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας της Ρώμης Il Messaggero.

«Πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν, χθες βράδυ, ότι η χώρα μας (σσ. Ιταλία) τάσσεται υπέρ μιας λύσης, η οποία να μην περικόψει την ονομαστική αξία του χρέους, αλλά να δώσει στην Ελλάδα φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Εξηγεί, δε, ότι «φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο» σημαίνει λιγότερο πιεστικές παράμετροι δημοσιονομικής πολιτικής, αρχίζοντας από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα, ιδίως σε κοινωνικό επίπεδο, και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ξαναρχίσει να ακολουθεί, με πειστικό τρόπο, την οδό των μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης Renzi, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί και από τα όσα κατάφερε να πετύχει η ιταλική εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευελιξίας. Σε ό,τι αφορά, δε, τη δραστηριοποίηση του ΟΟΣΑ στην όλη πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, σχολιαστές θεωρούν ότι ο υπουργός οικονομικών, Padoan, δεν θα μπορούσε παρά να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει χρηματίσει στο παρελθόν δεύτερος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Η συζήτηση στο Eurogroup ήταν καρποφόρα, κάποιες στιγμές κάπως υπερβολικά ειλικρινής σε ό,τι αφορά τους τόνους, που χρησιμοποιήθηκαν. Είμαι αισιόδοξος, πάντως, ότι υπάρχει θέληση για συνέχιση της συζήτησης αυτής την ερχόμενη Δευτέρα» δήλωσε ο Padoan


'Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα'

Με τίτλους όπως «Οι Έλληνες προκαλούν την Ευρώπη» (Spiegel Online), «Διαφωνία στις Βρυξέλλες-Χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα» (Die Welt), «Οι υπουργοί Οικονομικών αναβάλλουν τις αποφάσεις» (tagesschau.de) ο γερμανικός τύπος και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σχολιάζουν το αδιέξοδο του χθεσινοβραδινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Αντί με μια συμφωνία οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν με μια ηχηρή διαφωνία. Το παζάρι γύρω από την κρίση χρέους συνεχίζεται», γράφει το Spiegel Online.

«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Die Zeit άρθρο της για το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις πολυαναμενόμενες ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί τους ομολόγους του και ματαιώνει το τελικό ανακοινωθέν. Με την τακτική αυτή πλήττεται πρωτίστως η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας: «Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το έκτακτο Eurogroup: Πρόκληση, ηχηρή διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο. Σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι απέτυχε. Ο χρόνος πιέζει τόσο, που κάθε μέρα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας μετρά. Στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια, κάποια απόφαση για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

«Το Eurogroup αγωνίζεται για την σωτηρία της Ελλάδας» επιγράφεται άρθρο της Rheinische Post, στο οποίο η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τήρησαν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, άφησαν ωστόσο ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων για μια αλλαγή των όρων γύρω από την εφαρμογή περικοπών και μεταρρυθμίσεων. (…) Με την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων τελείωσαν τουλάχιστον οι υποθετικές συζητήσεις. Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σχέδια της Αθήνας για το πώς η Ελλάδα θα παραμείνει, από μια πλευρά, στο ευρώ και από την άλλη, πώς θα αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων».


Με απόφαση Τσίπρα απορρίφθηκε
το τελικό κείμενο του Eurogroup

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Schaeuble και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε έντονη εναλλαγή θέσεων και απόψεων, ενίοτε έντονα αντιπαρατιθέμενων.

Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση. Πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε καλό κλίμα. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Σε όλες τις συναντήσεις αναζητούνταν τρόποι και διατυπώσεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.

Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:

1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.

2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.

4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.


Reuters: Τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για
τον ELA στις ελληνικές τράπεζες

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες έκτακτη βοήθεια έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, αναφέρουν άτομα με γνώση της υπόθεσης, αν και αυτό χρειάζεται την τακτική έγκριση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Σε σχετική ερώτηση του Reuters η ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το Reuters σημειώνει ότι ο ELA είναι κρίσιμος για την τύχη των τραπεζών στην Ελλάδα, και με τη σειρά του για την τύχη της ίδιας της χώρας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις ρευστότητας που διενεργεί.

Αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρει το πρακτορείο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου αν και τα 25 μέλη του είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ανά πάσα στιγμή. 

Η επαφή της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, είναι τακτική, προκειμένου να παρακολουθούνται οι τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες πλέον βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.


Στιγμιότυπα λίγο πριν ξεκινήσει
η Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup
στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης
κατά την άφιξή του

Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πριν από ελάχιστη ώρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών προαναφερομένων με τους κ.κ. Γ. Dijsselbloem Τ. Wieser και Ch. Lagarde. Αυτή η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. προκειμένου να συναντηθεί με το προσωπικό και να ενημερωθεί για το έργο της ΜΕΑ. Αύριο το πρωί ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ. 


Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup
Jeroen DIJSSELBLOEM
κατά την άφιξή του

Θα ακούσουμε τους Έλληνες & θα συζητήσουμε μετά

Το υπάρχον πρόγραμμα χαρακτήρισε ως αφετηρία των συνομιλιών στο Eurogroup ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

"Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σήμερα στο Eurogroup, και θα ακούσουμε τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να δούμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε τη βοήθεια μας προς την Ελλάδα. Τυπικά υπάρχει ένα πρόγραμμα έτσι το πρώτο ζήτημα είναι πως μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και είμαι ανοιχτός να ακούσω και να αρχίσω τις συζητήσεις", είπε ο Ολλανδός πολιτικός.

Ο ίδιος κάλεσε για ακόμη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που όπως είπε έφεραν στη χώρα ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα.

"Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να παραμείνει σε αυτόν τον δρόμο ωστόσο το πως και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα", είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι δεν περιμένει σήμερα κάποιο αποτέλεσμα και παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις και πρόσθεσε:

"Είμαι ανοιχτός στις ιδέες τους ως μια νέα κυβέρνηση που έχει τις δικές τις φιλοδοξίες και αυτό θα είναι η αρχή των διαπραγματεύσεων. Βεβαίως η Ελλάδα είναι ακόμα σε ένα πρόγραμμα με την ευρωζώνη και αυτό είναι μια αφετηρία. Πρέπει να ακούσουμε τις νέες ιδέες και φιλοδοξίες. Άρα λοιπόν πρώτα ακούμε και μετά ξεκινάμε να συζητάμε".


Οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της EE
Pierre Moscovici
κατά την άφιξή του

Moscovici: Κοινός μας στόχος να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων  Pierre Moscovici προσερχόμενος στο Eurogroup.

"Το νόημα της σημερινής συνάντησης είναι να ακούσουμε προσεκτικά την Ελλάδα. Σήμερα θα μπορέσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τις ιδέες του και να πουν τα υπόλοιπα μέρη τι πιστεύουν".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι "θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται".

"Θα δουλέψουμε με βάση τις δεσμεύσεις, το πρόγραμμα είναι η βάση για να δουλέψουμε", πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. "Σήμερα είναι πολιτική και όχι οι τεχνικές λεπτομέρειες", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Οι δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΟΙΚ
Luis De Guindos
κατά την άφιξή του

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα

Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.


Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ
Wolfgang Schäuble
κατά την άφιξή του

Schaeuble: Περιμένουμε να ακούσουμε τον κ. Βαρουφάκη

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Γιάνης Βαρουφάκης» δήλωσε προσερχόμενος στο αποψινό έκτακτο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble

Όπως σημείωσε, δεν έχει να κάνει με τις «κόκκινες» γραμμές. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί αλλιώς δεν θα υπάρξει πρόγραμμα». 

Ακόμη ο κ. Schaeuble τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, «την οποία απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα». 


Οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ
Christine Lagarde μετά την έκτακτη συνάντησή της
με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών
κατά την άφιξή της στο Eurogroup

Lagarde: Είχαμε μια "πολύ καλή συνάντηση" με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ

Τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης επαίνεσε χρησιμοποιώντας τον όρο "ικανοί΄ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde μετά την έκτακτη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ωστόσο πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα πάρει χρόνο.

"Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θα είναι μια διαδικασία που ξεκινά και θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο", είπε η Lagarde σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στο Eurogroup.


Οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ
Michel Sapin
κατά την άφιξή του στο Eurogroup

Μισέλ Σαπέν: Η Ελλάδα έχει θέση στην ευρωζώνη

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. 

Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.


Οι δηλώσεις του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ
Michael Noonan
κατά την άφιξή του στο Eurogroup

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Το πρόγραμμα – γέφυρα δε μπορεί να δουλέψει

Ένα πρόγραμμα – γέφυρα που θα βασίζεται στην έκδοση εντόκων γραμματίων πιθανότατα δεν θα δουλέψει, ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μ. Noonan. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα είναι η πρώτη του ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όπως ανέφερε έχουν ακουστεί διαφορετικά πράγματα μέχρι στιγμής.


Edward Scicluna, ΥΠΟΙΚ Μάλτας:
"Πιθανές οι παραχωρήσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα"
κατά την άφιξή του

Pierre Gramegna, ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου:
"Πρώτα θα δούμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά θα αποφασίσουμε"
κατά την άφιξή του

Οι δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΟΙΚ
Hans Jörg Schelling
κατά την άφιξή του

Der Standard: Ατρόμητος αντίπαλος που
προκαλεί την τρόικα ο Γ. Βαρουφάκης

Τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον «Ατρόμητο αντίπαλο που προκαλεί την τρόικα», όπως είναι ο σχετικός τίτλος, παρουσιάζει ως «Πρόσωπο της ημέρας» στη σημερινή ειδική της στήλη η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Στην αρχή η εφημερίδα παραθέτει μια σειρά χαρακτηρισμών που του έχουν δοθεί ήδη από άλλα γερμανόφωνα έντυπα, όπως: «Μαχητής στο δρόμο» (Ντι Τσάιτ), «Σούπερμαν» (Μπιλντ), «Η αναγέννηση αρχαίου ανδρισμού» (Στερν), σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και πολύ περισσότερο η γερμανική, που είναι συνηθισμένη σε μεσήλικες με σταυρωτό κοστούμι, είναι συγχρόνως σοκαρισμένη και ενθουσιασμένη από τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών που «τα βάζει» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, ο θαυμασμός για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα χαθεί γρήγορα αν ο 53χρονος υπουργός της «αριστερής-δεξιάς» κυβέρνησης στην Αθήνα και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος ισορροπεί σε μια λεπτή κορυφογραμμή ανάμεσα σε «τόλμη ήρωα και αστειότητα», δεν βρει μια αξιοπρεπή λύση με τους δανειστές της Ελλάδας, όπου είναι άκρα δημοφιλής διότι αντιστέκεται στην τρόικα και στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εφημερίδα σημειώνει πως στη διάρκεια του όχι και τόσο επιτυχημένου ταξιδιού-αστραπή στην Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς να αναφερθεί ρητά, άφησε να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται να γίνει μια νέα διαγραφή στο χρέος της Ελλάδας και αντ΄ αυτού προτείνει ένα «μενού έξυπνων ενεργειών ανταλλαγής χρέους».

Επισημαίνεται, επίσης, πως ιδιαίτερη ικανότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών, του οποίου το βιβλίο «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος» εκδόθηκε το 2012, στις δυνατές έως νεφελώδεις διατυπώσεις και ο ίδιος βλέπει τον πυρήνα της ελληνικής κρίσης χρέους στη δομή της Ευρωζώνης και στη φορολογική πολιτική.

«Όσο μεγαλύτερες περικοπές κάνει κανείς τόσο μεγαλύτερο γίνεται το έλλειμμα» είχε τονίσει πριν τρία χρόνια σε συνομιλία στην Αθήνα και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τη ριζοσπαστική κριτική του, προστίθεται.

Ο ρόλος του καθηγητή Οικονομικών και του ακτιβιστή στο διαδίκτυο, ο οποίος συζητά χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος προτείνοντας τολμηρές λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα της υφηλίου στο κοινό του που εντυπωσιάζεται, τον ακολουθεί πάντα, ενώ στις εμφανίσεις του με Ευρωπαίους ομολόγους του δίνει τώρα την εντύπωση ανασφάλειας, τα επιχειρήματά του φαίνονται να έχουν αλματώδη χαρακτήρα, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο τέλος του «πορτρέτου» στην «Ντερ Στάνταρντ», επισημαίνεται πως το 2013 ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας με τη γυναίκα του, την εικαστικό Δανάη Στράτου, λέγοντας τότε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αλλά μετά ήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήκε στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που ζητούσε.


Financial Times - Brussels Blog:
Πόσο είπαμε;;; θα κόστιζε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα;

Ενα από τα προβλήματα που δεν συζητιούνται στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές, είναι το γεγονός ότι η Αθήνα εντέλει θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην εβδομάδα των διαβουλεύσεων των Βρυξελλών, που ξεκίνησε την Τετάρτη. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν ότι τόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το έχον παραδεχτεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Μέχρι πριν 4 μήνες, φαινόταν ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί κι άλλη πλήρη διάσωση, παρά θα της δοθεί πιστωτική γραμμή, κι αυτό γιατί, τότε, φαινόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει να πείσει τις ιδιωτικές αγορές να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Όπως είναι κατανοητό, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι απρόθυμοι να κάνουν εκτιμήσεις για το μέγεθος μιας νέας ελληνικής διάσωσης –και όχι για πολιτικούς λόγους μόνο. Είναι πολύ δύσκολη ιστορία να γίνουν υποθέσεις για το πόσα θα χρειαζόταν η Αθήνα χωρίς να γίνει έρευνα στα βιβλία της Ελλάδας, ειδικά δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα λέγεται ότι άρχισαν να στεγνώνουν κι έχουν περάσει μήνες από την τελευταία πλήρη ανάλυση της τρόικα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Brussels Blog δεν θα κάνει τις δικές του υποθέσεις. Σύμφωνα με έναν πολύ γρήγορο «μπακάλικο» υπολογισμό, ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα κοστίσει έως 37,8 δισ. ευρώ αν υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις Βαρουφάκη. Είναι προετοιμασμένοι οι 18 εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη να διαθέσουν αυτά τα κεφάλαια, μέσα στο υπάρχον περιβάλλον;

Η βάση για την εκτίμησή μας είναι η τελευταία επιθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, αν και έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Τότε, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι έλλειπαν 12,6 δισ. ευρώ από εκείνο το πρόγραμμα. Οπότε θα αρχίσουμε με αυτό το ποσό.

Το πρώτο που θα προσθέσουμε είναι τα 1,8 δισ. ευρώ που εκρεμμούν από το μερίδιο της Ε.Ε. στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. ευρώ. Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να λήξει το πρόγραμμα στο τέλος του μήνα, όπως υποσχέθηκε ο Τσίπρας, αυτά τα λεφτά θα εξαφανιστούν. Οπότε η νέα διάσωση ανεβαίνει στα 14,4 δισ. ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση επιμένει επίσης ότι θα σταματήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει το μνημόνιο. Αν υποθέσουμε ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα καλύψει τα ερχόμενα τρία χρόνια (όπως τα δύο προηγούμενα), πρόκειται για απώλεια 8,5 δισ. ευρώ. Οπότε το ποσό ανεβαίνει στα 22,9 δισ. ευρώ.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τους νέους δημοσιονομικούς στόχους. Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει ότι η Αθήνα θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα (εισπράττοντας περισσότερα απ’όσα δαπανά, αν δεν συνυπολογιστούν οι τόκοι πληρωμής χρεών) στο 3% του ΑΕΠ φέτος. Για το 2016 και 2017 η στόχος ανέβαινε στο 4,5%. Ο Βαρουφάκης πρότεινε κάτι πιο κοντά στο 1-2%. Ας μοιράσουμε την διαφορά και να καταλήξουμε στο 1,5%.

Δείτε αυτόν τον πίνακα του ΔΝΤ

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ αναμενόταν να είναι συνολικά 5,6 δισ. ευρώ. Η μείωση στο 1,5% σημαίνει ότι θα λείψουν 2,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα. Για τον επόμενο χρόνο, ο στόχος 4,5% ήταν πλεόνασμα 8,9 δισ. ευρώ. Η μείωση στο 1,5% προσθέτει 5,9 δισ. ευρώ επιπλέον. Και το 2017, το πλεόνασμα 4,5% θα έφερνε 9,3 δισ. ευρώ, Η μείωση στο 1,5% σημαίνει επιπλέον 6,2 δισ. ευρώ χαμένα.

Ολα μαζί, είναι 14,9 δισ. ευρώ. Επειδή η Ελλάδα προβλεπόταν να εμφανίζει συνολικό έλλειμμα σε αυτά τα χρόνια (περιλαμβανομένων των πληρωμών τόκων) αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ρευστό από την διάσωση. Οπότε το αναγκαίο σύνολο μιας νέας διάσωσης ανέρχεται στα 37,8 δισ. ευρώ.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάποια από αυτά τα νέα χρέη θα μειωθούν εφόσον μειωθεί το ποσό που πρέπει να πληρώνει η Αθήνα σε τόκους για τα δάνεια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πληρώσει 30 δισ. ευρώ σε τόκους μόνο, κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Μπορεί όμως η Αθήνα πραγματικά να διαπραγματευτεί μια μείωση αυτού του ποσού; Φαίνεται πως όχι.

Ο Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει ότι η Αθήνα σκοπεύει να ξεπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που κατέχει τεράστιες ποσότητες ελληνικών ομολόγων. Οπότε δεν μπορεί να γίνει αναδιοργάνωση σε αυτά τα χρέη. Και θεωρείται σχεδόν αδύνατον να γίνει (κι άλλη) αναδιοργάνωση του περιορισμένου αριθμού ομολόγων που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, καθώς μετά από δύο χρεοκοπίες σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα δύσκολα θα αντλήσει κεφάλαια στις ιδιωτικές αγορές πιστώσεων, όσο ζούμε. Οπότε απομένει μια πηγή χρεογράφων που θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί: Τα ομόλογα διάσωσης από την ευρωζώνη.

Ομως η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν χρωστάει σχεδόν τίποτα στην Ε.Ε. για το 2015 και 2016 και αυτό προφανώς θα συνεχιστεί και το 2017, γιατί στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις οι πιστωτές της ευρωζώνης δέχτηκαν να μην πάρουν τόκους για την επόμενη δεκαετία. Οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία εξοικονόμηση από τις πληρωμές τόκων.

Κι έτσι προκύπτουν τα 37,8 δισ. ευρώ. Αυτό μάλιστα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, καθώς περιλαμβάνει την υγιή είσπραξη φόρων και καλή οικονομική ανάπτυξη που προβλεπόταν στην περσινή επιθεώρηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ολιγωρία σε αυτές τις προβλέψεις.

Αν υπάρχει λόγος που το σχέδιο Βαρουφάκη θα τύχει ψυχρής υποδοχής στο Eurogroup, είναι αυτό το ποσό. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη υπονοήσει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι «κόκκινη σημαία» και δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι θέλουν όλοι να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οπότε όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, το τρίτο πρόγραμμα πιθανότατα θα είναι αισθητά χαμηλότερο από αυτό το ποσό. Πόσο χαμηλότερο, όμως; Εκεί θα δοθεί πιθανότατα και η μάχη.

Ένας πιθανός αστάθμητος παράγοντας: Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν, συζητούν να φύγει το ΔΝΤ από μια μελλοντική διάσωση. Το ΔΝΤ είναι ο πιο μισητός θεσμός της τρόικα για την Αθήνα και η Κομισιόν επί μακρόν θέλει να διαχειρίζεται μόνη της τις διασώσεις στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker, λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα εχθρικός με την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τι θα γίνει λοιπόν αν αποκλειστεί το ΔΝΤ από την τρίτη διάσωση; Από τα 28 δισ. ευρώ που δέσμευσε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του τρέχοντας προγράμματος για την Ελλάδα, μένει να διανεμηθούν ακόμη 16 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Αν φύγει το ΔΝΤ, η ευρωζώνη θα πρέπει να βρει μόνη της αυτά τα 16 δισ. ευρώ. Οπότε το σύνολο θα ανέβει στα 53,8 δισ. ευρώ.


MEGA:
Ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας
Μαξίμου - γερμανικής καγκελαρίας

Για ύπαρξη επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και της γερμανικής καγκελαρίας σε επίπεδο συμβούλων κάνει λόγο ρεπορτά του Μega που επικαλείται κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνήσει αρκετές φορές και έχουν συζητήσει και θέματα που αφορούν το πρόγραμμα, σημειώνεται. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ αναφέρουν και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

Οι θέσεις των Γερμανών στο Eurogroup

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Mega, οι θέσεις των Γερμανών στο Eurogroup είναι οι εξής:

Ο χρόνος πιέζει, πρέπει άμεσα να βρεθεί διέξοδος πριν την 1η Μαρτίου καθώς εμπλέκεται και το γερμανικό κοινοβούλιο ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει χωρίς χρηματοδότηση.

Οι λέξεις «τρόικα» και «μνημόνιο» ακόμη κι αν αλλάξουν ετικέτα δεν πρόκειται να αλλάξουν νόημα.

Αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης λέει το Βερολίνο είναι ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και αν λάβεις οικονομική βοήθεια θα υπάρχει και έλεγχος. Ενώ όπως λένε, ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τρόικα.

Το Βερολίνο λέει επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται παράταση αλλά θα την λάβει με την προϋπόθεση ότι θα την χρησιμοποιήσει για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Τι περιμένουν από την Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ρεπορτάζ, περιμένουν τον κ. Βαρουφάκη να τους παρουσιάσει ένα έγγραφο με συγκεκριμένες και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις. Τις προτάσεις αυτές θα τις μελετήσουν, θα τις συζητήσουν οι ηγέτες αύριο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά οι αποφάσεις θα παρθούν τη Δευτέρα. 


CBC: Αξίζει ο πόνος για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Με τίτλο «Το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αξίζει τον πόνο» ο Ντον Πίττις, παραγωγός οικονομικών ειδήσεων του κρατικού καναλιού CBC του Καναδά αναφέρεται στην κρίση του ευρώ και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης, τονίζοντας ότι μια νομισματική ένωση δεν προκύπτει χωρίς επίπονη κυοφορία.

Ο Ντον Πίττις, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην γενικού τραπεζίτη των ΗΠΑ κ. Γκρίνσπαν που προέβλεψε ότι θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και θα καταστραφεί η ευρωζώνη αν δεν ενωθούν πολιτικά οι χώρες μέλη της ΕΕ, σημείωσε πως ο Γκρίνσπαν ξεχνάει τί πέρασαν οι Αμερικανοί για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό νόμισμα, τονίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι μια μακρόχρονη κι επίπονη διαδικασία.

Στη συνέχεια ο Πίττις γράφει την ιστορία της προσχώρησης του Τέξας στο αμερικάνικο δολάριο καθώς και την πτώχευση της εν λόγω πολιτείας την οποία έσωσε η ομοσπονδία με δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1853.

Επίσης, ο έμπειρος Καναδός δημοσιογράφος αναφέρεται στον Καναδά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας του, κάνοντας αναγωγή στις ανάλογες διαφορές των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τονίζει ότι η εισδοχή της επαρχίας Νιούφαουντλαντ στον Καναδά υπήρξε δαπανηρή καθότι η ομοσπονδία πλήρωσε εξολοκλήρου το τεράστιο χρέος της.

«Δεν ξέρω τι λέει ο Γκρίνσπαν, αλλά θα έλεγα πως για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αξίζουν λίγα ζόρια σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι», κατέληξε ο Καναδός παραγωγός-δημοσιογράφος.


ΥΠΟΙΚ Γερμανίας:
Τεχνικά αδύνατη μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup

Ως «τεχνικά αδύνατο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα. 

Τόνισε δε ότι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. "Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι ισχύει επίσης η αρχή της ελεύθερης βούλησης: "Κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας", ανέφερε.

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».


CNNMoney:
'Θα σώσει η Κίνα ή η Ρωσία την Ελλάδα;
Πιθανότατα όχι'

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία αναμέτρηση με τους ευρωπαίους πιστωτές της, η χώρα λέει ότι έχει κι άλλους φίλους στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί. Δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει το CNNMoney.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία χρέους όταν συναντήσει του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη» σημειώνει το κείμενο που δημοσιεύθηκε πριν την έναρξη του αποψινού Eurogroup το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αλλά και οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά και ο χρόνος περνά: Η διάσωση της Ελλάδας λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι προθεσμίες χρέους πλησιάζουν και τα ταμειακά διαθέσιμα τα κυβέρνησης εξαντλούνται γρήγορα».

Το δημοσίευμα παραθέτει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με τον οποίο «έχουμε άλλους τρόπους εξεύρεσης χρημάτων» συμπληρώνοντας «θα μπορούσε να είναι οι ΗΠΑ στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες».

To CNNMoney κάνει αναφορά στις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία σημειώνοντας ωστόσο ότι «βαθύτεροι οικονομικοί δεσμοί είναι απίθανοι». Σύμφωνα με τον Rob Wood, οικονομολόγο του Berenberg,  η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα. Η ρωσική οικονομία είναι στα όρια της κατάρρευσης καθώς ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων πλήττει την ανάπτυξη.

Και εάν η Ελλάδα ήταν να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη ο τραπεζικός της τομέας – που αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών χρηματοδότησης – θα έμπαινε κάτω από μεγαλύτερη πίεση. Η Ρωσία δεν έχει τους χρηματοπιστωτικούς πόρους για να κρατήσει της τράπεζές της στην επιφάνεια, αναφέρει ο Wood.

Έπειτα είναι η Κίνα. Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στους ελληνικούς λιμένες και έχει κι άλλους εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα. Επίσης έχει σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολ., τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να «εξαφανίσουν» τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Ευρώπη στην Ελλάδα. «Αλλά δεν υπάρχει κανένα προφανές πλεονέκτημα για την Κίνα στο να εμπλακεί σε ένα περιφερειακό  πρόβλημα» 

«Θα ήθελε πραγματικά η Κίνα να μπει στη μέση της ευρωζώνης με έναν ανταγωνιστικό τρόπο;» διερωτάται ο Wood. «Για τη Ρωσία υπάρχει όφελος στην αποσταθεροποίηση του αντιπάλου της, αλλά για την Κίνα δεν μπορώ να δω κάποια όφελος, πολιτικό ή οικονομικό».

Τέλος, αναφορικά με τις ΗΠΑ, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Σπύρου Οικονομίδη, καθηγητή στο London School of Economics, ο οποίος λέει πως είναι απίθανο να κινηθούν για να σώσουν την Ελλάδα.

«Μπορεί να ασκήσει κάποιου είδους επιρροή σε ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποκοπεί. Θα μπορούσαν (οι ΗΠΑ) να παρέμβουν και να διασώσουν ένα μέλος της ευρωζώνης; Δεν μπορώ να το δω αυτό να συμβαίνει» δήλωσε. 


FT:
Πόσο θα κοστίσει ένα τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης;

Ένα από τα προβλήματα στο οποίο δεν γίνεται αναφορά, σχετικά με το σημερινό αδιέξοδο της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Peter Spiegel των Financial Times, τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας το έχουν αναγνωρίσει αυτό σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Ο αρθογράφος επιχειρεί να κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό για το ύψος του ποσού που χρειαστεί η Αθήνα, χρησιμοποιώντας ως βάση την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας πριν από σχεδόν ένα έτος. Όπως αναφέρει σε περίπτωση που γίνουν πλήρως αποδεκτά τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη το τρίτο πακέτο διάσωσης θα ανέλθει στα 37,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Peter Spiegel αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, καθώς προϋποθέτει υγιή φορολογικά έσοδα και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που είχαν προβλεφθεί στην τελευταία αξιολόγηση. 


Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μία μέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες
προκειμένου να παρακολουθήσει επί βελγικού εδάφους
τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup

Με το κυβερνητικό αεροσκάφος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και τον αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει μία μέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρακολουθήσει επί βελγικού εδάφους τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Δραγασάκης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών  θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, Αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Σημειώνεται πως στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του υπουργού η γνωστή οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη.


Τετ α τετ Βαρουφάκη - Λαγκάρντ πριν το Eurogroup
O υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επιζητήσει την
υποστήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup

Λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το in.gr o υπουργός Οικονομικών επενδύει πολιτικά και οικονομικά στην τεχνογνωσία και την αντίληψη του ΔΝΤ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και θα επιζητήσει την υποστήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, τόσο στο θέμα της χορήγησης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου (fiscal space) προς την Ελλάδα, όσο και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Στη συνάντηση θα μετέχει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και ότι δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της.


Σε μια κλωστή οι συζητήσεις που ξεκινούν σε λίγο

Κορυφώνονται οι διεργασίες, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Αθήνα ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στις άτυπες οδηγίες που δόθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπό τη μορφή non paper, έστω και αν η ελληνική πλευρά δεν παραδέχεται την ύπαρξη του.

Αυτό το σχέδιο, άλλωστε, επεξεργάστηκαν και οι εκπρόσωποι του EuroWorkingGroup, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Αθήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ζητά ένα πρόγραμμα - γέφυρα, με διάρκεια έως τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και θα καταθέσει το τελικό της σχέδιο. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, αναφέρουν ότι η στάση της γερμανικής πλευράς είναι αρνητική σε αυτή την προοπτική.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η προοπτική συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν είναι κοντά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό το κλίμα, πάντως, επιχείρησε να ανατρέψει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τα αποτελέσματα της ωστόσο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώθηκε αργότερα το βράδυ χθες, και κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο κλείσιμο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 'Οσοι κατάλαβαν είπαν ότι δεν πρέπει να ήταν και ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Παρ' όλα αυτά, η Αθήνα επιμένει ότι υπάρχει πρόοδος και ότι στις μέρες που μεσολαβούν έως την Δευτέρα, λύση μπορεί να βρεθεί. Αρκεί βεβαίως όπως λένε να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το ίδιο υποστηρίζει και η πλευρά των δανειστών! Η Αθήνα, δια του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και της ρήξης, ενώ ο Γερμανός ομόλογος του, Β. Σόιμπλε, έχει διαμηνύσει "το μνημόνιο or that's it".


Ο επικεφαλής του Eurogroup διαμηνύει ρητά
πως ενδεχόμενες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα
θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα

Οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως πραγματοποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών με την τρόικα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες, μόλις, ώρες πριν την έκτακτη και κομβική συνεδρίαση του ευρωσυμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, κατά την ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως, στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις, είναι αδιανόητη», επισήμανε.

«Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να φθάσουμε σε μια λύση και πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό», συνέχισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως «τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα ενημερώσει τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.

Σημειώνεται, επίσης, πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βερολίνο, με Γερμανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα 24ωρο για την έγκριση των ελληνικών προτάσεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση στην αυριανή Σύνοδο.


Αγνοεί το κινεζικό ΥΠΕΞ τα περί βοήθειας στην Ελλάδα

Άγνοια δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας για τα περί πρότασης του Πεκίνου για βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Χουντή ότι η Κίνα προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι διάβασε τις σχετικές δηλώσεις, αλλά «δεν γνωρίζει» κάτι για το ζήτημα.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία και τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη, για να προωθήσουμε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των σινο-ελληνικών δεσμών» είπε η ίδια κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Ως προς το θέμα που αναφέρατε, δεν γνωρίζω τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χουντής δήλωσε χτες, Τρίτη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ότι και η Ρωσία πρότεινε βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη, θα μπορούσε να στραφεί αλλού για βοήθεια, ενδεχομένως στην Κίνα.

«Υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας πρόσφατα, αμέσως μετά τις εκλογές, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων», ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Δεν το ζητήσαμε».
Σημείωσε επίσης πως «σε κάθε περίπτωση όμως θα κάνουμε και επί τόπου επισκέψεις, θα κάνουμε και επαφή. Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει τεθεί και από την πλευρά της Ρωσίας και όχι μόνο για οικονομική βοήθεια».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χουντής πρόσθεσε πως «Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να υπάρξει οικονομική βοήθεια ή οικονομική συνεργασία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλώστε, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τέτοιες μορφές συνεργασίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όχι μόνο με τη Ρωσία ή την Κίνα αλλά και με άλλες χώρες. Επομένως δεν απαγορεύεται αυτό».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών – Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκου Χουντή, σχετικά με το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, επισημαίνουν ότι η δήλωση αφορούσε αποκλειστικά στις επενδυτικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα, στη βάση της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους, των δύο χωρών.


Δεν βλέπουν συμφωνία σήμερα οι Γερμανοί
Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων

Δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα - γέφυρα θα χρειαστεί να εγκριθούν από το γερμανικό κοινοβούλιο.


Ολική καταστροφή της Ελλάδας σε περίπτωση Grexit
λέει ο Πορτογάλος πρόεδρος

Για ολική καταστροφή της Ελλάδας σε περίπτωση που εξέλθει της ζώνης του ευρώ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο ίδιος, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να φθάσει γρήγορα σε συμφωνία με τους πιστωτές στο Eurogroup.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ολική καταστροφή για την Ελλάδα αν φύγει από το ευρώ. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να διορθώνει τη θέση της για να φτάσει σε συμφωνία στο Eurogroup και στο διάλογό της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε σύμφωνα με τους Βρετανούς ο Πορτογάλος πρόεδρος.


Die Presse: To πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά λογικό

«Μόνο εκείνος που θα σταθεί και πάλι στα πόδια του, είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη του και αυτό ισχύει για κάθε υπερχρεωμένη οικογένεια, γιατί άραγε όχι και για την Ελλάδα;» διερωτάται στον υπότιτλο σημερινού άρθρου της, με τίτλο: «Όχι, αυτό δεν είναι ακροαριστερό ή κουτό, είναι απλά λογικό»raquo; (σ.σ.: υπονοώντας το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης) η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Στο άρθρο περιγράφεται διεξοδικά η κατάσταση μιας μέσης οικογένειας -με εμφανείς παραλληλισμούς με την κατάσταση της Ελλάδας -η οποία διαχειριζόμενη ίσως λανθασμένα τα οικονομικά της και πέφτοντας στην παγίδα τραπεζών, δανειστών και πιστωτών για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έχει βρεθεί, χρεοκοπημένη πλέον, να δέχεται πιέσεις και όρους από όλους αυτούς, να ξεπουλά τα τιμαλφή της, να έχει χάσει τη δουλειά της να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της.

Στη συνέχεια παρατίθενται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προτάσεις και οι συμβουλές που δίνονται στην οικογένεια αυτήν από έναν ειδικό σύμβουλο σε θέματα χρέους, για να ξανασταθεί στα πόδια της- από την άμεση διακοπή περαιτέρω δανεισμού της μέχρι τη συνεννόηση με τους πιστωτές για ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής του χρέους, καθώς τελικά είναι προς το συμφέρον τους γιατί μόνον έτσι θα πάρουν πίσω μεσοπρόθεσμα μέρος από τα χρήματά τους.

Ακριβώς αυτό, σημειώνει η αρθρογράφος, είναι το σχέδιο το οποίο παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να δανειστεί νέα χρήματα που θα εξαφανιστούν σε μια «μαύρη τρύπα», αλλά «αντ’ αυτού θέλει να εισπράξει φόρους, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό. Θέλει να σταματήσει το ξεπούλημα των υποδομών και να επενδύσει για να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, όπως θέλει επίσης μια διάσκεψη χρέους, θέλει η χώρα να ξανασταθεί πάλι στα πόδια της ώστε να μπορεί μεσοπρόθεσμα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Το άρθρο στην «Die Presse» καταλήγει επισημαίνοντας πως μπορεί κανείς να έχει επιφυλάξεις απέναντι στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, να τους βρίσκει αλαζονικούς, λαϊκιστές, ή, για διάφορους λόγους, να μην επιθυμεί την επιτυχία τους, ή να βρίσκει δεκάδες παράγοντες για τους οποίους θα αποτύχει το σχέδιό τους, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ως παράλογο, ή κουτό, ή, μάλιστα, ακροαριστερό, ένα σχέδιο το οποίο χιλιάδες φορές καθημερινά προτείνεται από συμβούλους σε θέματα χρέους, σε υπερχρεωμένους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια.


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις