Τα πάντα όλα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής

Κατά τουλάχιστον δύο ώρες καθυστέρησε η έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι και η Σύνοδος Κορυφής καλύπτεται απο το
Thessallloniki.blogspot.com
με ζωντανές συνδέσεις (LIVE) καθ' όλη τη διάρκειά της.
Μείνετε συντονισμένοι ...












Συνέντευξη τύπου στην λήξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής


Juncker: Ισοδύναμα για τα μέτρα που θα ακυρωθούν 


Μια βάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker: να ακυρωθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, αλλά να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμης απόδοσης ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα.

"Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά από την πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας", δήλωσε ο Juncker.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. "Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%".

Ο Juncker επανέλαβε ότι παραμένει ανήσυχος μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει.

D. Tusk: Τσίπρας και Dijsselbloem συμφώνησαν σε "τεχνική βοήθεια"


O πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem ενημέρωσε ενδελεχώς τους ηγέτες των ΕΕ για τις διεργασίες και τις συζητήσιες που έχουν προηγηθεί γύρω από το θέμα της Ελλάδας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Donald Tusk.

Ανέφερε επίσης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Eurogroup συμφώνησαν πως χρειάζεται "τεχνική βοήθεια" που θα συνδράμει στο να προετοιμαστεί το έδαφος για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως: θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, κάναμε βήματα μπροστά.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διεξήγαγαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας.  «Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.


Ένα οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα με τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, μοίρασε στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπου τονίζει πως η ζώνη του ευρώ χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να “δραπετεύσει” από τα φαινόμενα χαμηλής ανάπτυξης και μεγάλης ανεργίας. Το κείμενο παρουσιάστηκε στο blog των Financial Τimes από τον δημοσιογράφο Peter Spiegel.

“Αν και δεν υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς προτάσεις, ωστόσο το κείμενο εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζουν ιδέες που είναι απολύτως αντιδημοφιλείς σε μερικές πρωτεύουσες. O Γιούνκερ θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, παρά τα συναισθήματα εναντίον των Βρυξελλών που έχουν πολλά κράτη μέλη.Oι προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση είχαν σταματήσει πέρυσι όταν ησύχασαν σχετικά οι οικονομικές αγορές και οι πολιτικές ηγεσίες «υπέφεραν» από μια κόπωση λόγων των προγραμμάτων ανασυγκρότησης”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

«Η ευρωζώνη δεν ανέκαμψε από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως μία ημιτελής νομισματική ένωση μπορεί να προσαρμόζεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι ένας πιο συμπαγής θεσμός» αναφέρεται στο σημείωμα.

Παράλληλα, Το κείμενο Γιούνκερ, δεν θέτει απλά μερικά ερωτήματα που προκαλούν αμηχανία, αλλά επιπλήττει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χαλάρωση των προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης.

«Χρειάζεται μια ανανεωμένη πολιτική συνεννόηση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες δομικές ανασυγκροτήσεις που θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα» αναφέρεται στο σημείωμα. Σύμφωνα με τον Spiegel το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του κειμένου είναι οι λίστα με τα 11 σημεία ερωτήσεις.

Μεταξύ άλλων θέτει το ερώτημα για έναν νέο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό το Βερολίνο, ενώ προτείνει την δημιουργία νέων κοινών θεσμών και την ύπαρξη αυστηρότερων κανόνων για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης θα εφαρμοστούν

Την συγκρότηση νέων θεσμών πάντως μπορεί να τη ζητά το Παρίσι αλλά χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό επειδή φοβούνται ότι μπορεί να χωρίσει στα δυο την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφέρει πως “τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στήριξης πρέπει να ελέγχονται όχι μόνο για την οικονομική τους επάρκεια, αλλά και για την επίδραση τους στους λαούς”

«Τι εργαλεία χρειάζονται σε περιπτώσεις όπου οι εθνικές πολιτικές συνεχίζουν παρά την επιτήρηση να παραστρατούν; Υπό ποιες συνθήκες και με ποια μορφή μπορoύμε να οραματιστούμε μια πιο ισχυρή διακυβέρνηση επί των δομικών ανασυγκροτήσεων;» αναφέρεται στο σημείωμα.

Τέλος, ο κύριος Γιούνκερ εξετάζει την ιδέα ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, ρωτώντας πως μπορούν να εφαρμοστούν λογοδοσία και νομιμότητα σε μια πολλαπλών επιπέδων δομή όπως αυτή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ θα παρουσιάσουν μια αναλυτική «βίβλο» με τα νέα μέρα ενοποίησης της ευρωζώνης. Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά έκριναν πως με την κρίση του ευρώ να κορυφώνεται και με την περιρρέουσα αβεβαιότητα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.



Merkel: Δύο οι επιλογές για την Ελλάδα

Δύο οι δυνατότητες για την Ελλάδα: επέκταση προγράμματος ή εκπλήρωσή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Kαγκελάριος Angela Merkel. 

"Αν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για αυτή την επέκταση το συντομότερο δυνατό, αν πάλι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε επίσης θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Merkel.

H ίδια υπογράμμισε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αποφασίσει σύντομα για τη χρηματοδότηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε η κα Merkel, για να συμπληρώσει: Είπα στον Τσίπρα ότι είμαι έτοιμη να συνεργαστώ μαζί του, ήταν μία φιλική συνάντηση.



Δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς
προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
κατά την αποχώρησή του

Αισιόδοξος για συμβιβασμό με την Ελλάδα δηλώνει ο Σουλτς

Συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων, τις προσεχείς ημέρες, βλέπει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς επισημαίνοντας, όμως, ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

«Είναι δίκαιο να επιτρέψουν στην νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα και να αναπτυχθεί. (…) Είναι πράξη δικαιοσύνης να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση λίγο χώρο να ανασάνει» δήλωσε ο Μάρτιν Σούλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε πως «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Εάν αναμένεις και ζητάς αλληλεγγύη υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν και πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της (…) και πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός».

<>Ο κ. Σουλτς αποκάλυψε πως συνομίλησε, την Πέμπτη, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Γερούν Ντάισελμλουμ, αποκομίζοντας ως την εντύπωση πως οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς το μέρος της άλλης.


Stubb: Είμαστε 18 χώρες του ευρώ που έχουν δεσμεύσεις και η Ελλάδα που έχει απαιτήσεις

Ως καλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb τη συζήτηση που είχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για μία πιθανή οδό στην οποία θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

«Είμαι σίγουρος ότι θα εργαστούν πάνω σε κάποιου είδος πρόγραμμα με τους θεσμούς κατά τις επόμενες ημέρες και θα υποβάλουν μία πρόταση τη Δευτέρα» δήλωσε.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως πολύ καλό το κλίμα στην αίθουσα της συνόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε για τη χθεσινή συνεδρίαση και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την οπτική του για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας εταίρος με τον οποίο μπορούν να γίνουν συνομιλίες.

Ωστόσο κλείνοντας τις δηλώσεις του απερχόμενος από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Φιλανδός πρωθυπουργός επισήμανε: «Είμαστε 18 χώρες του ευρώ που έχουν δεσμεύσεις και έπειτα είναι και η Ελλάδα που έχει απαιτήσεις».


Τσίπρας: Βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση. 

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, τα φώτα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα, καθώς και στην πιθανότητα να υπάρξει ένα τετ-α-τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Πάντως, μετά το έκτακτο Eurogroup και μέχρι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο τηρεί σιγήν ιχθύος.

Welt: Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται πλέον με την τρόικα

Μετά την άκαρπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σημειώνεται -σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt- κινητικότητα γύρω από τη σύγκρουση με θέμα το χρέος της Ελλάδας: Η τρόικα θα εξετάσει, το πώς θα ταιριάξει το πρόγραμμα στήριξης και τα σχέδια της Αθήνας, σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Στη σύγκρουση με θέμα το χρέος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δρομολογείται ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Welt. Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα μία παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με πηγές της Welt από την πλευρά των διαπραγματευτών. Επιπλέον η Ελλάδα επέστρεψε 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Συμφωνία Τσίπρα-Dijsselbloem για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem συμφώνησαν σήμερα ότι η Ελλάδα και η τρόικα των δανειστών θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή «για να αξιολογήσουν το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς». 

Τη συμφωνία ανακοίνωσε και επισήμως πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος ανέφερε πως οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο Jeroen Dijsselbloem, συμφώνησαν να αρχίσουν οι συνομιλίες από εμπειρογνώμονες της Ε.Ε και της Ελλάδας για την επεξεργασία του "προγράμματος-Γέφυρα" που επιδιώκει η ελληνική Κυβέρνηση.

Μαξίμου: Θετικό βήμα

Ως θετικό βήμα αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη δήλωση του προέδρου του eurogroup, δηλώνοντας πως πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η "μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα."

Ίδιες πηγές , σημείωναν πως : "Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε".

Και καταλήγουν: "Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".

Ενδεικτικό της θετικής υποδοχής που χαίρει η συμφωνία Τσίπρα - Dijsselbloem είναι και το tweet του Πάνου Καμμένου:

Σενάρια για άφιξη της τρόικα
 

Σενάρια που θέλουν την τρόικα να έρχεται στην Ελλάδα αύριο, διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, διαψεύδουν τη σχετική φημολογία, ξεκαθαρίζοντας πως εάν υπάρξει σχετική συνάντηση θα γίνει μόνον επί βελγικού εδάφους.

Οι ίδιες πηγές, επισήμαναν χαρακτηριστικά: "Τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης".

Το παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του euronews.it το οποίο αναφέρει ότι οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν αύριο στις 9:00 το πρωί στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital, η ελληνική αποστολή συνέχιζε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τον διπλωματικό μαραθώνιο μετά την αδυναμία έλευσης τεχνικών κλιμακίων των «EU Indtitutions» στην Αθήνα σήμερα και αύριο. Επιχειρείται διέξοδος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ Χουλιαράκη.

«Τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο και για νέο, αυξημένο αίτημα επιπλέον έκδοσης εντόκων 10 δισ. ευρώ την ενδιάμεση περίοδο αντί για 8 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα μετά την συμφωνία επί της αρχής χθες για παράταση και κοινό ανακοινωθέν που επιτεύχθηκε μεν εντός του Eurogroup, σύμφωνα που «έσπασε» όμως, οδηγώντας σε αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, όταν, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, παρουσιάστηκε το κείμενο, στο οποίο υπήρξε η λέξη «παράταση» (extension) χωρίς «αντιπαροχές» που ζητούσε η ελληνική πλευρά. «Ήταν αδύνατο να συμφωνήσουμε σε αυτό», λένε οι ελληνικές πηγές.

WSJ: Tο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς το Βερολίνο για τις πολεμικές επανορθώσεις

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ζητώντας από τη Γερμανία να καταβάλει στην Αθήνα τα δισεκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τις επανορθώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το ανεξόφλητο χρέος» αναφέρεται σε άρθρο της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα όσα τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ότι «η Ελλάδα έχει την ηθική υποχρέωση προς τον λαό της, την ιστορία της και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, που πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους κατά του ναζισμού, να διεκδικήσει τις επανορθώσεις».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα λεηλατήθηκε κατά την τετραετή γερμανική κατοχή, ένα ιστορικό γεγονός που παραμένει έντονο στη μνήμη, παρά το πέρασμα του χρόνου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στη Γερμανία με ένα θέμα το οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων εκλαμβάνει ως το ανεξόφλητο χρέος του Βερολίνου έναντι της Αθήνας, ενώ τέθηκε κατ΄ επανάληψη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας (από τον κ. Τσίπρα), καθώς η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα μίγμα οικονομικών επιχειρημάτων και ηθικής πίεσης για να κερδίσει την επιείκεια των πιστωτών της. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο», όπως τονίζεται, «ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε ένα χώρο της Αθήνας, όπου οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής είχαν εκτελέσει μαχητές της αντίστασης».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην περίοδο που οδήγησε στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία, λέγοντας ότι "κανείς δεν αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον λαό αυτής της χώρας πως μια υφεσιακή οικονομία, σε συνδυασμό με μια εθνική ταπείνωση και με μια αδιάκοπη απελπισία, μπορεί να εκθρέψει το αυγό του φιδιού σε μια κοινωνία"».

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, «η δραματική ρητορική δεν μπόρεσε να αλλάξει πολλά μυαλά στο Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως ένα πολιτικό τέχνασμα της Αθήνας για να αποσπάσει την προσοχή από την άρνησή της να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης. Οι Έλληνες αξιωματούχοι ωστόσο εμμένουν στη νομική διάσταση του ανεξόφλητου κατοχικού χρέους και των πολεμικών επανορθώσεων. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει επιλυθεί. Τα τελευταία 70 χρόνια, η Γερμανία έχει καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλα κράτη και στα θύματα του ναζισμού, όπου περιλαμβάνονται και τα 54 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην Ελλάδα και στους πολίτες της το 1950 και στις αρχές του 1960, ένα πόσο που θα ανέρχονταν σήμερα στα 450 εκατ. δολάρια, εάν προσαρμόζονταν στα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού».

Στο άρθρο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η διαμάχη ανοίγει ένα κεφάλαιο της μεταπολεμικής ιστορίας, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να παραμείνει κλειστό. Το Βερολίνο ανησυχεί ότι η όποια παραχώρηση προς την Ελλάδα σχετικά με τις επανορθώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες που υποδούλωσε κατά τη διάρκεια του ναζιστικού τρόμου. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα πάνω από 160 δισ. ευρώ σε επανορθώσεις».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «υπό την πίεση των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναγκάσθηκε να δεχτεί μόλις 25 εκατ. δολάρια από τη Γερμανία τη δεκαετία του ΄50, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικούσε τότε περίπου 10 δισ. δολάρια. Η Γερμανία κατέβαλε, επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, 115 εκατ. μάρκα, περίπου 29 εκατ. δολάρια, στους Έλληνες θύματα των εγκλημάτων των Ναζί, κυρίως στους Εβραίους. Το ποσό εκείνο θα ανέρχονταν σήμερα στα 230 εκατ. δολάρια. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι το θέμα των επανορθώσεων διευθετήθηκε με συμφωνία μεταξύ των δύο Γερμανιών της εποχής και των συμμαχικών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1990. Η συμφωνία αυτή γνωστή ως "Συμφωνία δύο συν τέσσερα" αποσκοπούσε να θέσει τις αξιώσεις που σχετίζονταν με τον πόλεμο στο περιθώριο, ενόψει της γερμανικής ενοποίησης. Οι νομικοί είναι διχασμένοι με το εάν η "Συμφωνία δύο συν τέσσερα" έχει κλείσει την πόρτα για περαιτέρω διεκδικήσεις πολεμικών επανορθώσεων. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνουν, η πάροδος του χρόνου και η άρνηση της Γερμανίας να εμπλακεί στο θέμα, περιορίζει τις ελπίδες της Ελλάδας για την καταβολή των αποζημιώσεων από το Βερολίνο».

Bloomberg: Γερμανία και Ελλάδα εργάζονται προς έναν συμβιβασμό

Η Ελλάδα και η Γερμανία προωθούν μια συμφωνία για τους όρους που απαιτούνται ώστε να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς κάθε πλευρά σηματοδοτεί την προθυμία της να συμβιβαστεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Βερολίνο. Από τη στιγμή που θα παραταθεί το πρόγραμμα, δήλωσαν, η Γερμανία θα ήταν ανοιχτή να μιλήσει για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος  και τους όρους για την πώληση των κρατικών assets.

Από την πλευρά της η Ελλάδα προετοιμάζεται να δεσμευτεί σε έναν προϋπολογισμό πρωτογενούς πλεονάσματος, φτάνει να είναι χαμηλότερο του 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Ακλ. Τσίπρα, μπορεί επίσης να είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί για τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέτυχαν να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα.

Η ελληνική πλευρά και οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης, αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες αύριο για να συζητήσουν την μελλοντική πορεια, καθώς δυσκολεύονται να αποφασίσουν εάν θα ονοματίσουν την διευθέτηση ως παράταση, νέο πρόγραμμα ή γέφυρα-συμφωνία,.

Η προθυμία της Ελλάδας να εμμείνει στα περισσότερα από τα δύο τρίτα των υποσχέσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διάσωσης, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές προετοιμασμένη να τηρήσει το πρόγραμμα. Η βελτίωση της συγκέντρωσης φόρων και η καταπολέμηση της διαφθοράς, θα κερδίσει την γερμανική στήριξη, και θα φέρει μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Επίσης, το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της αναζητούν συμφωνία για κάποια μορφή χρηματοδότησης που συνεχίζεται και μετά από την λήξη του προγράμματος διάσωσης στο τέλος Φεβρουαρίου, διατηρεί βιώσιμες τις τράπεζες, πληρώνει μισθούς και βάζει την πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, σε τροχιά ανάκαμψη.


Τουσκ: Ελλάδα και Ουκρανία στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισλεμπλουμ να ενημερώσει τους 28 για τα όσα συνέβησαν χθες, αλλά θα ζητήσει και από τον Έλληνα πρωθυπουργό «τι έχει να πει για το θέμα». Κατόπιν αυτού το ελληνικό θέμα εισέρχεται επισήμως προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν περιορίζεται σε ενημερωτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις, επισημαίνουν κύκλοι του Συμβουλίου.
 
Σημειώνεται, πως μετά την προσωρινή απογοήτευση που επικράτησε μετά τη λήξη του Eurogroup - επειδή δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν - στις Βρυξέλλες έχει επανέλθει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης «στο τέλος της διαδρομής», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην κατάσταση των αγορών σήμερα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν στο ΚΥΠΕ πως για τους περισσότερους εταίρους έχει καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει την πολιτική βούληση να βρει λύση και να συνεργαστεί με τους δανειστές της στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού, απλώς αναζητεί τη «φόρμουλα»  που θα ικανοποιήσει και το κοινό της στο εσωτερικό της χώρας - κι ότι αυτό συνιστά μια σαφή πρόοδο.


Μέρκελ καλωσορίζει Τσίπρα

Τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι αναμένει να καλωσορίσει η καγκελάριος της Γερμανίας. «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η κ Άνγκελα Μέρκελ, που συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η καγκελάριος.

Spiegel: Η Merkel εξετάζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού με την Ελλάδα

Η εκτίμηση αυτή του περιοδικού βασίζεται στη δήλωση που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος πριν έναρξη της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη έχει ως στόχο και αυτό είναι επιτυχία της, να κάνει συμβιβασμούς». Εκεί γράφει ο Spiegel θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει τη συνέχεια της δήλωσης της κας. Merkel ότι «στους συμβιβασμούς φτάνει κανείς όταν τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από τα μειονεκτήματα και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό».

«Αλλά η αξιοπιστία της Ευρώπης βασίζεται στο ότι οι κανόνες τηρούνται και είναι κανείς αξιόπιστος, δήλωσε η ίδια». Τώρα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τη Δευτέρα, θα συζητήσουν τις προτάσεις οι υπουργοί Οικονομικών γράφει ο Spiegel. «Τώρα έχουμε δύο μέρες χρόνο, γι’ αυτό χαίρομαι σήμερα για την πρώτη συνάντηση», ανέφερε η κα. Merkel με το βλέμμα στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

MEGA: Πιο κοντά σε λύση παρά σε ρήξη λένε πηγές στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι στο Eurogroup τη Δευτέρα βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία λύση παρά σε μία ρήξη, αναφέρει ρεπορτάζ του Mega που επικαλείται γερμανικές πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση υπήρξε και χθες στο Eurogroup καθώς όπως αναφέρουν γερμανικές πηγές στην ουσία υπήρχε συμφωνία για το λόγο αυτό αποχώρησε πιο νωρίς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Schaeuble.

Τέλος, στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η χθεσινή εμπλοκή ήταν αποτέλεσμα επικοινωνιακής διαχείρισης από την ελληνική πλευρά και όχι θέμα ουσίας, για το λόγο αυτό βλέπουν με αισιοδοξία την προοπτική λύσης τη Δευτέρα.


Ρέντσι: Πρέπει να κάνουμε focus στην ανάπτυξη

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» είπε o Ρέντσι σε Ιταλούς δημοσιογράφους.

«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που αντιμετωπίσουν προβλήματα υπάρχουν αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».


Η άφιξη της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Φ. Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες του Μινσκ. Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική. «Δεν νομίζω ότι σήμερα θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ στους δημοσιογράφους κατόπιν συνάντησης των Σοσιαλιστών ηγετών. «Σήμερα το κύριο θέμα υπό συζήτηση θα είναι πώς να βοηθήσουμε να διευρυνθεί αυτή η αχτίδα [ελπίδας] ώστε να φθάσουμε σε μια αποτελεσματική διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρέπει να επενδύσουμε όλη μας την ενέργεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η αχτίδα φωτός θα ενισχυθεί» προσέθεσε.


Είμαι ανήσυχος, δηλώνει ο Γιούνκερ

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνομιλίες με την Ελλάδα. «Ήλπιζα ότι χθες, μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».


Τι είπαν Ντ. Κάμερον - Αλ. Τσίπρας

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν διαφοροποιήσει την συμπεριφορά του στο ουκρανικό, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της χώρας του πρέπει να παραμείνουν, δήλωσε την Πέμπτη, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Σύνόδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός ηγέτης σημείωσε, μετά τη συμφωνία για εκεχειρία στο Μινσκ, ότι οι από εδώ και πέρα κινήσεις της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικότερες από το τι γράφτηκε σε ένα κομμάτι χαρτί σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας.


Φάιμαν: Να δοθεί μια έντιμη, καλή ευκαιρία στην Ελλάδα

Ο κ. Φάιμαν, ο καγκελάριος της Αυστρίας, διεμήνυσε για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

Αυστριακό Επιμελητήριο: Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τους Έλληνες

Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται τώρα να αφήσει «στα κρύα του λουτρού» τους ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν υποφέρει πολλά εξαιτίας μιας λανθασμένης πολιτικής, τονίζει σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο πρόεδρος του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου, Ρούντι Κάσκε, με την ευκαιρία του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ζητά να κατανοήσει η Ευρώπη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ως ευκαιρία, για να διορθωθούν τα λάθη της έως τώρα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης και να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφενός το σαφές «Όχι» σε μια πολιτική η οποία διασώζει τράπεζες, αλλά δεν εμποδίζει τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, και αφετέρου το «Ναι» σε μια πολιτική που λαμβάνει πραγματικά σοβαρά υπόψη τους στόχους του προγράμματος «Ευρώπη 2020» και θέτει στο επίκεντρό της την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Η ευρωπαϊκή υποστήριξη της νέας ελληνικής μεταρρυθμιστικής πορείας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα, επισημαίνει ο Ρούντι Κάσκε, προσθέτοντας, ότι «αν δεν λειτουργούν οι κανόνες, τότε θα πρέπει να διορθωθούν και να βρεθεί ένας δρόμος, που θα καθιστά δυνατή μια φιλική στην απασχόληση δημοσιονομική πολιτική, όπως επίσης πολύτιμες για τη συνολική οικονομία επενδύσεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το δυναμικό της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

Όποιος δεν εξάγει τώρα τα σωστά διδάγματα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την πίστη σε μια ενιαία Ευρώπη και στρέφονται σε αντιευρωπαϊκά και εθνικιστικά ρεύματα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου.


Poroshenko: Μια κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι εύκολη

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός στην χώρα του δεν θα είναι «εύκολη».

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον του Τύπου αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι τρομοκράτες που υποστηρίζει η Ρωσία εξαπέλυσαν μια επίθεση» υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού, περίπου 50 άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Για αυτό ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε την πίεση προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση των στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων και το κλείσιμο των συνόρων» προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο δεν «τηρήθηκε».


Στουμπ: Η Ελλάδα απειλείται με «dirty exit» από το ευρώ

Με dirty exit, δηλαδή «άσχημη έξοδο» από το ευρώ, απειλείται η Ελλάδα εάν δεν ακολουθήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ μετά το χτεσινό άκαρπο Eurogroup.

Ο κ. Στουμπ τόνισε ότι μια τέτοια έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα προσκαλούσε καταστροφή και παράπλευρες απώλειες.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο οποίος διατηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα από την αρχή και ακολουθεί τη γραμμή του Βερολίνου, τόνισε, ταυτόχρονα, ότι αναμένει αναλυτική πρόταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Φιλανδρίας Αλεξάντερ Στουμπ έστειλε μήνυμα στο twitter με το table plan της Συνόδου Κορυφής, καλοσωρίζοντας τους... νεοφερμένους Αλέξη Τσίπρα και Κλάους Ιοάνις, υποσχόμενος η Σύνοδος να τελειώσει πριν τα μεσάνυχτα.


Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής


Οικογενειακή φωτογραφία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής


Αφίξεις και δηλώσεις των αρχηγών των κρατών μελών


Δεν καταλαβαίνω τι λέει η Helle Thorning-Schmidt (DK)
Αλλά πάντα ομορφαίνει ... τις Συνόδους Κορυφής



«Να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές»



Διαδοχικές συναντήσεις έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Ευρώπη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και μπορεί να βρίσκει λύσεις συνδυάζοντας τις βασικές ιδρυτικές της αρχές, του σεβασμού της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και ταυτόχρονα του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες που τη διέπουν», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης.

Δείτε τι δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Σειρά παίρνουν οι επαφές του κ. Τσίπρα με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκε το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, καθώς ο Π. Ποροσένκο παραμένει στο Μινσκ.


«Η πρώτη του Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής»



Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής πρωθυπουργός κράτους-μέλους ο οποίος δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Για πρώτη επίσης φορά ο πρωθυπουργός μιας χώρας θα εισέλθει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής χωρίς γραβάτα.

Η πραγματική, ωστόσο, πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής, είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις «βολές κατά ριπάς» που αναμένεται να δεχθεί, με δεδομένη τη θέση του για λύση του ελληνικού προβλήματος εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Μετά, πάντως, τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Προειδοποίηση
Η Αθήνα προειδοποίησε χθες, στο έκτακτο Eurogroup, ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή παράταση του Μνημονίου. «Η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.

Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία», αναφέρεται σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου.
Ενώπιος ενωπίω
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιος-ενωπίω με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ-με την οποία είναι πιθανόν να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση-αλλά και με ηγέτες που δεν έχει συναντηθεί μέχρι χθες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, ο οποίος ναι μεν δεν είναι φίλος του ευρώ, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και θερμό θιασώτη σκληρών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το «μέτωπο του νότου» δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί, μετά τα τηλεφωνήματα και τις παρεμβάσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου προς τον Ιταλό και τον Γάλλο πρωθυπουργό, αν και ο Φρ. Ολάντ επιχειρεί να στηρίξει στο βαθμό που μπορεί τις ελληνικές θέσεις.
Κόκκινες γραμμές
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να εμφανίσει τις προτάσεις της χώρας ως προτάσεις που αποτελούν την πραγματική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, αφού με πολιτικές λιτότητας το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Ταυτόχρονα και με κόκκινες γραμμές τη μη παράταση του Μνημονίου και την αντιμετώπιση της λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να θα δεχθεί ή όχι την παράταση, όπως με ασφυκτικές πιέσεις ζητούν οι δανειστές.

Οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ αποτελούν μια «όαση» για τη χώρα μας, σε σχέση πάντοτε με τις απόλυτα προκλητικές παρεμβάσεις του Β. Σόιμπλε.
Μείζονα διλήμματα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να αντισταθεί στην ασφυκτική πίεση για παράταση ή εάν θα διακινδυνεύσει μια κρίση. Και αυτό ως «μείζον δίλημμα» για τον… «πρώτο γύρο», καθώς θα ακολουθήσει και πίεση για ένα «δεύτερο πρόγραμμα», με τις αγορές να φαντάζουν στην παρούσα τουλάχιστον φάση (και χωρίς αλλαγή της στάσης των δανειστών) ως ένα «άπιαστο όνειρο».
 
Το Μέγαρο Μαξίμου με σειρά κινήσεων, όπως π.χ. με τα «ανοίγματα» σε Μόσχα, Πεκίνο και αλλού, δείχνει να ζητά λύσεις να ρίξει εναλλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πλην όμως τα «ανοίγματα» αυτά μάλλον αγανακτούν παρά τρομάζουν τους δανειστές.
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις
Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, υπέρ της ελληνικής αξιοπρέπειας, στην παρούσα φάση στηρίζουν απολύτως την κυβέρνηση Τσίπρα.
 
Πλην, όμως, στη συνέχεια ενδέχεται να επιδράσουν ανασταλτικά σε έναν «έντιμο» μεν, ετεροβαρή δε συμβιβασμό.


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις