Τι δάνειο ετοιμάζουν πίσω από τις πλάτες μας;

Τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης; Αν πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα και τα εγχώρια μέσα, υποτίθεται ότι διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.


Η πλήρης σύγχυση

Η δήλωση αυτή αρκεί για να σε αφήσει ξερό, στον τόπο! Μα ποια πρωτογενή πλεονάσματα; Που τα βρήκε ο κ. Τσίπρας; Εδώ ούτε η ΕΚΤ, ούτε η eurostat δεν μιλάνε για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Τσίπρας που τα βρήκε; Μάλλον είναι ο μόνος Έλληνας και Ευρωπαίος, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη που πίστεψαν το success story του Σαμαρά.

Και τέλος πάντων, τον πίστεψαν τον Σαμαρά, γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι θετική εξέλιξη; Κι η "ανθρωπιστική κρίση" τι είναι παράπλευρη απώλεια; Μπορεί να υπάρξει κυνηγητό για πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο μάλιστα πηγαίνει στο χρέος - χωρίς βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης; Και βέβαια όχι. Ειδικά σε συνθήκες δίνης αποπληθωρισμού που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα.

«Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.» Βέβαια το σχέδιο αυτό ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό. Ειδικά από τον λαό. Τι ξέρει ο λαουτζίκος από σχέδια και διακυβέρνηση; Αυτά είναι για λίγους μυημένους. Οι πολλοί είναι μόνο για πληρώνουν τον λογαριασμό.

«Συζητήσαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα». Με άλλα λόγια η όλη διαπραγμάτευση έχει περιοριστεί αποκλειστικά σ' ένα ενδιάμεσο δάνειο για να εξυπηρετηθεί το χρέος μέχρι τον Ιούνιο. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πώς δεν θα φανεί ότι το δάνειο ακολουθείτε από πρόγραμμα προσαρμογής, γνωστό ως μνημόνιο.

Η όλη ιστορία είναι ένα ακόμη δάνειο
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες,» υπογράμμισε.

Ώστε έτσι λοιπόν. Η ρήξη είναι προϊόν εμμονών ή μικροκομματικών σκοπιμότητων. Όχι προϊόν αγεφύρωτων και αντιμαχόμενων συμφερόντων. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν βλέπει καμιά ριζική διαφορά σε επίπεδο συμφερόντων από εκείνα που εκφράζει η Μέρκελ και γενικά αυτό που αποκαλείται νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Δεν υπάρχουν δικαιώματα του ελληνικού λαού που καταλύθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης. Όχι, βρε παιδιά, για παρεξήγηση πρόκειται, για εμμονές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Τελικά ποιός λέει την αλήθεια;
Παρ' όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, Ντόναλτ Τασκ δήλωσε άλλα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προχώρησαν σε καμιά διαπραγμάτευση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τασκ στο Reuters (12/2).

Τελικά ποιός λέει αλήθεια; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τασκ; Κι αν η σύνοδος δεν ασχοληθήκε μετά της Ελλάδος, τότε με τι ασχολήθηκε; Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις μετά τη σύνοδο, οι ηγέτες της ΕΕ ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της Ουκρανίας και την ετοιμότητά τους να σκληρήνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας ήταν εκεί όταν συζητούσαν την κλιμάκωση των κυρώσεων και του πολέμου εναντίον της Ρωσίας; Κι αν ναι, τι θέση πήρε; Γιατί δεν μας ανέλυσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς;
Ενιαίος προϋπολογισμός και υπερυπουργός οικονομικών
Το πιο σημαντικό μέρος της συνόδου αφορούσε στην κατέθεση εκ μέρους του Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ ενός οκτασέλιδου αναλυτικού κειμένου με "ερωτήματα" για την επιτάγχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Ένα οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα με τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, μοίρασε στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπου τονίζει πως η ζώνη του ευρώ χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να “δραπετεύσει” από τα φαινόμενα χαμηλής ανάπτυξης και μεγάλης ανεργίας. Το κείμενο παρουσιάστηκε στο blog των Financial Τimes από τον δημοσιογράφο Peter Spiegel.

“Αν και δεν υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς προτάσεις, ωστόσο το κείμενο εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζουν ιδέες που είναι απολύτως αντιδημοφιλείς σε μερικές πρωτεύουσες. O Γιούνκερ θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, παρά τα συναισθήματα εναντίον των Βρυξελλών που έχουν πολλά κράτη μέλη.Oι προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση είχαν σταματήσει πέρυσι όταν ησύχασαν σχετικά οι οικονομικές αγορές και οι πολιτικές ηγεσίες «υπέφεραν» από μια κόπωση λόγων των προγραμμάτων ανασυγκρότησης”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

«Η ευρωζώνη δεν ανέκαμψε από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως μία ημιτελής νομισματική ένωση μπορεί να προσαρμόζεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι ένας πιο συμπαγής θεσμός» αναφέρεται στο σημείωμα.

Παράλληλα, Το κείμενο Γιούνκερ, δεν θέτει απλά μερικά ερωτήματα που προκαλούν αμηχανία, αλλά επιπλήττει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χαλάρωση των προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης.

«Χρειάζεται μια ανανεωμένη πολιτική συνεννόηση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες δομικές ανασυγκροτήσεις που θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα» αναφέρεται στο σημείωμα. Σύμφωνα με τον Spiegel το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του κειμένου είναι οι λίστα με τα 11 σημεία ερωτήσεις.

Μεταξύ άλλων θέτει το ερώτημα για έναν νέο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό το Βερολίνο, ενώ προτείνει την δημιουργία νέων κοινών θεσμών και την ύπαρξη αυστηρότερων κανόνων για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης θα εφαρμοστούν

Την συγκρότηση νέων θεσμών πάντως μπορεί να τη ζητά το Παρίσι αλλά χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό επειδή φοβούνται ότι μπορεί να χωρίσει στα δυο την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφέρει πως “τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στήριξης πρέπει να ελέγχονται όχι μόνο για την οικονομική τους επάρκεια, αλλά και για την επίδραση τους στους λαούς”

«Τι εργαλεία χρειάζονται σε περιπτώσεις όπου οι εθνικές πολιτικές συνεχίζουν παρά την επιτήρηση να παραστρατούν; Υπό ποιες συνθήκες και με ποια μορφή μπορoύμε να οραματιστούμε μια πιο ισχυρή διακυβέρνηση επί των δομικών ανασυγκροτήσεων;» αναφέρεται στο σημείωμα.

Τέλος, ο κύριος Γιούνκερ εξετάζει την ιδέα ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, ρωτώντας πως μπορούν να εφαρμοστούν λογοδοσία και νομιμότητα σε μια πολλαπλών επιπέδων δομή όπως αυτή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ θα παρουσιάσουν μια αναλυτική «βίβλο» με τα νέα μέρα ενοποίησης της ευρωζώνης. Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά έκριναν πως με την κρίση του ευρώ να κορυφώνεται και με την περιρρέουσα αβεβαιότητα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί - όπως υπερυπουργός οικονομικών - που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times (13/2).

Οι ιδέες αυτές, που αποτυπώνονται στο οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά τις αντίροπες τάσεις σε πολλούς λαούς της ΕΕ. Αν και η έκθεση δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, θέτει σειρά ερωτημάτων που κάνουν σαφές ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξετάζει ορισμένες ιδέες που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς σε αρκετές χώρες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Το πήρε το κείμενο ο κ. Τσίπρας; Κι αν ναι, γιατί δεν το δημοσιοποιεί, ή έστω γιατί δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για τις προθέσεις της Κομισιόν; Ποιά θέση παίρνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στις προτεινόμενες εξελίξεις; Γιατί αυτή η μυστικοπάθεια; Τι μας ετοιμάζουν πίσω από τις πλάτες μας;
Άμα θέλετε βαφτίζουμε την τρόικα αλλιώς!
Πάντως ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ήταν σαφής: «Ευχαρίστως να σταματήσουμε να την αποκαλούμε Τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα. «Η Γερμανία δεν πιστεύει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να παίξει τον εποπτικό ρόλο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο ίδιος.

Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως πάνε να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να μας σερβίρουν το ίδιο ψοφίμι σαν "έντιμο συμβιβασμό"; Την ίδια ανησυχία έχει και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία χθες το βράδι κυκλοφόρησε ένα δικό της κείμενο που αρχίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα δίνει μια ιστορική μάχη και έχει πρωτίστως μαζί της , πέρα από τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra , τις κρίσιμες αυτές ώρες κάθε υπαναχώρηση από τη χώρα μας, στο όνομα ενός «έντιμου συμβιβασμού», θα εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως ένδειξη αδυναμίας και ως επιβεβαίωση ότι η κλιμάκωση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση."

Η σύγκρουση ανάμεσα στους ενδοτικούς και τους συγκρουσιακούς μέσα στο κυβερνών κόμμα κορυφώνεται, καθώς και μέσα στον λαό. Το ποιά λογική θα επικρατήσει εξαρτάται από την επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για να μας πιάσουν στον ύπνο.”