Ο "Επιτάφιος" του σπουδαιότερου Προέδρου της Αμερικανικής ιστορίας

“Στο μάθημά μου (Θεωρία Δικαίου & Θεσμών) αφιερώνω πολύ χρόνο στη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση αλλά βέβαια και στην Ελληνική. Για τις Η.Π.Α. η συζήτηση ξεκινά με τον George Washington, τον Thomas Jefferson και τον James Madison και φτάνει μέχρι τον Martin Luther King.Φυσικά δίνω πάντα μεγάλη έμφαση στον σημαντικότερο Αμερικανό Πρόεδρο όλων των εποχών, τον Abraham Lincoln.

Καθώς μιλούσα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μου σήμερα για τη δουλεία, τον εμφύλιο πόλεμο, τον Βορρά και το Νότο κατέληξα με την αναφορά μου σ’ αυτήν την συγκλονιστική ομιλία που έδωσε ο Lincoln στο Gettysburg πριν από 152 χρόνια.

Η ομιλία κράτησε μόνο 2,5 λεπτά και περιέχει μόλις 270 λέξεις.

Ο φωτογράφος δεν πρόλαβε καν να τον φωτογραφίσει - κανείς δεν περίμενε ότι θα ολοκλήρωνε τόσο σύντομα.

Όταν επέστρεψε στη θέση του ήταν πολύ απογοητευμένος.

Είχε την εντύπωση ότι η ομιλία δεν ήταν τελικά και τόσο καλή καθώς ο κόσμος από κάτω αντέδρασε μάλλον ψυχρά, το χειροκρότημα ήταν περισσότερο ευγενικό παρά ενθουσιώδες.

Όμως αυτή η ομιλία είναι η σημαντικότερη της Αμερικανικής ιστορίας.

Αναμενόμενο, εφόσον προέρχεται από τον σπουδαιότερο Πρόεδρο.

Ήταν ο δικός του «Επιτάφιος».

Καθώς διάβαζα δυνατά τη διάσημη κατάληξη του λόγου του στην τάξη, σκεφτόμουν τι συνέβη και το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που ουσιαστικά αυτός ίδρυσε μαζί με ριζοσπάστες φιλελεύθερους και ακτιβιστές για την κατάργηση της δουλείας, κατάντησε σήμερα ένα ακροδεξιό τσίρκο.”