Ασφαλιστικό: Πόσο μας αρέσει να πέφτουμε απο τα σύννεφα ...

Πριν από 14 χρόνια ο Τάσος Γιαννίτσης έκανε μία σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι προτάσεις αυτές ήταν η ηπιότερη εκδοχή προτάσεων που είχαν κάνει Βρετανοί ειδικοί που είχαν εξετάσει το βαθιά ελλειμματικό και προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα.Στις 19 Απριλίου 2001 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Πρωτοσέλιδο Βήματος (σελ. 1)

010420 p1

Στην εισήγηση του ο Σημίτης είπε ότι “το πρόβλημα θα γίνει έντονο το έτος 2010 αν δεν λάβουμε τώρα αποφάσεις για ένα σύστημα υγιές σε προοπτική ως το 2030″. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φάνηκαν απρόθυμα στο να στηρίξουν τους Σημίτη και Γιαννίτση.

Πρακτικά συνεδρίασης Κυβερνητικής Επιτροπής – Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ (σελ. 8-9)

010420 p8

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός, τα συνδικάτα, σχολιαστές – “φιλολαϊκοί” και εκσυγχρονιστές μαζί – ωρύονταν στις εφημερίδες και στους δρόμους. Ο Σημίτης υποχώρησε.

010420 p9

Οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ποτέ. Είναι πάρα πολύ πιθανό εάν είχαν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις Γιαννίτση η πορεία των συντάξεων και κατά πάσα πιθανότητα η γενικότερη πορεία της χώρας να ήταν διαφορετική.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης (σελ. 3, 10)

010420 p3

Σήμερα η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την συνδρομή των αντιμνημονιακών Ανεξάρτητων Ελλήνων, εφαρμόζουν περικοπές και αλλαγές οι οποίες είναι ασύγκριτα πιο ριζικές και επίπονες από αυτές που πρότεινε ο Γιαννίτσης.

010420 p10

Είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το τί έγινε τότε – ποιοί ελάχιστοι συντάχθηκαν με τον Γιαννίτση, και ποιοί τον πολέμησαν λυσσαλέα. Αυτή η κοινωνία πρέπει κάποτε να μάθει να αφομοιώνει τα λάθη και τα μαθήματα του παρελθόντος.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών (σελ. 5)

010420 p5