Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα»

“Μιλώντας στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Bank of America Merrill Lynch, UK, Αθανάσιος Βαμβακίδης, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα» από την Ελλάδα όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.



Ανέφερε πάντως ότι η ΕΚΤ βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις, τόσο στην τραπεζική ένωση, όσο και στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε τα εργαλεία για να παρέμβει άμεσα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαμβακίδης, το κλίμα άλλαξε από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ό,τι απαιτηθεί για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πρόβλημα και θα συνεχίσει να αποτελεί το τελευταίο «καταφύγιο δανεισμού».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της απεξάρτησης των τραπεζών από τα κράτη, διότι συχνά πληρώνουν το κόστος των κρατικών προβλημάτων και χάνουν καταθέσεις και επενδύσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα από τον ELA και την ίδια στιγμή η χώρα εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις