Κλαινε οι χηρες κλαινε κι οι ... crapεζίτες

Να καθοριστούν άμεσα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ελάφρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες και να μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν τις όποιες απώλειες κεφαλαίων, ζήτησε ο ...



... αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης ανέφερε ότι οι εκροές καταθέσεων, η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές και η αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας έχει δημιουργήσει μία δύσκολη κατάσταση για τον τραπεζικό τομέα.

Για τον λόγο αυτόν, είπε ο κ. Μυλωνάς, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια.


Οι τράπεζες υπέφεραν από το PSI και τις εκροές καταθέσεων επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος & CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος παραθέτοντας ομιλία στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν χαρακτηριστικά μόχλευσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε κάποια εντυπωσιακά επιτεύγματα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως είναι τα 11,5 δις ευρώ που άντλησαν από ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η επιτυχής έκδοση ομολόγων και οι «αναίμακτες» συγχωνεύσεις και εξαγορές ιδρυμάτων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τράπεζα Πειραιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει ζωντανή τη ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Θωμόπουλος τάχθηκε υπέρ της χορήγησης «φρέσκου» χρήματος στον επιχειρηματικό κόσμο για να σταθεί όρθιος, αλλά παράλληλα θα πρέπει να ξεριζωθούν όσοι επιλέγουν στρατηγικά να αθετούν τις υποχρεώσεις τους.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς εκτοξεύτηκαν από το 8% προ κρίσης στο 35% σήμερα.




Δημοφιλείς αναρτήσεις