Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει

“Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει την ύφεση και τη φτώχεια, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο με ανέφικτους στόχους που θα συντηρεί τη λιτότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.



Υποστήριξε ακόμα ότι στα περισσότερα ζητήματα συμφωνούμε με τους εταίρους μας, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα του παρελθόντος και ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να είναι εχθρός των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων επιχειρηματιών.

Κατηγόρησε ωστόσο τους θεσμούς ότι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει.

Μεταξύ των προτάσεών του για το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί «ξεπούλημα» αλλά διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού στα χέρια του Δημοσίου, ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, οι μετοχές της οποίας θα πάνε στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το PSI.

Επίσης, υποστήριξε ότι μακάρι να μην είχαμε μπει στο ευρώ και να είχαμε ακόμα τη δραχμή, αλλά τώρα δεν μπορούμε να βγούμε από το κοινό νόμισμα διότι θα ήταν καταστροφή.

Ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι κατά τη γνώμη του το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται επανασχεδιασμό.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για κούρεμα, αλλά για μετακύληση κάποιων ομολόγων στο μέλλον, όπως για παράδειγμα αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν το καλοκαίρι.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις