Βασικές πολιτικές παγίδες: Grexit, Brexit και η αστάθεια στη Μεσόγειο

“Αυτές τις τρεις παγίδες τις βάζω σε ένα σύνολο, βεβαίως πρόκειται για διαφορετικά στοιχεία, είναι διαφορετικά στοιχεία. Άλλο το brexit, άλλο το grexit. Είναι κάτι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Και βεβαίως από την άλλη η αστάθεια στη Μεσόγειο, είναι ένα τρίτο τελείως διαφορετικό χαρακτηριστικό.



Θα ήθελα μιλώντας για την Ελλάδα, το βασικό στοιχείο είναι να καταλάβουμε ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εδώ στην Αθήνα και να έχω την ευκαιρία να πω δυο πράγματα, να πω μερικές λέξεις για το πόσο καταστροφικό θα είναι ένα ενδεχόμενο grexit και πόσο κρίσιμο είναι σήμερα οι αρμόδιοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποφυγής αυτού του ενδεχομένου.

Είναι αδιανόητο να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις χωρίς να υπάρχει κατανόηση μεταξύ των μερών, να μιλούν διαφορετικές γλώσσες –και δεν μιλώ για διαφορετικές γλώσσες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, αλλά σε ό,τι αφορά σε επίπεδο διάθεσης- είναι αδύνατο να βρεθούν οι λύσεις και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάντα μέσα από το πρίσμα των προεκλογικών εκστρατειών.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα.

Και το άλλο βασικό ζήτημα –αυτό αφορούσε την Ελλάδα πιο πριν, την ελληνική πλευρά αν θέλετε- από την πλευρά των Ευρωπαίων θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να καταλάβουν ότι όσα συνέβαιναν μέχρι σήμερα είναι η απόδειξη του ότι είναι αδύνατο να ζητάς μόνο λιτότητα, μόνο εξυγίανση, μόνο περικοπές. Διότι μόνο οι περικοπές, μόνο η εξυγίανση, μόνο η λιτότητα καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη και την ανάκαμψη και μόνο μέσω της ανάκαμψης μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση”




Δημοφιλείς αναρτήσεις