Η Ευρώπη άντεξε... για τώρα

“Με την ψυχραιμία της χρονικής απόστασης από τις Ευρωεκλογές, μια προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές οι λαοί της Ευρώπης άντεξαν περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν στην κρίση.
Η οργή που προεκλογικά καταγραφόταν ως έντονη λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης σε πολλές από τις χώρες που την αποτελούν δεν ξεχείλισε σε μια μαζική αντι-ευρωπαϊκή ψήφο.
Δεν σάρωσε σε τέτοιο βαθμό που οι τίτλοι των εφημερίδων θα ήταν: καταρρέει η Ευρώπη ...




... Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφος της διαμαρτυρίας ήταν μικρή. Δεν ήταν. Ούτε σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι δεν έστειλαν μήνυμα. Ασφαλώς και έστειλαν.
Το ηχηρότερο μήνυμα ήταν αυτό που έστειλαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ως γνωστόν ανέδειξαν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen ως το πρώτο κόμμα. Ενα αποτέλεσμα που ο Γάλλος Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «σεισμό».
Κάτι ανάλογο συνέβηκε και στην Αγγλία όπου το κόμμα του Nigel Farage’s UK Independence (Aνεξαρτησία της Αγγλίας) βγήκε πρώτο.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι δυο αυτές χώρες δεν ζουν με μνημόνια και δεν ελέγχονται κάθε μέρα από καμιά τρόικα.
Φαίνεται ότι κυρίως οι Γάλλοι αισθάνονται την υποβάθμιση της χώρας τους σε βοηθητικό ρόλο σε σύγκριση με τη Γερμανία, καθώς επίσης και τη σμίκρυνση του ορίζοντα της ελπίδας τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Η Γαλλία όμως είναι μια χώρα απαραίτητη για την ευρωζώνη. Χωρίς Γαλλία δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώ. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο μέγεθος της Οικονομίας της. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία είναι το πολιτιστικό και διπλωματικό κέντρο της Ευρώπης.
Από μόνη της η Γερμανία δεν αρκεί.
Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα: είναι σαφές ότι ο λαός της και δεν εμπιστεύεται ακόμα τον Τσίπρα και θέλει να δώσει μια δεύτερη - και τελευταία - ευκαιρία στον Σαμαρά.
Ομως, τώρα η χώρα μπαίνει στην πραγματικά επικίνδυνη φάση.
Η σώφρων κρίση των πολιτών μπορεί να εξατμιστεί σε 24 ώρες αν απογοητευτεί οικτρά και πάλι.
Και τα δείγματα, από την Κυριακή και μετά δεν είναι ενθαρρυντικά.
Αν για παράδειγμα ο Βενιζέλος συμπεριφέρεται με την αλαζονεία του νικητή κι αν ο ανασχηματισμός κινηθεί στη γνωστή πεπατημένη των μικροομάδων και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τότε δεν θα περάσει πολύς καιρός που ο λαός θα ζητήσει ευθύνες από το πολιτικό - και δημοσιογραφικό - σύστημα με τον άλφα η βήτα τρόπο.”






Δημοφιλείς αναρτήσεις