ΔΝΤ και ανασχηματισμός

“Μακάρι να μελετούσε ο κάθε Ελληνας την ανακοίνωση Τύπου του ΔΝΤ που συνόδευε την έγκριση της δόσης των 3,41 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.
Αν γινόταν αυτό, τότε θα καταλάβαινε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για να καταστεί δυνατή - και σταθερή - η έξοδός της από την κρίση.
Και μόνο το γεγονός ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι η έγκριση της δόσης έγινε για λόγους επιείκειας, παρά το ότι «δεν υλοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα κριτήρια ...




... (αλλά) και δεδομένων και των διορθωτικών αλλαγών που ελήφθησαν...» φτάνει.
Επίσης, καθιστούν σαφές ότι αναμένουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που και δεσμευμένη είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει, αλλά και απαραίτητες από μόνες τους είναι για το μέλλον της χώρας.
Προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να είναι «υψηλό βαθιά μέσα στην επόμενη δεκαετία παρά τη στόχευση για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα» (προσοχή, μιλά για στόχο παρά για επίτευξη).
Αυτά δεν θα μπορούσε να τα πει το ΔΝΤ μια εβδομάδα πριν χωρίς να προκαλέσουν πολιτικό σάλο. Δυστυχώς, η εικόνα που δόθηκε προεκλογικά - ίσως αναγκαία - ήταν αυτή της υπεραισιοδοξίας.
Αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Και μάλιστα καθώς φθάνει η ώρα του ανασχηματισμού, που θα πρέπει φυσικά να γίνει με βάση την πραγματικότητα αντί με κίνητρο την εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και οικονομικών, εαυτών και αλλήλων.
Ποια λοιπόν θα πρέπει να είναι τα κριτήρια της επιλογής των νέων μελών της κυβέρνησης;
Τα βασικότερα είναι δυο:
Πρώτον, η ποιότητα των υποψηφίων. Ποιότητα όσον αφορά τον χαρακτήρα, την ικανότητα, τη σχέση με το αντικείμενο.
Και δεύτερον, ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να ενεργεί ενωτικά και όχι συγκρουσιακά με τα υπόλοιπα κόμματα. Και γιατί πατά σε αδύναμο πολιτικό έδαφος αλλά και γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια της πόλωσης.
Για να επιτευχθεί το πρώτο - και άρα και το δεύτερο - ο Πρωθυπουργός οφείλει να κοιτάξει πέρα από την Πολιτική Ανοιξη, πέρα ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία και να επιλέξει τους καλύτερους.
Και βέβαια καιρός να συμπεριληφθεί και ομογενής στην κυβέρνηση - π.χ. ο Δρ. Σωτήρης Βαχαβιώλος ή ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
Και επίσης, να διορίσει ως επίτροπο στην Κομισιόν μια προσωπικότητα με γνώσεις των θεμάτων, με διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.
Κι αυτή δεν είναι ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Χατζηδάκης, όπως διαρρέουν. Αλλά αναμφισβήτητα η Ντόρα Μπακογιάννη.”






Δημοφιλείς αναρτήσεις