Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“ Το βρετανικό δημοψήφισμα παραμένει, όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο του βρετανικού ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, με το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να καλούν το Βρετανό Πρωθυπουργό να παρουσιάζει την προτεινόμενη λίστα μεταρρυθμίσεων για την αναδιαμόρφωση της Ευρώπης εντός ενός μηνός, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα (βλ. και σχετικό άρθρο FT με τίτλο UK urged to present EU reform wishlist within weeks).



Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η σημερινή εικόνα ημέρας χαρακτηρίζεται και από αρκετά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην Τουρκία, με αναφορές αφενός στο θέμα των βομβιστικών επιθέσεων με την Τουρκία να κατηγορεί ανοιχτά το Isis ως υπαίτιο αυτών, και αφετέρου άρθρα γνώμης αναφέρονται στον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιθέσεων στη Συρία επί των (οικονομικών) σχέσεων Τουρκίας- Ρωσίας, με επίκεντρο το φυσικό αέριο (FT με τίτλο Strains over Syria jeopardise Turkey - Russia economic ties).

Χαρακτηριστικό το σημερινό άρθρο γνώμης του καθηγητή Marc Almond που δημοσιεύεται στη Telegraph με τίτλο Is Erdogan turning Turkey into the new Pakistan, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, μια χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα που διαπραγματεύεται ενεργά επίσης την ενταξιακή ευρωπαϊκή προοπτική της, έχει αρχίσει να μοιάζει με το φτωχό, πολιτικά ασταθές και πληττόμενο –από- την- τρομοκρατία Πακιστάν, με τη φιλοδοξία του Τούρκου Προέδρου για την απόλυτη κυριαρχία αφενός στο εσωτερικό και αφετέρου στη Μέση Ανατολή να έχει οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα. Ενώ, η συμπάθεια της χώρας απέναντι στους τζιχαντιστές και τα στραβά μάτια προς την προμήθεια όπλων στο Isis έχουν διχάσει και την τουρκική κοινή γνώμη, εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, ενώ «ταραχώδες» κρίνεται και το πολιτικό διπλωματικό σκηνικό, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία. Η εντατικοποίηση των διαιρέσεων στο εσωτερικό και το πολιτικό παιχνίδι επί του γειτονικού εμφυλίου είναι μια συνταγή για την επαναφορά προβλημάτων Πακιστάν στο κατώφλι της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν καταστροφή τόσο για εμάς όσο και τους Τούρκους, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Επιστρέφοντας στη εσωτερική βρετανική πολιτική επικαιρότητα, σημαντικό κρίνεται και το σημερινό δημοσίευμα της Guardian με τίτλο PM planning nine-month EU referendum window, minister reveals, όπου σύμφωνα με τον υπουργό επί των ευρωπαϊκών Υποθέσεων, David Lidington, o Π/Θ David Cameron διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους ομολόγους του υπό το πρίσμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με ορίζοντα από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι την άνοιξη του 2017.

Ωστόσο, κ. Lidington επέστησε την προσοχή, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα προς την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή όπου τονίζεται ότι δε θα είναι σοφή κίνηση να γίνει το δημοψήφισμα μετά την 1η Ιουλίου 2017 όταν η Βρετανία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Από την άλλη, και ο Πρόεδρος Hollande έχει ξεκαθαρίσει στο Βρετανό Πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί το δημοψήφισμα να συμπέσει με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2017. Επομένως, η άριστη ημερομηνία που προκύπτει για τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2017.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις