Μέρκελ για Τουρκία, τρομοκρατία, πρόσφυγες

Εν όψει της αποψινής της συνάντησης με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ στο Παρίσι, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε από το βήμα της γερμανικής βουλής ότι ο τρομοκρατικός κίνδυνος υφίσταται και στη Γερμανία.



Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μεταβαίνει το βράδυ στο Παρίσι με σκοπό να εκφράσει και διά ζώσης την αλληλεγγύη της προς τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα. Δώδεκα ημέρα μετά τα αιματηρά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε στη Γαλλία «κάθε υποστήριξη». Και αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στο Μαλί, αλλά και στην αύξηση των εκπαιδευτών των κούρδων Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Υπόθεση της διεθνούς κοινότητας η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή της για το Παρίσι η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε με ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η απειλή της τρομοκρατίας είναι σοβαρή και για την Γερμανία» και ότι «οι αστυνομικές αρχές διερευνούν κάθε ένδειξη».

Όπως ανακοίνωσε, οι συνομιλίες της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα διεξαχθούν σε πνεύμα αλληλεγγύης. Ενώπιον της τρομοκρατικής απειλής η Γερμανία είναι διατεθειμένη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια, στέλνοντας για παράδειγμα 650 στρατιώτες για τη διασφάλιση της ειρήνης στο Μαλί. Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποδεσμευθούν γαλλικές δυνάμεις, ώστε να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης θα πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία έχει «περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Όπως επισήμανε, «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση».

Ποσόστωση για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Αναφερόμενη στο άλλο κεντρικό θέμα των συνομιλιών της με τον κ. Ολάντ, το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε με τη στάση της σαφές ότι παρά τις τριβές στο ίδιο της το κόμμα και την πτώση της δημοτικότητας της, εξακολουθεί να παραμένει πιστή στην πολιτική που έχει χαράξει. Ενώ απέφυγε να μιλήσει για επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, όπως ζητεί η πλειοψηφία εντός του κόμματός της, υποστήριξε την αναγκαιότητα καθιέρωσης ποσοστώσεων για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη.

Σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος διαδραματίζει, σύμφωνα με την καγκελάριο, η Τουρκία. Είναι προς το γερμανικό συμφέρον η χώρα αυτή, όπως και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να είναι σε θέση να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Η Γερμανία θα διαθέσει χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Επίσης θα πρέπει να γίνουν επιπλέον παραχωρήσεις προς την Άγκυρα, όπως για παράδειγμα στο θέμα της βίζας για Tούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις