Τσίπρας: Ανόητοι και επικίνδυνοι όσοι είχαν ετοιμάσει Grexit

“«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την Ε.Ε. να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.

«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει την ίδια αλληλλεγγύη που δείχνει η ίδια για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και πως η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της», ανέφερε.«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.

O κατάλογος του πόνου στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία που εξελίσσεται, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε επίσης ότι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητήσει για την ουσιαστική συνεργασία Τουρκίας - Ε.Ε. στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. για όσους πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σουλτς συζήτησε και για την εξέλιξη του αιτήματος που έχει καταθέσει σχετικά με τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει μέρος του ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα.

Παρατήρησε τέλος ότι σήμερα με την προσφυγική κρίση αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν «κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit». «Αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.”

Thessallloniki:

«κάτι μου λέει ότι αρχίσαμε πάλι να βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του παλιού "καλού" ΣΥΡΙΖΑ, που θα μας ξαναφέρει στα πρόθυρα του Grexit. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει η νοοτροπία ενός κόμματος του 3% και του αρχηγού του» ...