Προγραμματικές; Στα παλιά μας τα παπούτσια!

“Ο Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στις προγραμματικές: δεν θα πουληθούν κόκκινα δάνεια σε hedge funds! Κολοκύθια στο πάτερο, λέει ο Σταθάκης. Να το δούμε λοιπόν:



Σενάριο 1. Ανακεφαλαιοποίηση με την πλήρη κάλυψη του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ από ιδιώτες.

Τα κόκκινα δάνεια είναι στα βιβλία των τραπεζών γραμμένα στο 60% της απομένουσας αξίας. Ο Τσίπρας είναι σωστός: δεν θα πουληθούν τα δάνεια! Για τον απλούστατο λόγο πως η μέση εισπραξιμότητα δεν μπορεί να είναι πάνω από 30% - κάποια στο 2% τα καλυμμένα στεγαστικά στο 50%. Αν πουληθεί το σύνολο των δανείων, ο ορθολογικός αγοραστής θα τα πάρει αρκετά κάτω από 30% - να βγάλει κι αυτός το χαβιάρι του! Δηλαδή, τρύπα τουλάχιστον €30 δις στις τράπεζες - μετά την ανακεφαλαιοποίηση! Στο σενάριο 1 απλώς οι τράπεζες θα σέρνουν τα κόκκινα δάνεια στα βιβλία τους με διαδοχικές ρυθμίσεις.

Σενάριο 2. Οι ιδιώτες δεν καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ

Υποχρεωτικά κούρεμα τουλάχιστον €20 δις - τα €5.5 δις ευκολάκι (τα τραπεζικά ομόλογα) - τα υπόλοιπα; Βάλτε και κάτι τις ακόμη από την διαχείριση του ενεργητικού (ευφημισμός για την πώληση της FINANSBANK, των κυπριακών υποκαταστημάτων, των βαλκανικών δικτύων και ό,τι άλλο), €5-€6 δις συνολικά. Δηλαδή, σχεδόν καθαρίζουν πλήρως τα βιβλία των τραπεζών με την 25άρα των κρατικών χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση. Ε τότε, μπορεί να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια - στο 20% της απομένουσας αξίας ή και παρακάτω.

Ας πει κάποιος στον Σταθάκη λοιπόν πως κόκκινα δάνεια μπορεί να πουληθούν μόνο μετά από κούρεμα που θα συνοδεύει την ανακεφαλαιοποίηση. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, το τελευταίο που θα απασχολεί θα είναι αν βγει ψεύτης ο Αλέξης - φωτιά στα μπατζάκια τους, τα δικά μας θα είναι ήδη καμμένα.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις