Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου 11.10.2015

“ Περιορισμένο εμφανίζεται και σήμερα το ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού βρετανικού Τύπου, ο οποίος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, και στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 97 ανθρώπους.



Αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνεται δημοσίευμα του περιοδικού Economist, με τίτλο "Greece’s ruling leftists soften their secularism", το οποίο αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, στο δικαίωμα των μαθητών να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο μάθημα και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Economist σχολιάζει ότι σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα, τα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών διδάσκοντα την ύλη που «προσεκτικά υπαγορεύει το Υπουργείο Παιδείας», μέρος της οποίας στην πλειοψηφία των σχολείων είναι τα θρησκευτικά και κυρίως το ορθόδοξο δόγμα. Αυτό το σαββατοκύριακο, λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για απαλλαγή από τη διδασκαλία θρησκευτικών, πρακτικά όμως μόνο μια μικρή μειοψηφία θα το κάνει.

Το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα και η φύση της υπαγόρευσης της θρησκείας από το κράτος, τονίζει ο Economist, έγιναν αντικείμενο διαφωνίας πρόσφατα, καθώς ο νέος ριζοσπάστης αριστερός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει άθεος και μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να ξηλώσει τη στενή σχέση μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Τοποθέτησε μάλιστα στη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας έναν οπαδό του κοσμικισμού πολιτικό, το Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε αντιδράσει στην επίσημη υποδοχή των λειψάνων Αγίου πρόσφατα από τη Βενετία. Ο κ. Φίλης με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Παιδείας είχε δηλώσει ότι θα απλοποιηθεί η διαδικασία για το δικαίωμα απαλλαγής από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, ωστόσο λίγες μέρες αργότερ,α μετά από μια καθησυχαστική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την οποία υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξουν εκ μέρους της κυβέρνησης μονομερείς ενέργειες, το πνεύμα αντιπαράθεσης εξορκίστηκε.

Το περιοδικό εκτιμά ότι πίσω από αυτό κρύβεται η επιθυμία της κυβέρνησης να απλοποιήσει τη διαδικασία απαλλαγής, η οποία είχε αυστηροποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι οι γονείς έπρεπε να κάνουν μια επίσημη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εν συνεχεία το σχολείο να διασφαλίσει ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι βάσιμο. Η δήλωση όμως, ότι «κάποιος δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, για πολλούς Έλληνες, συνδέεται με το ότι δεν είναι Έλληνας». Ο Economist προσθέτει ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι καθηγητές των Θρησκευτικών κατέχουν αντίστοιχο πτυχίο, σημειώνοντας παράλληλα, ότι με εξαίρεση τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ακόμη και παιδιά μεταναστών συμπεριλαμβανομένων και των Αλβανών Μουσουλμάνων, δε ζητούν την εξαίρεσή τους. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών σε συγκεκριμένα σχολεία της Αθήνας, ζητούσε να εξαιρεθεί όχι διότι αντιτίθετο στη θρησκεία αλλά διότι ήθελε να έχει χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Καταλήγοντας, το άρθρο του Economist, σημειώνει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη ακόμη και σε χώρες που το κράτος προσπαθεί να ρυθμίσει τα πάντα, εάν ληφθεί υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα που αλλάζει και που κάθε Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από την ιδεολογία του καλείται να αντιμετωπίσει: Το βαρύ τίμημα που έχει μια σύγκρουση του κράτους με την Εκκλησία. Ένα κόστος που είναι πολύ υψηλό για τον κ. Τασίπρα, ο οποίος έχει πολλά άλλους λόγους να ανησυχεί, όπως όχι μόνον μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, μια κατάσταση που έχει συχνά παρακινεί τους Έλληνες να συγκεντρώνονται γύρω από τη θρησκεία

Επιπρόσθετα σημειώνεται δημοσίευμα της Telegraph με τίτλο "Fiscal union will never fix a dysfunctional eurozone, warns ex-IMF chief", στο οποίο φιλοξενείται συνέντευξη του πρώην επικεφαλής οικονομικών του ΔΝΤ Blanchard στη δημοσιογράφο Mehreen Khan. Ο κ. Blanchard αναφέρεται στην ΕΕ, στα δομικά της προβλήματα, στην αντίθεση του με το Brexit αλλά και στη θέση του υπέρ της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην ΕΕ παρά τις αδυναμίες της. Εκτιμά ότι «η ΕΕ συνολικά παρέμεινε ένας κατ΄ουσίαν καλό κατασκεύασμα, ο οποίος απαιτεί συμβιβασμούς και που κάποιες φορές οι χώρες δεν παίρνουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Ωστόσο τα οφέλη υπερτερούν των αρνητικών,. Η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από τις Βρυξέλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Blanchard δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόσφατο πρόγραμμα. Όπως τονίζει η δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της θητείας του, το ΔΝΤ επικρίθηκε έντονα για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους, με το Ταμείο να μην έχει ακόμη επίσημα δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στο νέο σχέδιο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ, μετά την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ έχει την άποψη ότι «η μείωση του χρέους είτε μέσω κουρέματος είτε μακροχρόνιου αναπρογραμματισμού είναι απολύτως απαραίτητη». Επίσης, προσθέτει, σε σχέση με δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του σε blog, στις οποίες έκανε λόγο για την ανάγκη μαζικής ελάφρυνσης χρέους ότι το έκανε διότι οι θέσεις του ταμείου για την Ελλάδα είχαν "διαστρεβλωθεί ". Ωστόσο, συμπληρώνει η δημοσιογράφος, οι πιστωτές αναμένεται να αγνοήσουν τις προτροπές του Ταμείου για παράταση της αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, προτείνοντας αντίθετα ένα «όριο» 15% του ΑΕΠ, στο ποσό που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει για την αποπληρωμή του χρέους.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί δημοσίευμα των Sunday Times με τίτλο "The Bourne Rejection: film snub for Athens", ότι η νέα ταινία Bourne δε θα γυριστεί τελικώς στην Αθήνα, καθώς η γραφειοκρατία και η έλλειψη φοροαπαλλαγών απέτρεψε τους δημιουργούς της. Η ταινία θα γυριστεί τελικώς στα Κανάρια νησιά. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το συγκεκριμένο γεγονός «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για τους Έλληνες», προσθέτοντας ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, είχε δηλώσει ότι τα γυρίσματα της ταινίας σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας θα είναι σα να στήνεται ένα μικρό εργοστάσιο.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις