Βρετανικός Τύπος 07.10.2015 / Εικόνα Ημέρας

“ Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο του βρετανικού ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος με την εφημερίδα Times, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, με τίτλο Secret plan to deport thousands of migrants να αναφέρεται στο μυστικό σχέδιο της ΕΕ, που διέρρευσε στην ίδια την εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που δεν θα τα καταφέρουν, θα απελαθούν από την Ευρώπη μέσα σε λίγες εβδομάδες.



Συγκεκριμένα, σημειώνεται, ότι οι Βρυξέλλες θα απειλήσουν να αποσύρουν εμπορικές συμφωνίες, καθώς επίσης και ρυθμίσεις θεώρησης βίζας, εάν χώρες όπως η Νιγηρία και η Ερυθραία αρνηθούν να πάρουν πίσω τους οικονομικούς τους μετανάστες. Το αίτημα ασύλου περισσότερων από 400.000 ανθρώπων που εισήλθαν στην ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να απορριφθεί, δημιουργώντας μια πρόκληση σε ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο για τους ηγέτες της ΕΕ.

Επισημαίνεται, ότι αύριο στις Βρυξέλλες πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της προσφυγικής κρίσης από τους υπουργούς των εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, η οποία, κατά τη χθεσινή ομιλία της, στο πλαίσιο του Συνέδριου των Tories, που άρχισε τη Δευτέρα στο Manchester, εξαπέλυσε ανοικτή επίθεση προς τους μετανάστες. Η αντι – μεταναστευτική της στάση δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από επιχειρηματικούς ηγέτες, όσο και από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ενώσεις προσφύγων.

Χαρακτηριστικοί και οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων Independent (Theresa May Tory conference speech: Home secretary sparks outrage with pledge to crack down on immigration. Business leaders, universities, NHS chiefs and refugee groups join forces to raise the alarm over her stance), Financial Times (Business hits back at May over migrants), Daily Telegraph (Halt your leadership bids, top Tories told) και Guardian (Cameron rivals call for harder line in EU talks. Johnson and May accused of jostling for succession after demand to press for border controls).

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει αν επισημανθεί το άρθρο της Kerin Hope, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο Alexis Tsipras pledges to steer Greece back to Growth, όπου αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε να οδηγήσει την οικονομία της χώρας και πάλι σε ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, προσπαθώντας, παράλληλα, να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους με τους πιστωτές της χώρας όσον αφορά τους τομείς της ενέργειας και των κοινωνικών πολιτικών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε αντίθεση με την πύρινη ρητορική κατά της λιτότητας, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της θητείας του τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ Τσίπρας δήλωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της νέας συμφωνία», υπόσχοντας, ωστόσο, ότι «κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις ή τρόπους για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες (των μεταρρυθμίσεων)». Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η επιτυχής υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η νέα συμφωνία διάσωσης, αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, πιθανώς στις αρχές του επόμενου έτους, με σκοπό την περιορισμένη αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 197,7% της εθνικής παραγωγής το 2016.

Έτερο δημοσίευμα ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί το άρθρο του Richard Barley που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, υπό τον τίτλο Greece’s new market Odyssey, όπου σημειώνεται ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές φαίνεται ότι θα διαρκέσει μια αιωνιότητα. Επισημαίνεται, ότι η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, 18 μήνες μετά, έπειτα από τη διεξαγωγή δύο εθνικών εκλογών, ενός δημοψηφίσματος και διαδοχικών Συνόδων Κορυφής για την εξασφάλιση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, με σκοπό την αποφυγή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις