“«Αν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα».
Αυτό δήλωσε κατόπιν ωρίμου σκέψεως ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, αφού είχε προηγηθεί ο τραγέλαφος των αντιδράσεων οργισμένων δημάρχων στα media με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα λεφτά των δήμων».
Για ποια λεφτά όμως μιλάμε;
Για τα χρήματα των δημοτών - τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, τον φωτισμό και την αποχέτευση, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ - ή για τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού που ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως;
Με όλα αυτά μας ήρθε στον νου η «αψιμαχία» του πρώην υπουργού Οικονομίας Στέφανου Μάνου με τον κ. Πατούλη στα social media.
Οπως είχε πει προ μηνός ο κ. Μάνος «μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή θα ήταν η διάχυση της εξουσίας από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Πρότεινε «την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από το κράτος και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος».
Μάλιστα, προχώρησε λέγοντας ότι «αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και τότε δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ τον οποίο μπορούν να εισπράττουν οι δήμοι. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αφτιά των πιστωτών μας».
Τότε εξεμάνησαν για πρώτη φορά οι δήμαρχοι.
Το ενδιαφέρον ήταν ότι επί της αρχής συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης γράφοντας στο Twitter πως ο ίδιος λέει «ναι», χωρίς να δεσμεύει την κυβέρνηση.
Η μάχη όμως είχε αρχίσει.
Στους θεατές αυτών των γεγονότων και συνάμα βαριά φορολογούμενους δημότες η αποκάλυψη του ύψους φόρων και τελών που πληρώνουν έχει τη σημασία της.
Ισως έφτασε η ώρα να συζητήσουμε τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε από τους δήμους.
Οσο για τη στάση των δημάρχων, δεν αντέχει σε καμία κριτική αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν χρεοκοπήσει το κράτος, κανείς δεν έχει σωτηρία.
Οσα και αν κρατάει στο... μπαούλο.”