Πριν τον 19ο Αιώνα
480 π.X. Γίνεται η Μάχη των Θερμοπυλών
48 π.X. Μάχη των Φαρσάλων: Ο Ιούλιος Καίσαρ καταφέρνει αποφασιστική νίκη εναντίον του Πομπήιου στα Φάρσαλα. Ο Πομπήιος διαφεύγει στην Αίγυπτο.
1776 Γεννήθηκε ο Ιταλός φυσικός Αμεντέο Αβογκάντρο.
Στον 19ο Αιώνα
1823 Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης, οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Ο Μπότσαρης, τη νύχτα της 8-9 Αυγούστου, μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους 450 Σουλιώτες, επιτέθηκε κατά της εμπροσθοφυλακής των εχθρών, που είχε στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, στη μάχη που έμεινε γνωστή ως Μάχη του Κεφαλόβρυσου. Παρά τον αρχικώς ελαφρύ τραυματισμό του, συνέχισε να πολεμάει και κατάφερε να νικήσει τους Τουρκαλβανούς. Όμως μια εχθρική σφαίρα έπληξε το μάτι του. Ιστορικοί αναφέρουν πως τότε ο Μπότσαρης είπε πριν ξεψυχήσει: «Αδέλφια, με βάρεσαν». Εκείνη τη στιγμή, οι Σουλιώτες, αν και νικούσαν, διέκοψαν τον αγώνα για να παραλάβουν τον νεκρό αρχηγό τους και τα λάφυρα. Οι Σουλιώτες σκότωσαν εκατοντάδες εχθρούς χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν την οθωμανική προέλαση. Μεταφέροντας το σώμα του Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι για να τον ενταφιάσουν, σταμάτησαν για λίγο στο νάρθηκα της Μονής Προυσσού, όπου ευρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάκοιτος από ασθένεια. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας "Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι' εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω". Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι με θριαμβική πομπή που περιγράφει και ο Πουκεβίλ. Του θριάμβου προηγούνταν Οθωμανοί αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν οι αιχμαλωτισμένοι ίπποι των αξιωματικών με πολύτιμα επισάγματα και πενήντα τέσσερις σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με γαλάζια χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα που ήταν ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και άλλα στρατιωτικά εφόδια και το ταμείο των εχθρών. Η κηδεία ξεκίνησε το απομεσήμερο, από το οίκημα του επάρχου Κωνσταντίνου Μεταξά, για να δειχθεί ότι τον κηδεύει το Έθνος. Η επικήδεια τελετή έγινε στο ναό Αγίου Νικολάου των προμαχώνων της πόλης. Για το θάνατο του Μπότσαρη γράφηκαν πολλά έντεχνα ποιήματα και δημοτικά τραγούδια, ενώ φιλοτεχνήθηκαν και πίνακες ζωγραφικής. Μεταξύ των άλλων, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ποίημα όπου παρομοιάζει τη συρροή των Ελλήνων στην κηδεία του Μπότσαρη με τη συρροή των Τρώων στην ταφή του Έκτορα. Μετά την ηρωική Έξοδο και την κατάληψη του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς, οι Τουρκαλβανοί άνοιξαν τον τάφο του Μπότσαρη αναζητώντας τα πολύτιμα όπλα του. Για τις συνολικές του υπηρεσίες και τη μεγάλη συνεισφορά του στον αγώνα, μετά θάνατον έλαβε τιμητικά το στρατιωτικό βαθμό του Στρατηγού.
1831 Η πρώτη σιδηροδρομική ατμομηχανή κάνει το παρθενικό της ταξίδι εντός της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1892 Ο Τόμας Έντισον παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον αμφίδρομο τηλέγραφο.
1899 Γεννήθηκε η Πάμελα Λ. Τράβερς, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου “Μαίρη Πόπινς”
Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1901 Στις ΗΠΑ, μεγάλες περιοχές, που ανήκουν στους Ινδιάνους δίνονται σε αποίκους.
1919 Υπογράφεται στην Τεχεράνη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Περσίας (Ιράν) για την παροχή «βοήθειας» που δήθεν θα συνέβαλε στην «πρόοδο και την ευημερία της Περσίας». Η συμφωνία ουσιαστικά μετέτρεπε την Περσία σε προτεκτοράτο.
1919 Πεθαίνει ο Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης. Εγινε διάσημος με την όπερα «Παλιάτσοι», ποτέ όμως δεν επανέλαβε αυτή την επιτυχία του με άλλα έργα. Είχε γεννηθεί το 1858.
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1936 Ο θρυλικός Jesse Owens γίνεται ο πρώτος Αμερικανός, που κατακτά τέσσερα χρυσά μετάλλια όταν κερδίζει τα 400μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Τα άλλα τρία ήταν στα 100μ, 200μ και στο μήκος.
1938 Γεννήθηκε ο Όττο Ρέχαγκελ, γερμ. Otto Rehhagel), στην πόλη Έσσεν (Essen) της Γερμανίας. Το 2001 έγινε προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Στην Ελλάδα συχνά αποκλήθηκε «Βασιλιάς Όθων» σε συσχέτιση προς τον Βασιλιά Όθωνα της Ελλάδος, εντούτοις είχε αυτό το ψευδώνυμο ήδη από την προπονητική του καριέρα στη Γερμανία. Ως λογοπαίγνιο αναγραμματισμού με αναφορά στον μυθικό ήρωα Ηρακλή (γερμ. Herakles), βαφτίστηκε από τον γερμανικό Τύπο Rehakles («Ρεχακλής»).
1942 Η εκστρατεία του Γκάντι για τον περιορισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, καταλήγει σε αιματοχυσία και βιαιότητα στη Βομβάη, ενώ ο Γκάντι συλλαμβάνεται από τις βρετανικές δυνάμεις.
1942 Το «ματς του θανάτου» ή ένα ματς για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού
1945 Η δεύτερη ατομική βόμβα με την ονομασία “Fat Man” πέφτει στο Ναγκασάκι. Περίπου 60.000 με 80.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 60.000 τραυματίζονται.
1949 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας έργων μυστηρίου Τζόναθαν Κέλερμαν
Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1955 Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.
1956 Στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας απαγχονίστηκαν από τις αγγλικές αρχές κατοχής ο Ανδρέας Ζάκος, 25 χρονών, ο Χαρίλαος Μιχαήλ, 21 χρονών, και ο Ιάκωβος Πατάτσος 22 χρονών, αγωνιστές και οι τρεις της ΕΟΚΑ ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία
1959 Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να μεταφέρει για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια τη Λεζ Αλ, τη φημισμένη κεντρική αγορά χονδρικής πώλησης των Παρισίων και τόπο συνάντησης των τουριστών.
1962 Πέθανε ο Γερμανός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Έσε
1965 Πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε βάση εκτόξευσης πυραύλων στο Αρκάνσας στοιχίζει τη ζωή σε 53 εργάτες.
1969 Η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, σύζυγος του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και οκτώ μηνών έγκυος, βρίσκει τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι της, στο Μπέβερλι Χιλς από τον σήριαλ κίλερ Τσαρλς Μάνσον.
1970 Στο Περού, 99 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 Αμερικανοί, σκοτώνονται από τη συντριβή αεροσκάφους.
1971 Η Ινδία και η ΕΣΣΔ υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης.
1975 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε –μεταξύ άλλων- με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα.
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1978 Η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε προγραμματίσει την πτήση 411 από Αθήνα. Αμέσως μετά την απογείωση και με τους κινητήρες να λειτουργούν στο μέγιστο της απόδοσής τους το τμήμα του στροβίλου του Νο 3 κινητήρα εξερράγη και έπεσε στο έδαφος. Κατά τη διερεύνηση που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους αγωγούς ψύξης του στροβίλου ήταν βουλωμένοι. Αυτό είχε αποτέλεσμα να υπερθερμανθούν και να σπάσουν, προκαλώντας καταστροφή στο Νο 3 κινητήρα, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του. Ο ιπτάμενος μηχανικός μόλις είδε την καταστροφή του κινητήρα έκοψε τα νερά, δηλαδή έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψεκασμού νερού σε όλους τους κινητήρες. Με την ενέργεια του αυτή, το αεροπλάνο έχασε 4500 λίμπρες από την ώση, γεγονός που επιβάρυνε την ήδη επικίνδυνη κατάσταση. Το αεροπλάνο πλέον πετούσε με ταχύτητα ελάχιστα υψηλότερη από αυτή που ήταν το όριο για την απώλεια στήριξης. Η πορεία που μπορούσε ο κυβερνήτης να ακολουθήσει ήταν μόνο ευθεία και οριζόντια. Κάθε άλλη ενέργεια θα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Τζάμπο 747, γιατί θα έχανε πολύτιμους κόμβους ταχύτητας. Αναγκαστικά το τεράστιο αεροπλάνο των 335.000 κιλών πέρασε πάνω από το Ελληνικό, την Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα. Το αεροπλάνο πήγαινε καρφί στο όρος Αιγάλεω, με τελικό στόχο την καταστροφή του. Στις 2.05 μμ μια ελαφριά αύρα έδωσε στο Τζάμπο 747 μερικά πόδια ύψους, που σε συνδυασμό με την μείωση των καυσίμων κατάφερε με μια μικρή κλίση να αποφύγει την συντριβή του στις πλαγιές του Αιγάλεω. Στις 2.20 μμ η προσγείωση έγινε χωρίς κανένα απρόοπτο. Μετά από έρευνα στα στοιχεία του αεροπλάνου φάνηκε ότι είχαν γίνει τροποποιήσεις στους κινητήρες, για να έχουν μεγαλύτερη ώση. Μια από τις τροποποιήσεις ήταν και στο σύστημα ψεκασμού, η βασική αιτία του αεροπορικού συμβάντος που αναφέραμε ανωτέρω.
1979 Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.
1980 Δεκατρείς είναι οι νεκροί από τον καύσωνα στην Αθήνα.
1981 Έξι Αγγλοι ναυαγοσώστες θέτουν το ρεκόρ σκυταλοδρομίας στον διάπλου της Μάγχης στις 7 ώρες και 17 λεπτά.
1982 Καίγεται ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας, ο Μυρτώνας Καρπάθου.
1984 Ο Dailey Tompson κερδίζει το χρυσό στο δέκαθλο με παγκόσμιο ρεκόρ 8.847 βαθμών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1993 Ο Μπερνάρντ Ταπί, πρόεδρος της Μαρσέιγ, παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή του Γαλλικού Πρωταθλήματος για την υπόθεση δωροδοκίας του αγώνα Μαρσέιγ- Βαλανσιέν επειδή προσπάθησε να δωροδοκήσει τον αντίπαλο προπονητή Boro Primorac. Στις 13/8 ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας ασκεί ποινική δίωξη λόγω των δηλώσεων Tapie περί ομοιοτήτων μεταξύ γαλλικής δικαιοσύνης και Γκεστάπο. Ο Ταπί θα φυλακιστεί, η Μαρσέιγ θα υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία ενώ αποκλείονται δια βίου από τους αθλητικούς χώρους όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ο Jacques Glasman, ο παίκτης που αποκάλυψε το σκάνδαλο θα βραβευτεί αργότερα από την FIFA αλλά θα αναγκαστεί πρακτικά να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αφού θα αυτοεξοριστεί σε ένα μικρό νησί στην Αφρική για να παίξει στην Σεν Ρουζ.
1996 Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι” απειλούν ότι θα επιτεθούν εναντίον των διαδηλωτών μοτοσικλετιστών εάν περάσουν τη ζώνη ασφαλείας κατά την αντικατοχική τους πορεία, στην Κύπρο.
2000 Δύο αεροσκάφη συγκρούονται εν πτήσει πάνω από συγκρότημα κατοικιών στο Μπέρλινγκτον του Νιού Τζέρσεϊ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα.
Στον 21ο Αιώνα
2002 Ο Κώστας Κεντέρης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων 19.85 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωταθλητής γίνεται ο μοναδικός που καταφέρνει να πάρει την πρώτη θέση διαδοχικά σε 3 μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιακοί Αγώνες).
2015 Ιστορία “έγραψε” η Εθνική ομάδα πόλο η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν! Οι Ελληνες παίκτες επικράτησαν στα πέναλτι με 11-9 της Ιταλίας κι αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε τελειώσει με 7-7 κι έτσι “σφράγισαν” μια τεράστια επιτυχία, που είναι η 3η θέση στον κόσμο. Παράλληλα, η Ελλάδα θα είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αφού η 3η θέση έδινε την πρόκριση σε αυτή την πολύ μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού. Μάλιστα, αυτή θα είναι η 16η φορά που η ελληνική υδατοσφαίριση θα δώσει το “παρών” σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η 10η συνεχόμενη, από τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 κι έπειτα.
2016 Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο η Άννα Κορακάκη κερδίζοντας με επιβλητική εμφάνιση στον τελικό του αεροβόλου όπλου από τα 25 μέτρα την γερμανίδα Καρς με 8-6 και μετά το χάλκινο από τα 10 μέτρα, θα ανεβεί πλέον στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο εθνικός μας ύμνος θα ακουστεί στο Ρίο. Είναι το πρώτο χρυσό της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2004!