Πάνω στη γραμμή του τραίνου μαλώνουν για ... πολιτικές γραμμές

“Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση. Οι διαφορετικές γραμμές για τη διαπραγμάτευση και ο κίνδυνος αποτυχίας που θα βγάλει νικητή τη Χρυσή Αυγή. Το κρίσιμο δίλλημμα του Τσίπρα, οι περιορισμένες επιλογές και ο… χορός του Ζαλόγγου.



Όταν δεν παραδίδουν διαλέξεις στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το πόσο λάθος έχουν χειριστεί την κρίση – μια κρίση που όσο περνά ο καιρός φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην χρεοκοπία- τότε οι αριστεροί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες του προλεταριάτου και των πάτριων εδαφών.

Αλλά η διαδήλωση της Πέμπτης ήταν μια διαφορετική ιστορία. Κουνώντας σημαίες και φορώντας τα σκληρά καπέλα των μεταλλωρύχων, χιλιάδες εργαζόμενοι από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής διαδήλωσαν στο Σύνταγμα.

Ταξίδεψαν 14 ώρες για να φτάσουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας ενός ορυχείου που ελέγχεται από καναδική εταιρία.

Οι μεταλλωρύχοι θεωρούν πως η ανάκληση έχει πολιτικά κίνητρα και θα τους κοστίσει τις εργασίες τους. «Θεωρούμε ότι είναι άδικη και παράνομή», δηλώνει ο Δ. Μπάλλας, γεωλόγος στο ορυχείο.

Η διαμαρτυρία ήταν η πρώτη αξιόλογη αντικυβερνητική διαδήλωση από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Υποδηλώνει ότι οι Έλληνες αν θεωρήσουν ότι υπάρχει κακή διακυβέρνηση θα στραφούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στράφηκαν παλαιότερα κατά των κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς που οδήγησαν την Ελλάδα στην άβυσσο.

Η διατήρηση της εμπιστοσύνης είναι ένα κρίσιμο σημείο της εξίσωσης για τον Αλ. Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει σκληρές επιλογές, οι οποίες θα καθορίσουν την καριέρα του και θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ελλάδας τα επόμενα έτη.

Από τον Ιανουάριο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υψηλή δημοτικότητα – κοντά στο 70%- κυρίως γιατί δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο που θα πλήξει τις τσέπες των πολιτών. Τώρα όμως η ώρα της αλήθειας πλησιάζει.

Το κύριο θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας με τους πιστωτές, οι οποίοι κρατούν ζωντανή την Ελλάδα από το 2010.

Μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα απαιτήσει λεπτομερείς δεσμεύσεις με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που οδήγησαν τον Τσίπρα στην εξουσία. Μια τέτοια συμφωνία θα εμπόδιζε την Ελλάδα από την πτώχευση και ένα Grexit, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Τα φιλοευρωπαικά κόμματα θα στήριζαν τον Τσίπρα στο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Ωστόσο πολιτικοί στην Αθήνα προβλέπουν ότι θα οδηγούσε σε μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ακροαριστερών του κόμματος.

Η αντίσταση στα αιτήματα των πιστωτών είναι τόσο ισχυρή ώστε να μην υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ούτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Η εναλλακτική επιλογή – κανείς συμβιβασμός με τους πιστωτές- θα οδηγήσει την Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό το Μάιο και να μην πληρώσει τους δανειστές ή ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις.

Μεταξύ των σεναρίων από εκεί και πέρα είναι ο τραπεζικός πανικός, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το τύπωμα IOU ή μιας νέας δραχμής, οικονομική μιζέρια αλλά και ένα δηλητηριώδες κλίμα ικανό να απειλήσει τη δημοκρατία.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει όπως τα προηγούμενα κόμματα πριν από αυτόν, τότε το κόμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοηθεί είναι η Χρυσή Αυγή, που είναι τρίτη στις δημοσκοπήσεις.

Η εγκατάλειψη της ευρωζώνης από την Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη καταστροφή για ένα μη κομμουνιστικό κράτος από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε: Θα ήταν τρομερό για την Ελλάδα και τους πολίτες. Θα είχε τρομακτικά κόστη. Η ευρωζώνη θα αντιμετώπιζε θέματα εμπιστοσύνης που δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας είναι ένα ερώτημα. Πρόσωπο που τον γνωρίζει αναφέρει:« Είναι συντηρητικός υπό την έννοια ότι προέρχεται από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Δεν θέλει να είναι ο άνθρωπος που θα ρίξει την Ελλάδα στα βράχια».

Ωστόσο αν συμφωνήσει με τους δανειστές θα πρέπει να φέρει στη Βουλή ένα «λογαριασμό» γεμάτο με μεταρρυθμίσεις αντίθετες από εκείνες που υποσχέθηκε.

Ο Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζει πώς αν ο πρωθυπουργός θεωρεί καθήκον του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τότε πρέπει να εγκαταλείψει τους ακροαριστερούς και να προσεγγίσει τα μετριοπαθή κόμματα της κεντροαριστεράς

«Αν ο Τσίπρας θέλει να κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή τα επόμενα 8-10 έτη τότε πρέπει να κινηθεί προς την κεντροαριστερά. Διαθέτει απεριόριστο πολιτικό κεφάλαιο, ωστόσο είναι λίγο νωρίς να τα σπάσει με τους ακροαριστερούς τώρα», προσθέτει.

Ο ίδιος τονίζει πώς ένα από τα προβλήματα του Τσίπρα είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ερασιτέχνες και δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να χωρίζεται σε τρία στρατόπεδα. Το πρώτο που περιλαμβάνει τον Π. Λαφαζάνη θα ήταν ευχαριστημένο αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και γυρνούσε στη δραχμή. Το δεύτερο, που περιλαμβάνει τον Γ, Βαρουφάκη αλλά και στενούς συνεργάτες του Τσίπρα, θεωρεί ότι οι εταίροι θα υποχωρήσουν πρώτοι και θα προσφέρουν όρους που θα επιτρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ να μλήσει για μια νίκη στο εσωτερικό μέτωπο.

Το τρίτο στρατόπεδο, στο οποίο είναι κοντά ο Γ. Δραγασάκης, στηρίζει ένα συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Εν τω μεταξύ η ζωή στην Αθήνα συνεχίζει σε ρυθμούς που έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει.

Κάθε ανάλυση των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα πρέπει να λάβει υπόψη τη βαθιά πίστη που έχει ο πρόεδρος του συντρόφους του, συμπεριλαμβανομένων των ακρο-αριστερών.

Είναι πιθανό να κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει τη σύγκρουση με αυτούς, τραβώντας τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στα άκρα.

«Ο Τσίπρας έχει ισχυρή πίστη στους συντρόφους του. Τονίζω στους ευρωπαίους φίλους μας ότι δεν πρέπει να κάνουν το λάθος και τον εκλαμβάνουν ως σοσιαλδημοκράτη, υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και θα λάβει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις. Αυτή ήταν η θέση πριν τις εκλογές και δεν έχει αλλάξει. Η αίσθηση μου είναι ότι οδεύουμε προς μια εθνική καταστροφή και κανείς δεν ταράσσεται», τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Περιορισμένες επιλογές

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις αλλά και την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει επιδρομή στα τελευταία ρευστά ταμείων, δημοσίων οργανισμών.

Ωστόσο μετά δεν θα έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαίου προς το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι κρίσιμο σημείο θα είναι το Eurogroup της 11ης Μαίου,.

Μια ενδιάμεση συμφωνία είναι πιθανή. Θα απαιτούσε από την Αθήνα να εφαρμόσει ορισμένα μέτρα, όχι απαραίτητα αλλαγές σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Τότε η χώρα θα μπορούσε να λάβει τα 1,9 δισ. που κέρδισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μια συνολικότερη μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει μια νέα βοήθεια της τάξεως των 25-30 δισ. ευρώ.

Στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει ένα γλυπτό για το χορό του Ζαλόγγου, το οποίο τιμά τις ελληνίδες που προτίμησαν να αυτοκτονήσουν παρά να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών.

Ο κόσμος παρακολουθεί αν ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να αναβιώσουν το χορό του Ζαλόγγου.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις