Τέλος εποχής στο δημόσιο όπως το ξέρουμε ...

“Η εργασία στο δημόσιο πρέπει να αποκτήσει την θέση που αρμόζει σε κάθε προηγμένη οικονομία. Πρέπει να είναι μια από τις χειρότερες και πλέον κακοπληρωμένες δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος και όχι η πλέον καλοπληρωμένη και ασφαλέστερη όπως ισχύει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.




Αυτό θα αντιστρέψει το αδιέξοδο που βρισκόμαστε εδώ και δεκαετίες με το κόστος του δημοσίου να είναι διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσον όρο.  Αν δεν γίνει αυτό, μην περιμένετε καμία μεταρρύθμιση για να αλλάξει το κλίμα. Και σας το υπογράφω ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα πολύ σύντομα. Το δημόσιο όπως το ξέρουμε φτάνει στο τέλος εποχής.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και να δηλώσω τα εξής:

Δεν υποστηρίζω απολύτως καθόλου την αριστερή κυβέρνηση που έχουμε και επιθυμώ να πέσει το συντομότερο και με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό το κόστος θα είναι κατά πολύ λιγότερο από αυτό που θα πληρώσουμε για όσο διάστημα μείνει. Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση στην θέση της ο λογαριασμός αυξάνει. Κυρίως χάνουμε σε αξιοπιστία που θα απαιτηθούν πραγματικές θυσίες από όλους για να ανακτηθεί.

Η χειρότερη κυβέρνηση της πρόσφατης ιστορίας.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δείχνει να κινείται χωρίς σχεδιασμό και ερασιτεχνικά, πιστεύω ότι ο Τσίπρας δεν έχει καθόλου τον έλεγχο της κατάστασης και όταν τα πράγματα πιεσθούν περισσότερο θα χάσει τελείως τον έλεγχο ως πρωθυπουργός της κυβέρνησής του. Τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και μόνο προς μια κατεύθυνση. Κάποιο ευρύ κυβερνητικό σχήμα θα αναλάβει την κυβέρνηση με έναν και μόνο σκοπό, να περάσει ταχύτατα και με κάθε τρόπο όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να περάσουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Επειδή όμως είμαι από την φύση μου αισιόδοξος και πάντα αναζητώ το καλό που μπορεί να προκύψει από κάθε τι κακό που συμβαίνει, τελικά εκτιμώότι θα μας βγει σε καλό. ΗΕλληνική παρασιτική αριστερά επιτέλους θα αποδομηθεί και όποιος αναλάβει την διακυβέρνηση θα είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει ορθολογική και πραγματιστική προσέγγιση όλων των ζητημάτων στο σύνολό τους.

Δεν υποστηρίζω την πολιτική ορθότητα και δεν δίνω πλέον καμία ανοχή στην χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε στην νεότερη ιστορία. Αυτό που πραγματικά επιθυμώ και ελπίζω τελικά να ισχύσει, είναι να βρεθούμε για κάποιο μεγάλο διάστημα με ένα είδος διπλού νομίσματος. Το κράτος θα πληρώνει και θα συναλλάσσεται στο νέο και σημαντικά υποτιμημένο νόμισμα αλλά η αληθινή οικονομία θα λειτουργεί με ευρώ και αυτό γιατί κανείς δεν θα δέχεται να πληρωθεί με οτιδήποτε άλλο.

Αναγκαστικός Εξορθολογισμός

Αυτό θα φέρει τον πολυπόθητο εξ ορθολογισμό της οικονομίας μας, δυστυχώς με αρκετά βίαιο τρόπο και μάλιστα γρήγορα. Δηλαδή, οποιοσδήποτε συναλλάσσεται με την κυβέρνηση θα λαμβάνει αμοιβή με το νέο και υποτιμημένο δεύτερο νόμισμα, άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι το καρκίνωμα της Ελληνικής οικονομίας θα πληρώνονται για όσο πραγματικά αξίζει η δουλειά τους, κατά πολύ χαμηλότερα από τις αμοιβές που θα ισχύουν στην πραγματική οικονομία.

Αυτό θα επιφέρει δύο θετικά αποτελέσματα, το πρώτο θα είναι ότι το δημόσιο θα μικρύνει πολύ και αναγκαστικά, οι υπηρεσίες προς τον πολίτη όπως καθαριότητα, ενέργεια, ύδρευση και άλλες, θα περάσουν μαζικά σε χέρια ιδιωτών οι οποίοι θα τις προσφέρουν φθηνότερα και με κέρδος και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα μείνουν θα είναι αυτοί που πραγματικά είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η αστυνομία, οι δάσκαλοι, νοσηλευτές και γιατροί, στρατός κλπ.

Το δεύτερο όφελος θα είναι ότι η ιδιωτική οικονομία θα αναλάβει ουσιαστικά την λειτουργία της κοινωνίας μας και αυτό θα επιφέρει αναγκαστικά μεγάλη ζήτηση προσωπικού, το οποίο όμως θα λειτουργεί ορθολογικά και αποδοτικά.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος.

Αυτό που περιγράφω δεν είναι καθόλου σενάριο επιστημονικής φαντασίας, έχει γίνει ακριβώς αυτό σε διάφορες εκδοχές σε όλες τις πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης και θα γίνει και στην Ελλάδα, την τελευταία δυτική χώρα με σοβιετικού τύπου οικονομία. Μόνο που στις πρώην ανατολικές χώρες αυτή η μεταβατική περίοδος έγινε με τον κανονικό τρόπο, αφού πρώτα πέρασαν από την δικτατορία και τον ολοκληρωτισμό του κομμουνισμού στην αστάθεια και την φτώχεια και μετά από πολλά χρόνια και όταν πλέον αντιλήφθηκαν ότι το να συμμετέχεις σε ένα club ισχυρών που λέγεται Ευρώπη, πρέπει εσύ να αλλάξεις και όχι οι άλλοι.

Σήμερα οι οικονομίες αυτές, όπως η γειτονική μας Βουλγαρία, η Ρουμανίαη Σλοβενία και άλλες, είναι υποδειγματικές οικονομίες, νοικοκυρεμένες με εξαιρετικά Ευρωπαϊκή νοοτροπία και πολλά υποσχόμενες χώρες για ευημερία των λαών τους η οποία στηρίζεται σε σωστές και γερές βάσεις.
Θαυμάζω τους λαούς και τις πολιτικές ηγεσίες αυτών των χωρών που με τον δύσκολο τρόπο έμαθαν να προσαρμόζονται στις σημερινές συνθήκες.

Θα γίνει ακριβώς αυτό και στην Ελλάδα, μόνο που θα περάσουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες που θα υποφέρουν για πολλά χρόνια κυρίως οι φτωχοί.
Τα χρόνια του μνημονίου θα τα αναπολούν πολλοί πιστέψτε με.
Τελικά όμως θα τα καταφέρουμε και θα το κάνουμε με τον μόνο τρόπο που μπορεί κάποιος να πετύχει κάτι σημαντικό.
Με τον δύσκολο τρόπο.”


*** Ο Πασχάλης Φίλιος είναι επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων.
Είναι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς.
Κατάγεται από την Ορεστιάδα και ζει στην Αθήνα και στο Dubai.




Δημοφιλείς αναρτήσεις