Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν αλλάζει την επικέντρωσή της που παραμένει η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Σημείωσε ότι αναζητά λύσεις στα προβλήματα χρηματοδότησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και οι σχέσεις με τους εταίρους της είναι το κύριο ζήτημά της, όπως ανέφερε, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2014. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Συναντήσεις όπως αυτή με την κ. Λαγκάρντ είναι αναγκαίες στην πορεία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί και τα συμφέροντα της ΕΕ και την αρχή της δημοκρατίας, πρόσθεσε.
«Δουλεύουμε σκληρά για το καλό σενάριο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στις εξαιρετικά επίμονες ερωτήσεις στο τι θα κάνει η Αθήνα αν δεν υλοποιηθεί.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το τι θα συμβεί μετά την 24η Απριλίου, εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς όπως τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο ίδιος κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μία βιώσιμη κατάσταση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «νομίζω πως όλοι το γνωρίζουν αυτό και θεωρώ ότι οι περισσότεροι εργάζονται για το καλό σενάριο».
Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι κάθε δημοκρατική κυβέρνηση έχει «κόκκινες» γραμμές και ότι η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι με τέτοιες πολιτικές το χρέος ανέβηκε από 120% σε 180% του ΑΕΠ.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει αποκλειστικά από δικούς της πόρους το χρέος της και εξέφρασε αισιοδοξία για τις δυνατότητες σύντομης οικονομικής ανάκαμψης εάν διακοπεί η λιτότητα και επέλθει συμφωνία και η συνεπακόλουθη βεβαιότητα.”