“Ως μερικώς δικαιολογημένα χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον τα παράπονα που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο θέμα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.
Σε άρθρο του με τίτλο «Έχει υπάρξει η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;» (Is the ECB being unfair to Greece?) ο Ντίξον -που προσφάτως έχει δημοσίως έλθει σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη -αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα θεωρεί πως αδικείται από την ΕΚΤ, καθώς παραπονιέται ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς πριν από τρία χρόνια.
«Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη», αναφέρει ο Ντίξον.
Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου, η οποία απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το άρθρο 123 της συνθήκης, ο Ντίξον σημειώνει ότι αν αυτό ισχύει σήμερα, τότε ίσχυε και το 2012, προσθέτοντας πως το άρθρο 123 αφορά μόνο σε άμεση και όχι έμμεση χρηματοδότηση.
Ο αρθρογράφος του Reuters σημειώνει πως αν ο ελληνας πρωθυπουργός δεν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας τότε θα φταίει ο ίδιος που η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, ωστόσο αν φανεί διαλλακτικότερος και η ΕΚΤ επιμείνει στη σκληρή γραμμή, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι εκτεθειμένη στην κριτική για άδικη και ασυνεπή αντιμετώπιση.
Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.”