Οι θεσμοί έρχονται στην Αθήνα

Ξεκινούν την Τετάρτη στην Αθήνα διαπραγματεύσεις
στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ
σύμφωνα με πηγές των δανειστών.



Τα στελέχη αυτά της τρόικα (σ.σ. ή θεσμών όπως ονομάζονται πλέον) θα έχουν ραντεβού στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να εξεταστεί η κατάσταση και η κυβερνητική πολιτική στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και επαφές με άλλα κυβερνητικά στελέχη. 

Κοινοτικοί κύκλοι που μίλησαν στο Capital επισημαίνουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στο οποίο οι δανειστές περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της παρούσας κυβέρνησης. 

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δις.

Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι:

«Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem. 

Επίσης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στην ανακοίνωση του ESM, παρακάτω, η οποία αναφέρεται στη συνέχιση του μνημονίου. 

Επισημαίνουν παράλληλα την μεγάλη ανάγκη της κυβέρνησης να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε χρηματοδότηση.


ESM: Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την σύνδεση του «μνημονίου» με την δανειακή συμφωνία (MFFA), προχώρησε με ανακοίνωσή του ο ESM. Αναφέρει ρητά ότι το μνημόνιο “δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης", εν αντιθέσει με την σύμβαση που παρατάθηκε για τρίτη φορά. Κάνει σαφές ότι αυτά τα δυο κείμενα συνδέονται γιατί αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο δεν γίνεται εκταμίευση αλλά και υπάρχουν επίσης σαφείς αναφορές για τα περιθώρια όροι του μνημονίου να αναθεωρηθούν.

Όπως αναφέρεται: "θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά όταν λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση, πιθανώς αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη υιοθέτησης της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν".

Όπως εξηγεί, η ελληνική Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) είναι μια νομική σύμβαση μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, και του ΤΧΣ, που είναι το ταμείο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε σχέση π.χ. με το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τους τόκους και την αποπληρωμή του. Υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της MFFA εξαρτάται από την συμμόρφωση της Ελλάδας  με τα μέτρα μεταρρύθμισης που καθορίζονται στο μνημόνιο (MoU), το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. "Το μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με την MFFA –καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση του μνημονίου, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς".

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική MFFA έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αλλά στις 19 Δεκεμβρίου 2014 το δ.σ. του EFSF αποφάσισε να χορηγήσει μια τεχνική επέκταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου, το δ.σ. των διευθυντών του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

"Επιπλέον", τονίζει ο ESM, "θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά όταν λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση, πιθανώς αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη υιοθέτησης της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το μνημόνιο (σε αντίθεση με την MFFA), δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης".



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο