Η συμφωνία έγινε με τον Τσίπρα ... Δεν μιλούσα με τον Βαρουφάκη

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την «πρώτη εκταμίευση» από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times.


«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «εάν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».

Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα που προηγήθηκαν της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση, αρχικά γίνεται αναφορά στο γράμμα που ο κ. Ντέισελμπλουμ έλαβε από την κυβέρνηση, για το οποίο -όπως είπε- έμεινε έκπληκτος. 

«Όταν ο Γερούν Ντέισλεμπλουμ έλαβε το γράμμα από την Αθήνα, ήταν περισσότερο από έκπληκτος. Τις προηγούμενες 48 ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστολή που ζητά τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Είχαν μιλήσει επανειλημμένα στα τηλέφωνο, αντάλλαζαν προσχέδια, προσφέρονταν να κάνουν αλλαγές. Ωστόσο η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντέισελμπλουμ, με την υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν είχε καμία ομοιότητα με αυτές τις συζητήσεις», γράφει ο δημοσιογράφος.

Οι F.T. αναφέρουν ότι βασικές δεσμεύσεις, όπως η εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων αρκετών ώστε σταδιακά η χώρα να μειώσει το δημόσιο χρέος της, ήταν πολύ πιο ασαφείς και συμπληρώνουν πως αντιμέτωπος με ένα βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντέισελμπλουμ τηλεφώνησε στην Αθήνα.

«Πήρα τον Τσίπρα και είπα “κοίτα, δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά έστειλες μια διαφορετική επιστολή», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. “Πώς είναι δυνατόν;” Τσέκαρε. “Κάποιος την άλλαξε”».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από πέντε ημέρες σχεδόν ατελείωτων διαπραγματεύσεων -κάποιες κατ’ ιδίαν, κάποιες τηλεφωνικά, κάποιες μέσω email- οι δύο πλευρές τελικά έφθασαν σε συμφωνία, την περασμένη Τρίτη, σε μεγάλο βαθμό στη βάση των όρων του κ. Ντέισελμπλουμ.

«Σε μια δραματική υποχώρηση, η νέα σκληρή αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος, κάτι το οποίο ορκιζόταν για καιρό να μην κάνει», γράφουν οι F.T..

Κατά τον δημοσιογράφο, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε στη συνέντευξη να απολογηθεί για τη στάση του, λέγοντας πως ήταν δουλειά του να πιέσει τον κ. Βαρουφάκη. Αν και αναγνώρισε ότι «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων συνομιλιών, αρνήθηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών ήρθαν σχεδόν στα χέρια.

«Όλα αυτά είναι ανοησίες» είπε και τόνισε: «Η ουσία είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, αυτή είναι η δουλειά μου. Επίσης, πρέπει να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και επίμονοι».

Για το ναυάγιο στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο κ. Ντέισελμπλουμ έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία συνήθως ήταν πιο επιεικής έναντι της Ελλάδας σε σχέση με τους άλλους πιστωτές», λέγοντας ότι η παρέμβασή της είχε βραχυκυκλώσει την αρμόζουσα διαδικασία.

Με αφορμή το κείμενο Μοσκοβισί, που τελικά αποσύρθηκε, δήλωσε ότι «οι Έλληνες νόμιζαν ότι είχαν μια συμφωνία». «Δεν είχα αναμειχθεί σε αυτό, και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θες να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε να με ενημερώνεις για το τι προσπαθείς να κάνεις», συνέχισε.

Μία τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την αποστολή από την Αθήνα του αιτήματος για παράταση, και -σύμφωνα με τους F.T., τότε ο κ. Ντέισελμπλουμ «άλλαξε στρατηγική».

Οι βασικοί παίκτες σε εκείνο το ντιμπέιτ ήταν όλοι παρόντες: Οι τρεις θεσμοί που επιτηρούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω πολύ ωμά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλοι τους είχαν προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Αλλά, αντί να μιλά με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Ντέισελμπλουμ μιλούσε μόνο με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη όλοκληρο το πρωινό. Δεν του μίλησα», είπε.

«Μετά από ώρες συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο κ. Ντέισελμπλουμ έφτιαξαν μία προσφορά "ή δέχεσαι ή όχι" και την παρουσίασαν στον κ. Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Είπα στον Τσίπρα, αυτό πρέπει να γίνει έτσι και νομίζω μετά από 15 λεπτά με κάλεσε και υπήρχε μία ακόμη λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επισκεφθεί την Αθήνα πριν ακόμη η κυβέρνηση αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας ότι προσπάθησε να διορθώσει μέρος της ζημιάς που έγινε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη, που είχαν παρέμβει ουσιαστικά, δίνοντας συμβουλές στο εκλογικό σώμα για το τι να ψηφίσει, κάτι το οποίο θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα:  Τους αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους και ότι πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. 


«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ πως πρέπει η Ελλάδα άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να πάρει την πρώτη δόση από αυτό το μήνα.

Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς έτσι, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο λόγος που εξελέγη η κυβέρνηση είναι για να αμφισβητήσει τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. «Δεν επιθυμώ να συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα» τόνισε, ενώ διέψευσε τη δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ για λανθασμένη επιστολή που στάλθηκε στους θεσμούς με αποτέλεσμα ο Ντάισλεμπλουμ να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

«Δεν έχει γίνει καθόλου έτσι. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.

Ο βασικός λόγος της συμφωνίας στο Eurogroup είναι να δοθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια μελλοντική συμφωνία που θα τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

«Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση, συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά» τόνισε.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα πως θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.«Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν» δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει η δομή του συντελεστή και χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλό το 23%. «Θα ήθελα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση.Αλλά όχι προς τα πάνω. Κι από κάτω προς τα πάνω κι από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις