π. Κρουγκμάνιος: Θα είναι σα να νικηθήκατε ... αλλά δεν νικηθήκατε

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τη συμφωνία στο Eurogroup και αναρωτιέται εάν αποτελεί νίκη της Ελλάδας ή νίκη της Γερμανίας.



Στο blog του στους «New York Times» με τίτλο «Δελφικό διάβημα», σημειώνει πως μάλλον η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ακόμη την αποδοχή ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει μεγάλο κακό. Κερδίζει, όμως, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και πιθανώς μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάποιοι βέβαια μπορεί να ισχυριστούν πως τα παραπάνω αποτελούν γερμανική και όχι ελληνική νίκη, σχολιάζει ο Π. Κρούγκμαν, αλλά όπως σημειώνει είναι πολύ νωρίς ακόμη να ανακηρυχτεί ο νικητής, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποδεχθεί και τι θα απορρίψει η Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις συνοδεύουν τη συμφωνία και τους τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, υπογραμμίζει.

«Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως τέτοια, που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί».


«Για πρώτη φορά έγινε αληθινή διαπραγμάτευση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup επισημαίνοντας πως «τα δύσκολα είναι μπροστά».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ακύρωση στην πράξη των αποφάσεων για μειώσεις συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ και των ασφυκτικών πλεονασμάτων ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Παραλάβαμε χώρα με άδεια ταμεία και έλλειψη ρευστότητας. Η χώρα ήταν παγιδευμένη σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα γιατί κάποιοι ονειρεύονταν αριστερή παρένθεση».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι η Ευρώπη πετυχαίνει συμβιβασμούς ενώ υπογράμμισε πως χθες «αφήσαμε πίσω λιτότητα, τρόικα και μνημόνια».

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:




Δημοφιλείς αναρτήσεις