Κυβερνητικές διαρροές ... Παροχές και διαπραγματευτικό σχέδιο

“Αχτίδα φωτός στο μέχρι τώρα ζοφερό τοπίο της διαπραγμάτευσης «βλέπει» η Κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται εν όψει Eurogroup και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να πειστούν οι δανειστές να συναινέσουν στο πρόγραμμα- γέφυρα.


Επ αυτού του σχεδίου ωστόσο, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή που παρουσιάζει η Νίκη Ζορμπά στο Capital, η συμφωνία με τους εταίρους είναι εφικτή, καθώς η κυβέρνηση είναι σε διαρκείς επαφές με Βερολίνο και Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί πεδίο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπό το …κωδικό όνομα: «ενδιάμεσο πρόγραμμα», το οποίο θα παρέχει «δίχτυ ασφαλείας» στη χρηματοδότηση της χώρας για τέσσερις μήνες.
Αυτό θα περιλαμβάνει, κατά τις ίδιες πηγές:
1. Ισχυρή αποτύπωση της διάθεσης της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις σε δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση της διαφθοράς και φορολογία

2. Δέσμευση για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους περίπου 2 δις ευρώ

«Αγκάθι» το οποίο όμως εκτιμούν οι ίδιες πηγές πως θα ξεπεραστεί δια της συμφωνίας σε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα, παραμένει ο όρος των δανειστών για την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου.

Αυτό θα αποτελέσει το πεδίο των ισχυρών τριβών μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου στις κρίσιμες ημερομηνίες 11 Φεβρουαρίου (έκτακτο Eurogroup), 12 Φεβρουαρίου (Σύνοδος Κορυφής) και 16 Φεβρουαρίου (Eurogroup).

Ανώτερη πάντως πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή το επόμενο δεκαήμερο και το πιθανότερο είναι λευκός καπνός να μη βγει πριν από τις 16/02.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά: « Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Υπάρχει μια διάθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξει συνεννόηση, η οποία πριν από τρεις ημέρες, δεν υπήρχε. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς. Στο Eurogroup της 16ης, θα έχουμε συμφωνία».
Πρόγραμμα σε δύο φάσεις
Νωρίτερα, στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα με την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά και του Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, επιβεβαιώθηκε – εκ νέου- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη βασική της θέση: Δεν υπογράφουμε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Σε ένδειξη πάντως διάθεσης για συνεννόηση με τους δανειστές, οι οποίοι όλο αυτό το τριήμερο θα... καταγράψουν λεπτομερώς τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα και των υπουργών του, αποφασίστηκε να προβούν οι υπουργοί σε δραστικές περικοπές σπατάλης στα του υπουργείου τους και να «παγώσουν» προεκλογικές εξαγγελίες που θα είχαν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.
Έντονες οι αντιδράσεις
Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τους κκ Δραγασάκη-Βαρουφάκη, ακολούθησε εκτενής διάλογος και συμφωνήθηκε ότι –παρά τις προσωπικές διαφωνίες- άπαντες να στηρίξουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital , στη διαφαινόμενη επιθυμία της κυβέρνησης για "λελογισμένες" υπαναχωρήσεις, όπως π.χ το "πάγωμα" προεκλογικών εξαγγελιών, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις ουκ ολίγων βουλευτών, και όχι μόνον προερχόμενων από την αριστερή πτέρυγα.

Η κριτική αφορούσε καταρχήν στην εκτίμηση ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση πάρει πίσω προεκλογικές της δεσμεύσεις, το Βερολίνο δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί εάν δεν λάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή "μνημονιακών" πολιτικών, τις οποίες "εμείς ήρθαμε για να ξηλώσουμε όχι για να τις εφαρμόσουμε΄, όπως είπε χαρακτηριστικά στο capital παροικών της  Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ/

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  η πρόταση αυτών των φωνών είναι "ούτε βήμα πίσω, άμεση εφαρμογή όλων όσων προεκλογικά υποσχεθήκαμε ακόμη κι αν χρειαστεί  δημοψήφισμα ή ακόμη και νέες εκλογές", είπε και πρόσθεσε: "παρότι ακόμη είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για εναλλακτικές λύσεις".
Προσκληση Γ. Βαρουφάκη σε “Ποτάμι”
Την πόρτα του ΥΠΟΙΚ πέρασαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Α. Λυμπεράκη και Χ. Θεοχάρης μετά από πρόσκληση του Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση ήταν -τυπικά- θεσμικού περιεχομένου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η στήριξη του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη στις διαπραγματευτικές κινήσεις της Κυβέρνησης.

Κι ενώ προκάλεσε απορίες σχετικώς με τη σημασία της πρόσκλησης μόνον εκπροσώπων του Ποταμιού, - γιατί δεν κλήθηκαν λ.χ εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων- η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα έστω και έμμεσα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί όπου αποφασίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης, το «ράπισμα» προς Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα είναι μάλλον... ανηλεές. Κάθε υπουργός θα παρουσιάσει εκτενώς τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση σε τόνους ιδιαιτέρως οξείς.”


“Ολοήμερη ήταν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Δήμητρα Καδδά στο Capital, η προετοιμασία στο ΥΠΟΙΚ παρουσία του Γ Βαρουφάκη για τις εξαγγελίες- παροχές, που ξεκινούν σήμερα στο πλαίσιο των προγραμματικών, αλλά και στο πως αυτές θα «κουμπώσουν» με τις πολύ δύσκολες – όπως αναμένεται – διαπραγματεύσεις στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης. Σε μία συνάντηση ειδικά για την Ελλάδα, η οποία αναβαθμίστηκε με την παρουσία της Christine Lagarde και του Mario Draghi.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ολοκληρώσει μία όσο το δυνατό αναλυτικότερη κοστολόγηση των μέτρων και των εξαγγελιών, στο παρασκήνιο των προγραμματικών. Και γνωρίζει καλά ότι πλέον «ο χρόνος υλοποίησής του κυβερνητικού προγράμματος συνδέεται άρρηκτα με την τελική συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ελάφρυνση του στόχου» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ότι το μόνο που η κυβέρνηση επιχειρεί άμεσα είναι το πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δανειστές, θα ακούν τις ελληνικές εξαγγελίες και θα.... σημειώνουν. Έτσι, την Τετάρτη, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των προτάσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα περιμένουν την ελληνική αποστολή, ζητώντας απαντήσεις με στοιχεία και.. αποδείξεις. Και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να είναι όσο το δυνατό πιο… έτοιμη.

Παράλληλα, επιχειρεί να βρει και όσο το δυνατό περισσότερες πηγές εσόδων για να καλύψει χρηματοδοτικά τις ανάγκες για μισθούς συντάξεις το προσεχές δίμηνο, στο σενάριο απουσίας «έξωθεν» βοήθειας. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι αναζητούνται πηγές σε διαθέσιμα φορέων και σε κονδύλια ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η Lazard στην Αθήνα
Το μέτωπο του Eurogroup διαμορφώνεται και με την παρουσία πολυμελούς κλιμακίου του οίκου Lazard που έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα καθήκοντα συμβούλου διαχείρισης χρέους και επί δημοσιονομικών θεμάτων.

Αλλά και ο επικεφαλής του ομίλου Matthieu Pigasse έκανε χθες αναφορά για την Ελλάδα. «Είμαστε σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή, μία στιγμή διαπραγμάτευσης. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε» είπε. Ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί η ένταση γιατί «ο καθένας δείχνει στην αρχή μία κάπως πιο σκληρή στάση» και χαρακτήρισε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, «κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό» επισημαίνοντας το αίτημα «να αφιερώσει ένα μέρος του όχι πια για την εξόφληση του χρέους – ίσως αυτό να γίνει αργότερα – αλλά για τη στήριξη του ελληνικού λαού. Κατ’ εμέ, είναι ένα αίτημα κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό».
Οι εξαγγελίες
Το πόσο και αν θα "χαλαρώσει" το πρόγραμμα επηρεάζει άρρηκτα τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την εφαρμογή όσων ακουστούν στις προγραμματικές δηλώσεις που αναμένεται να κινηθούν σε δύο επίπεδα: το πρώτο μέχρι το τέλος Ιουνίου και το δεύτερο τα υπόλοιπα τρεισήμισι χρόνια στα οποία θα υπάρξει – σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό – το νέο πρόγραμμα.

Τα άμεσα μέτρα της πρώτης... περιόδου, συνδέονται με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Προβλέπουν: αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας, 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ, δωρεάν ρεύμα σε απόρους, δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους, και επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

Ωστόσο, και αυτά θα πρέπει να… πείσουν τους δανειστές, με κορωνίδα, αναφέρουν κοινοτικές πηγές τον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζουν ότι η σύνοδος αποφασίστηκε εν μέσω μίας ομοβροντίας δηλώσεων, προειδοποιήσεων αλλά και τελεσιγράφων από την πλευρά των δανειστών.

«Μπορεί λόγω των προγραμματικών να υπάρξει κάποια λείανση σε επίπεδο επίσημων πιέσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και στο παρασκήνιο υπάρχει ηρεμία» εξηγούν αρμόδιες πηγές. Δίδουν ειδική σημασία στην απομόνωση» της Ελλάδας στο EWF απέναντι και στους 18 εταίρους, αλλά και στην πολύ τυπική – τελικά- συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ την Παρασκευή που κατέληξε χωρίς την λεκτική στήριξη που περίμενε η ελληνική πλευρά…...”



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις