GRexit; GRequiem; -> "Μύθοι και Αλήθειες" Νο6

“Επειδή υπάρχει πραγματικό κομφούζιο για την οικονομία, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γραφώ από σήμερα «μύθους και αλήθειες» για οικονομικά θέματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ...”




Μύθος: Το Grexit είναι μόνο κινδυνολογία. Δεν θα συμβεί.

Αλήθεια: Λάθος. Με την εκλογή του Σύριζα, το Grexit έχει σημαντική πιθανότητα να συμβεί με τους εξής τρεις τρόπους.

Πρώτα, αν η Ελλ. κυβέρνηση προσπαθήσει να μην πληρώσει το χρέος στους Ευρωπαίους (δες μύθο 2).

Ο δεύτερος τρόπος είναι αν η Ελλ. κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα της (αύξηση μισθών και συντάξεων, αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπάλληλων και του κράτους γενικά) μέσα στο ευρώ άπλα και μόνο γιατί δεν θα έχει πρόσβαση σε πιο πολλά ευρώ. Οι Ευρωπαίοι δεν θα δανείσουν χωρίς νέο μνημόνιο, οι αγορές ζητούν απαγορευτικά επιτόκια, και ο εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός από τις καταθέσεις θυμίζει την Γερμανική κατοχή. Χωρίς ευρώ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φύγει από μόνη της από το ευρώ.

Ο τρίτος τρόπος είναι το Grexit να γίνει από λάθος. Η διαπραγμάτευση των μη έμπειρων πολιτικών του Σύριζα με την Τρόικα μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες «λάθους» που οδηγεί στο Grexit. Παρατηρώντας τις χρηματαγορές ξέρουμε ότι η πιθανότητα του Grexit κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Οι τιμές των κρατικών ομόλογων στην δευτερογενή αγορά δείχνουν ότι οι χρηματαγορές δίνουν στο Grexit πιθανότητα περίπου 25-30% πριν ακόμη εκλέγει ο Σύριζα.



Nicholas Economides

Professor at New York University Stern School of Business

Studied Economics at UC Berkeley




Δημοφιλείς αναρτήσεις