GRexit; GRequiem; -> "Μύθοι και Αλήθειες" Νο5

“Επειδή υπάρχει πραγματικό κομφούζιο για την οικονομία, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γραφώ από σήμερα «μύθους και αλήθειες» για οικονομικά θέματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ...”




Μύθος: Οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες από την ΕΚΤ και δεν κινδυνεύουν ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα.

Αλήθεια: Λογω τις ακραίας πολίτικης αβεβαιότητας και της σημαντικής πιθανότητας η Ελλάδα να βγει από το Ευρώ και να έχει νεο νόμισμα χαμηλής αξιοπιστίας και αβέβαιης ισοτιμίας και μετατρεψιμότητας, ιδιώτες κατάθετες και επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικές αναλήψεις από τις Ελληνικές τράπεζες στον μήνα πριν τις εκλογές. Αν εκλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση, η τάση αυτή θα ενταθεί. Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει καλύψει την έλλειψη ρευστότητας δίνοντας επιπλέον 60 δις στις τράπεζες μέσω του ELA. Όμως η στήριξη αυτή έχει όρο να είναι η Ελλάδα στο μνημόνιο, που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου. Σύριζα, ΧΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ δεν θέλουν να το ανανεώσουν. Χωρίς μνημόνιο, η ΕΚΤ δεν εγγυάται τις καταθέσεις.
Ένας επιπλέον κίνδυνος για τις καταθέσεις είναι αν ο Σύριζα τις δεσμεύσει υποχρεωτικά για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του (αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός με έντοκα γραμμάτια του δημόσιου).


Nicholas Economides

Professor at New York University Stern School of Business

Studied Economics at UC Berkeley




Δημοφιλείς αναρτήσεις