Μια λύση για την Ελλάδα, διαρκείας, αλλά με σεβασμό στους κανόνες

“Η Πορτογαλία πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας η οποία τώρα αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της στο ενιαίο νόμισμα και τους πιστωτές, δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.
Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως, εφόσον η Λισαβόνα επέλεξε μια οδό, "η οποία δεν ήταν η ευκολότερη", για να ανακτήσει αξιοπιστία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, "αυτή είναι η στάση που υιοθετούμε και αναφορικά με την κατάσταση σε άλλες χώρες".

"Η Πορτογαλία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να άρει την ατμόσφαιρα της καχυποψίας που περιέβαλε τη χώρα, αφαιρώντας όλες τις σκιές, όλα τα σύννεφα, όλες τις αμφιβολίες", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ.

Ο ίδιος δήλωσε πως η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και πως δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη φθάσει φέτος το 2%. Η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη είναι 1,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε αυτή την εβδομάδα την εκτίμησή της στο 1,6%.

Η μείωση των πετρελαϊκών τιμών και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα τυπώνοντας χρήμα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία, θα τονώσουν φέτος την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός. Επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε πορτογαλικά κυβερνητικά ομόλογα "πριν από δύο χρόνια ή πέρυσι είχαν πολύ καλές αποδόσεις", δήλωσε. Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο διάστημα αυτό καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Όμως ο υπουργός δήλωσε πως η Πορτογαλία εισέρχεται τώρα σε μια φάση κατά την οποία χρειάζεται επενδυτές για τις εταιρείες της. "Η Πορτογαλία πραγματικά χρειάζεται κεφάλαιο για να συντηρήσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές των εταιρειών της, ιδιαίτερα των μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρειών", δήλωσε. Ως τώρα την ανάπτυξη προωθούσε η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο υπουργός δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Λισαβόνας πλησιάζουν σε χαμηλά ρεκόρ. "Το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει", δήλωσε.
"Στο κάτω-κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της" ...”

“Δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα με άμεση αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, φιλοξενεί σήμερα ο ιταλικός Τύπος.
«Υπάρχει κοινή βούληση να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να είναι διαρκείας και όχι υπό την πίεση της βιασύνης, μια λύση για την Ευρώπη. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να την βρούμε, τόσο άμεσης όσο και μακρόπνοης ισχύος», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν στην εφημερίδα «L΄Avvenire».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρεθεί μια λεπτή όσο και δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να τύχει εγγύησης η δημοσιονομική ισορροπία και στο χρέος να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια της οικονομικής πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, ο Παντοάν θεωρεί ότι το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι είναι ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να παίξουν τον ρόλο τους, αλλά με σεβασμό στους κανόνες», σχετικά δε με την τρόικα δηλώνει ότι «έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, αλλά πρέπει να επανακαθοριστούν τα προγράμματά της».

Ο Ιταλός, πρώην πρωθυπουργός, Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero», τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τον Τσίπρα».

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την νέα ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ευρώπη κλείσει την πόρτα και δεν εισακούσει τον Αλέξη Τσίπρα, θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες», δηλώνει ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα. «Η κύρια συνέπεια, θα είναι η διάδοση ακραίων αντιευρωπαϊκών διαθέσεων», προσθέτει ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός.

Ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα καλεί τους σοσιαλιστές και τους Ευρωπαίους δημοκράτες «να αποδείξουν ότι μπορούν να πετύχουν σημαντικές αλλαγές, διότι, διαφορετικά, θα αποτύχουν» και χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την πρόταση του οικονομολόγου Τζ.Στίγκλιτς «ο οποίος προτείνει μορατόριουμ επί του ελληνικού χρέους για να πάρει ανάσα η ελληνική κυβέρνηση και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη».
«Στην Ελλάδα, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να οικοδομήσει εκ νέου την Αριστερά, κατανοώντας το αίσθημα ταπείνωσης και αγανάκτησης του ελληνικού λαού, λόγω της τεράστιας κοινωνικής δοκιμασίας που επέβαλαν οι πολιτικές λιτότητας. Θα μπορούσε να έχει ευνοηθεί η χειρότερη δεξιά, από την τραγωδία αυτή, όπως στη Γαλλία. Ευτυχώς που υπάρχει ο Τσίπρας», καταλήγει ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα ...”

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Αλεξάντερ Στουμπ για τα προγράμματα στήριξης προς την Αθήνα, υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Οι Φινλανδοί», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το κόμμα «Οι Φινλανδοί», που είναι γενικά κατά των προγραμμάτων διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, ζητούν από την κυβέρνηση του κ. Στουμπ να δώσει απαντήσεις για την οικονομική έκθεση της Φινλανδίας στην Ελλάδα και για το αν είναι προετοιμασμένη για μία διάσπαση της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση θα γίνει στις 1 μετά το μεσημέρι στο Ελσίνκι. Ο κ. Στουμπ υπεραμύνθηκε την Πέμπτη των προγραμμάτων στήριξης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εργάσθηκε στη διάρκεια της κρίσης για να σώσει το ευρώ.

Η αντιπολίτευση στη Φινλανδία προετοιμάζεται για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 19 Απριλίου και με τις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης επιδιώκει να υποδαυλισθεί η δυσπιστία κατά του κυβερνώντος συνασπισμού. Η κυβέρνηση του κ. Στουμπ έχει μία οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς στηρίζεται σε 101 βουλευτές έναντι 98 βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Η φινλανδική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει με υπηρεσιακό χαρακτήρα, εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η ημερομηνία των εκλογών είναι κοντά, δήλωσε ο λέκτορας πολιτικών επιστημών Πέτρι Κοικαλάινεν.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση του κ. Στουμπ έχει επιβιώσει πέντε προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της. Ο προκάτοχός του, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος πλέον είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιμετώπισε 17 προτάσεις δυσπιστίας από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014.
Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Στουμπ υπολείπονται του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κέντρου στις δημοσκοπήσεις.

Το τι θα γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος είναι τελείως ανοιχτό, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο εκπρόσωπος μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου τα σχέδιά της για το πώς σκοπεύει να χειριστεί την κατάσταση.

Ιστορική χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τη βοήθεια που δόθηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης κατά της διάρκειας της κρίσης, αλλά και τη δέσμευση της Ελλάδας για την Ευρώπη.
Μιλώντας στο περιοδικό Politique Internationale, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως συνολικά τα πρόγραμμα στήριξης που δόθηκαν στα κράτη μέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ. «Η Ευρώπη δεν αμφισβητείται. Ακόμη και στην Ελλάδα, μετά από πέντε δύσκολα χρόνια, το 70% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο και αντανακλά μία ισχυρή δέσμευση», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε:

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που χορηγήθηκαν τόσο μεγάλα δάνεια σε κράτη. Στο σύνολό τους, τα δάνεια στα πέντε κράτη – μέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ εάν υπολογιστεί σε σταθερή ισοτιμία».

«Οι οικονομολόγοι μπορούν φυσικά να συζητήσουν το θέμα, αλλά όλα εξαρτώνται από τον χρονικό ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα, η προσαρμογή του προϋπολογισμού μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα, όμως, την ενισχύει», συνέχισε ο επικεφαλής του ESM και συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα μας:

«Το είδαμε αυτό στην Ελλάδα, όπου απαιτήθηκε μία πολύ ισχυρή προσαρμογή του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα ήταν επί έξι χρόνια στο 15% του ΑΕΠ. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γιατί κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να καλύψει μία τέτοια τρύπα. Ήταν το τίμημα επειδή υπήρξαμε αμελείς».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων. «Η ύφεση τελείωσε και η χώρα ακολουθεί ανοδική πορεία. Το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 2% για το 2015. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική (των μεταρρυθμίσεων) δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτή την τροχιά ισχυρής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ή τριών δεκαετιών», σημείωσε.

«Κανείς δεν αρνείται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, εξηγώντας πως «η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική». «Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια», σύμφωνα με τον ίδιο, «τρέφει το λαϊκισμό και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση, όπως βλέπουμε στην Ελλάδα».
«Είμαι όμως βέβαιος ότι οι χώρες που βοηθήσαμε να κάνουν μεταρρυθμίσεις θα δουν καταπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης εάν δεν αναστείλουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.




Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις