Ωστε ... η νέα κυβέρνηση "δεν εκβιάζεται, και δεν εκβιάζει" λοιπόν ...

"Η πίεση αυξάνεται στην Ελλάδα και στον υπουργό οικονομικών για να παραμείνει στην ίδια γραμμή και να επιμείνει στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις," αναφέρει το euronews (4/2).


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη το βράδυ έφερε την απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα για να αντλούν ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι η παραίτηση της ΕΚΤ που επέτρεψε στην Ελλάδα να δίνει τα ομόλογά της ως εγγύηση για χρήμα στις τράπεζες, θα λήξει στις 11 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προηγούμενη προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω του προγράμματος δανεισμού εκτάκτου ανάγκης της ΕΚΤ (ELA), αλλά ακόμη και εδώ υπάρχουν κινήσεις να καταστούν αυστηρότεροι όροι για την πρόσβαση στον εν λόγω χρηματοδοτικό μηχανισμό. Το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης της ΕΚΤ ήταν το ευρώ να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές υποψιάζονται ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για τα πολυδιαφημισμένα σχέδιά της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης των € 240 δις.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ισοδυναμεί με προαναγγελία πιστωτικού επισοδείου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Όλοι γνωρίζουν ότι οι συστημικές τράπεζες είναι κουφάρια. Το 2014 χρειάστηκαν 7,5 δις ευρώ περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Ειδικά τους τρεις τελευταίους μήνες η πρόσθετη χρηματοδότηση ανήλθε σε 15 δις ευρώ. Τον Δεκέμβριο χρειάστηκαν κοντά στα 9 δις ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα.

Μπορεί να μας εξηγήσει κανείς από τους διεθνούς φήμης επαίοντες που μας ταλαιπωρούν επί τόσα χρόνια, πώς γίνεται και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν περάσει και τα τεστ αντοχής (που ο Τσίπρας αποκαλούσε crash test) μόλις τον Σεπτέμβριο, τελικά καταφεύγουν στον ELA; Καταλαβαίνετε το δούλεμα ψιλό γαζί;

Επίσης, αν η ΕΚΤ μπορεί τόσο εύκολα να κατεβάσει τα ρολά στο τραπεζικό σύστημα, καταλαβαίνετε τι υπερόπλο διαθέτει; Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευθεί κανείς σε ισότιμη τουλάχιστον βάση, όταν ο αντίκρυ μπορεί με μια τόσο απλή κίνηση να σου κλείσει τις τράπεζες;

Και η κυβέρνηση; Περί άλλων τυρβάζει. Το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο από άποψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την απόφαση της ΕΚΤ επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτική πίεση εκ μέρους της ΕΚΤ προς όλα τα μέρη, κάτι που αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και τόνισε: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε». Τρία πουλάκια κάθονται κι ο λαός ας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Προκαλώ οιονδήποτε διαθέτει σώας φρένας να αναρωτηθεί τι σόι διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει όταν αυτός με τον οποίον θέλεις να διαπραγματευθείς έχει τη δυνατότητα να σε βγάλει εκτός μάχης με μια κίνηση; Κι αντί η νέα κυβέρνηση να μας πει με ποιόν τρόπο θα αφαιρέσει το όπλο αυτό του εκβιασμού από την ΕΚΤ, τι μας λέει; Να μην ανησυχούμε γιατί οι τράπεζες που συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά με χρήμα από την ΕΚΤ είναι μια χαρά και η νέα κυβέρνηση "δεν εκβιάζεται, και δεν εκβιάζει." Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα!

Θέλει πολύ φαντασία να καταλάβει κανείς ότι υπό τέτοιες συνθήκες το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης είναι ήδη προκαθορισμένο; Τι διαπραγματεύεται τελικά η νέα κυβέρνηση; Προφανώς το επικοινωνιακό περιτύλιγμα μιας από τα ίδια συμφωνίας.




Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις