“Όσοι βλεπετε φανατικά πολιτικά σήριαλ και χωρίς να ασχολείστε ιδιαίτερα με την πολιτική, θα συμφωνήσετε πως το σκηνικό της συνέντευξης τύπου που έδωσαν μόλις οι κ.κ Σόιμπλε και Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να γραφτεί ως σενάριο ούτε από τον καλύτερο σεναριογράφο. Μιλάμε για hard politics πολύ ωραία και με σοβαρότητα παιγμένα.
Ο κ.Σόιμπλε με εντύπωσίασε κυρίως για την προσπάθεια που κατέβαλε να μην έχει κάποιο θριαμβευτικό τόνο στη φωνή του. Το πρόσωπό του όμως και το βλέμμα του που έλαμπαν θριαμβευτικά, έλεγαν άλλα. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερων συνομιλιών πρέπει να ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Με εντυπωσίασε η προσεκτική επιλογή των λέξεων αλλά και τα ζητήματα που έκανε address.Στην πραγματικότητα οι δηλώσεις Σόιμπλε απευθύνονταν στην ελληνική κοινή γνώμη και μάλιστα σε όλες τις πλευρές: από την πιο συντηρητική έως την πιο ριζοσπαστική. Ήταν σαν να είχε διαβάσει το πρωί τις ελληνικές εφημερίδες αλλά και το ελληνικό τουίτερ και να απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις ακομα και σ'αυτές που διατυπώνονται εδώ με τη μορφή συνθημάτων.
Το δήλωσε άλλως τε: "Παρακολούθησα στενά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα".Σε πολιτικό επίπεδο έκανε σαφές οτι θεωρεί το πρόβλημα είναι μόνο της Ελλάδας, με την έννοια ότι αυτα που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες εξαρτώνται μόνον απο εμας και ότι βλέπει τη χώρα εντός της ευρωζώνης αλλά αυτό το βλέπει μόνον αν κι εμείς βλέπουμε τους εαυτούς μας εκεί.
Δεν θα μας επιβάλλουν τίποτα αλλά δεν θα μας κρατήσουν με το ζόρι. Το μήνυμα ήταν σαφές.Ο ΥΠΟΙΚ δεν είναι πολιτικός ο άνθρωπος και βάζω στοίχημα ότι το σημερινό θα το θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του.
Πρέπει να πιέστηκε πάρα πολύ ιδιαιτέρως αλλα δημοσίως κατάφερε να σταθεί παλικάρι.Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι κάποια συμπάθεια και σεβασμό για το πρόσωπό του (ειλικρινή συμπάθεια, όχι λύπη).
Και οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για μένα ήταν επικοινωνιακά σωστές.Ήταν ένα τσικ κλαψιάρικες αλλά κι αυτό το βλέπω σωστό επικοινωνιακά.
Για να κλαφτούμε ταπεινά πήγαμε εκεί."Εμείς αγαπάμε τη μαμά Ευρώπη.
Εμείς χρειαζόμαστε βοήθεια.Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε γιατί σας αγαπάμε".
Το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν η αναφορά στη Χρυσή Αυγή και αυτό στρατηγικά ήταν πολύ έξυπνο.Λίγο πολύ είπε πως αν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της μετά η Ευρώπη θα έχει να κάνει με τους Ναζί.
Βαρύ αλλά αληθές.Να τα σκεφτόντουσαν λίγο νωρίτερα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ όταν μου έκαναν μέτωπα στις πλατείες αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζητησης, θα τα πούμε όταν και αν γλυτώσουμε τη συμφορά.
Αν ο ΥΠΟΙΚ στεκόταν, φερόταν και μιλούσε όπως σήμερα:δηλαδή σοβαρά και όχι ως μάγκας ή χαχας και το έκανε από την αρχή, το κλίμα θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και οι Έλληνες πολίτες θα αισθανόμασταν πιο ασφαλείς στα χέρια της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εκλέγεται από την πλειοψηφία αλλά πρέπει να σκέφτεται το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο το κομματικό της ακροατήριο.Αν ήταν αποτελεσματικό το να μην φοράς γραβάτα και να μιλάς σαν μάγκας της Βαρβακείου θα είχε υιοθετηθεί ως κώδικας πολιτικής επικοινωνίας πολύ νωρίτερα από το 2015.
Η κυβέρνηση έστω και τώρα ας σοβαρευτεί και κάνει αυτο που πρέπει.Από τις δηλώσεις του Υπουργού δεν κατάλαβα τις προθέσεις του.
Δεν κατάλαβα αν τελικά θα συγκρουστεί ή θα τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις της.Ζήτησε χρόνο.
Χθες το βράδυ μας έδωσαν μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου...Θα δούμε.”
Στα Ευρωπαϊκά όργανα παρέπεμψε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την όποια λύση για το ζήτημα της Ελλάδας, μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ανήκει μεν στην ευρωζώνη, αλλά ακόμα «δεν συμφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό».
Τόνισε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν οφείλεται στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, αλλά σε δικά της λάθη. «Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως συστατικό της βοήθειας είναι και η αυτοβοήθεια.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο γερμανός ΥΠΟΙκ δήλωσε λιτά πως δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα.
Παράλληλα, σε ένα μήνυμα υπέρ της διατήρησης της τρόικα, έστω σε μια διαφορετική μορφή, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί και με τα τρία μέλη της τριμερούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δήλωσε μάλιστα «σκεπτικός» για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ως τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω πληροφοριών πως το Βερολίνο επιζητά την ανάκληση των αντι-μνημονιακών κινήσεων που έχουν ήδη εξαγγείλει υπουργοί στην Αθήνα.
Βαρουφάκης: Χρειαζόμαστε χρόνο, δε θα χρεοκοπήσουμεΑπό την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε πως η Ελλάδα ζητά ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να παρουσιάσει την πρότασή της και τον οδικό χάρτη για πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Μάιο.
Διευκρίνισε ωστόσο πως η Αθήνα δεν προτίθεται να ζητήσει τεχνική παράταση του προγράμματος στήριξης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα κάνει το παν να για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Προσέθεσε πως η Αθήνα καταλαβαίνει πως δε δικαιούται να εφαρμόσει μονομερώς το πρόγραμμά της, καθώς ανήκει στην οικογένεια του ευρώ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη.
Κάλεσε ωστόσο το Βερολίνο να σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού, σχολιάζοντας πως ο σεβασμός στους κανόνες δεν μπορεί να σημαίνει πως «σπάμε τη δημοκρατία με βαριοπούλα» και αναφέροντας πως ως συνέπεια των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ναζιστικό κόμμα ως τρίτη δύναμη στην ελληνική Βουλή.
Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο