Οι αποφάσεις που θα σφραγίσουν τη μοίρα αυτού του τόπου

Το μοναδικό δίλημμα

“Άρχισαν τα όργανα, και μάλιστα από τον εγγύτερο στον κ. Τσίπρα Ευρωπαίο πολιτικό με σημαντικό θεσμικό αξίωμα. Όσοι νομίζουν ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ακριβώς την ποιότητα και το δυναμικό της νέας Ελληνικής κυβέρνησης μάλλον πλανώνται.
Το πιο πιθανό είναι να υπήρξαν διερευνητικές επικοινωνίες έως τώρα με 3-4 πιο παρουσιάσιμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όσο ήταν στην αντιπολίτευση και ίσως και με τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης και μάλιστα της πιο "αριστερής" πτέρυγας του SPD ανέλαβε προφανώς την αρχική επικοινωνία με την Ελλάδα, ως ο πλέον κατάλληλος για να ανοίξει κάποιο δίαυλο επικοινωνίας.

Η πλήρης εικόνα της δυναμικής του κυβερνητικού σχήματος θα ξεδιπλωθεί στα μάτια τους όταν θα γνωρίσουν το στελεχιακό δυναμικό της Κυβέρνησης στα πρώτα Συμβούλια Υπουργών και στα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Και τότε, σε λίγες εβδομάδες, το μόνο πραγματικό δίλλημα θα τεθεί ανοιχτά και στην Ελληνική κυβέρνηση και τέλος-τέλος στον Ελληνικό λαό:

Με την Ευρώπη (με τα στραβά αλλά και τα ίσια της, τα αριστερά και τα δεξιά της, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της) αλλά "με την Ευρώπη, ή εναντίον της".

Ολα τα άλλα, ποιος, πώς, πότε, βρίσκονται ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί σε αυτό το ερώτημα.

Με βάση αυτή την απάντηση θα ληφθούν από όλους οι αποφάσεις που θα σφραγίσουν τη μοίρα αυτού του τόπου, όχι μόνο για τη γενιά που διοικεί σήμερα αλλά και για αυτές που έρχονται.”

Γιώργος Γιαννούλης Γιαννουλόπουλος“«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους - υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι - , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Για αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα και από την άλλη να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή».” ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΜην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο