Το πέπλο του μίσους

Σήμερα η Κεντρική Ασία και η Ωκεανία, και πριν λίγο και η Υεμένη σκεπάστηκαν από το μαύρο πέπλο του μίσους. Εκατό παιδιά εκτελεσμένα εν ψυχρώ σε επίθεση των ταλιμπάν σε σχολείο του Πακιστάν.




Δραματικό τέλος της ομηρείας, 17 αθώων ανθρώπων σε ένα καφέ της ειρηνικής πόλης του Σύδνεϋ, με δύο απώλειες, από έναν παρανοϊκό ισλαμιστή, είδος ανθρώπου μεταλλαγμένο από το μίσος.

Μπορούμε να κρατήσουμε στην ψυχή μας την αξιοπρέπεια, το κουράγιο, την αυτοθυσία ενός νέου ανθρώπου, του τριαντατετράχρονου ιδιοκτήτη του Lindt Chocolat Cafe καφέ και την ψυχραιμία ενός ελεύθερου έθνους.

O νέος άνδρας τιμάται πλέον διότι θυσίασε τη ζωή του αρπάζοντας το πυροβόλο του ενόπλου, πράξη που όπως αναφέρεται συνέβαλε στο τέλος της ομηρείας και έσωσε τις ζωές των περισσοτέρων ομήρων ενώ τελείωσε τη δική του. Ο Tori Johnson θυμούνται οι εργαζόμενοι στην μικρή του επιχείρηση ήταν ο άνθρωπος που έβαζε πρώτα τις ανάγκες του προσωπικού του.

Στην Αυστραλία, ο επαγγελματισμός και η αυτοθυσία της Αυστραλιανής Αστυνομίας και το κουράγιο των ομήρων, παρά τους δυο νεκρούς, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Παρότι μοιάζει δεύτερο μπροστά στο πένθος, αξίζει κανείς να δει το ύφος (αυστηρό, σοβαρό, αναλυτικό, χωρίς εξάρσεις αλλά όχι μελοδραματικό) και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Επιθεωρητή της Αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας Andrew Scipione. http://www.bbc.com/news/world-australia-30488849

"Από την αρχή ο βασικός στόχος του σχεδιασμού μας ήταν να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές"

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιο λόγο και πώς ελήφθη η απόφαση επέμβασης εκείνη τη στιγμή απαντά:

«Αυτή είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την ομάδα των ειδικών που είναι υπεύθυνοι για αυτό. Αυτό που ΔΕΝ κάνουμε είναι να ανταγωνιζόμαστε με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Και φυσικά πήραν την απόφαση να απέμβουν διότι εκτίμησαν ότι εκείνη τη στιγμή εάν δεν επενέβαιναν θα υπήρχαν πολύ περισσότερα θύματα… εφαρμόζοντας το Emergency Action Plan, που είχαν ήδη προετοιμάσει".

Φαντάζομαι με δέος ποιοι και με τι κριτήρια θα αποφάσιζαν στη χώρα μας σε αντίστοιχη περίπτωση. Οι "στρατηγοί άνεμοι", οι διάφοροι Μπαλτάκοι και οι "επιθεωρητές σαΐνηδες".

Ο Πρωθυπουργός Tony Abbott, εξάλλου, και οι βαθειά δημοκράτες Αυστραλοί, κατανοούν πολύ καλά ότι ο στόχος των τρομοκρατών δεν είναι να προκαλέσουν οι ίδιοι την καταστροφή των φιλελεύθερων Δημοκρατιών. Δεν το μπορούν. Δεν έχουν μήτε την ισχύ, μήτε τα μέσα. Είναι πολύ μακριά από αυτό με μερικές δολοφονίες και αποκεφαλισμούς και βόμβες. Ο φασισμός γκρέμισε μιαν ολόκληρη ήπειρο αλλά οι Δημοκρατίες νίκησαν.

Γι αυτό και οι φανατισμένοι γίνονται προκλητικά, ακραία βίαιοι. Έστω και αν πρέπει να χάσουν τη ζωή τους οι ίδιοι γι΄αυτό, στόχος τους είναι στο παρανοϊκό μυαλό τους, να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ώστε να καταστρέψουν μόνοι τους τις ελευθερίες τους. Να επιτρέψουμε εμείς στο μίσος να πάρει το πάνω χέρι μέσα μας, να μισήσουμε όπως μισούν και αυτοί, να μπούμε στη λογική τους, να γίνουμε σαν τα μούτρα τους, να φτιάξουμε μια κοινωνία καθ’ ομοίωση της δυστοπίας τους.

«Ο στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να μας προκαλέσουν τον τρόμο…. Αλλά τις τελευταίες 36 ώρες απαντήσαμε με αταλάντευτη αποφασιστικότητα, με στωικότητα, με ομοψυχία και είμαι απολύτως σίγουρος πως ό,τι και να συμβεί στις μέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται η Αυστραλία θα είναι πάντα μια ελεύθερη, ανοιχτή και γενναιόδωρη κοινωνία» , δήλωσε ο Tony Abbott με ψύχραιμο, σοβαρό, αλλά και ήρεμα αποφασιστικό ύφος.

Πέρα και πάνω από τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, από την γενναιότητα, την ψυχραιμία, την καρτερία, είναι η σταθερότητα σε αυτές τις πεποιθήσεις, η άρνηση να παίξουμε το δικό τους παιχνίδι, από την οποία εξαρτάται η συντριπτική τους ήττα.



Περισσότερες πληροφορίες:
http://abcnews.go.com/…/sydney-siege-victims-lauded-courage…
http://www.bbc.com/news/world-australia-30490696



Δημοφιλείς αναρτήσεις