Αδωνης Γεωργιάδης: Ο Στουρνάρας ... έχω δίκιο

“Η Χώρα μας πάσχει από έναν τεράστιο στρουθοκαμηλισμό, και ενώ συμβαίνουν απολύτως αυτονόητα και προβλέψιμα πράγματα, εμείς όταν τελικά συμβαίνουν, βρισκόμαστε δήθεν προ εκπλήξεως!



Του Αδώνιδος Γεωργιάδη
Νομίζουμε δηλ ότι αν, όπως κάνει το συμπαθές αυτό πτηνό, κρύψουμε το κεφάλι μας στην άμμο και παύσουμε να αντικρίζουμε τους κινδύνους, οι κίνδυνοι θα εξαφανισθούν.

Κινδυνεύει σήμερα η Χώρα μας να βρεθεί εκτός Ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή πράγματι έχουμε μία παγκόσμιο καλοστημένη σκηνοθεσία, εναντίον του Σύριζα; Διότι δύο τινά συμβαίνουν ή ο Αντώνης Σαμαράς έχει φίλους παντού και καταφέρνει να γράφουν όσα γράφουν και να λένε όσα λένε, σχεδόν όλοι στον κόσμο εναντίον της προοπτικής ανόδου του Σύριζα στην εξουσία, για να βοηθήσουν τον Σαμαρά ή ο κίνδυνος είναι όντως πραγματικός και όσοι έχουν το όποιο δημόσιο βήμα, αισθάνονται την ανάγκη να μας προειδοποιήσουν.

Εάν επιλέξετε την πρώτη εκδοχή, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε πώς κατόρθωσε ο Σαμαράς να έχει τόσο μεγάλη επιρροή. Βέβαια οι θιασώτες αυτής της πλευράς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε απίστευτους παραλογισμούς για να υποστηρίξουν την θέση τους. Σήμερα πχ στην ιστοσελίδα του κ. Λαφαζάνη, ούτε λίγο ούτε πολύ ερμηνεύθηκε η οικονομική κρίση της Ρωσίας και η εκτόξευση των εκεί επιτοκίων, ως σχέδιο του Διεθνούς Κεφαλαίου για να τρομάξουν οι έλληνες ψηφοφόροι και να ανακοπεί η πορεία του Σύριζα προς την εξουσία…..όποιος θέλει το πιστεύει….

Δυστυχώς για μας η αλήθεια είναι η δεύτερη εκδοχή. Ο κίνδυνος εξόδου μας από το Ευρώ και η συνακόλουθη τεραστίων διαστάσεων οικονομική Καταστροφή, ενώπιον της οποίας η εποχή του Μνημονίου θα φαντάζει ως παράδεισος, είναι απολύτως πραγματικός. Όλοι αυτοί που γράφουν όσα γράφουν και λένε όσα λένε, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μας προειδοποιούν με όλους τους δυνατούς τρόπους για το πόσο πραγματικός είναι αυτός ο κίνδυνος.

Ας εξετάσουμε τώρα πόθεν προέρχεται αυτός ο κίνδυνος. Προέρχεται από τις δικές μου δηλώσεις; Από της κας Βούλτεψη; Από του Γιάννη Στουρνάρα, όπως εσχάτως ελέγχθη; Απερίφραστα όχι! Όλες οι δηλώσεις μας θα φάνταζαν γραφικές στην περίπτωση που δεν υφίστατο αυτός ο κίνδυνος, άλλωστε η υιοθέτηση αυτής της απόψεως θα οδηγούσε πάλι στον αρχικό παραλογισμό ότι με κάποιο τρόπο ελέγχουμε το Παγκόσμιο Σύστημα. Ο κίνδυνος προέρχεται από έναν απλό λόγο: Έχουμε για πρώτη φορά στο Ευρωσύστημα την ισχυρή πιθανότητα να ανέβει στην εξουσία ένα κόμμα, που ευθέως δηλώνει ότι σκοπεύει να παραβιάσει όλους τους κανόνες λειτουργίας του. Μην έχουμε αμφιβολίες ως προς το τι θα συνέβαινε εάν πράγματι μία οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση προσπαθούσε να παραβιάσει όλους τους κανόνες, απλά θα μας πέταγαν έξω και θα είχαν και δίκιο! Για να είσαι μέλος αυτής της Λέσχης έχεις προαποφασίσει ότι θα σέβεσαι τους κανόνες της.

Και τώρα μπαίνουμε στην δεύτερη συζήτηση. Ακούω ασταμάτητα το εξής επιχείρημα: «έλα μωρέ, σιγά μην κάνουν αυτά που λένε. Κωλοτούμπα θα κάνουν όπως έκανε ο Σαμαράς κλπ» Το επιχείρημα αυτό είναι εντελώς λανθασμένο για τους εξής δύο λόγους.

Πρώτον ο Σαμαράς όσες υπερβολές και αν είπε, πάντα συμπλήρωνε λέγοντας ότι θα σεβαστεί τις υπογραφές της Χώρας. Αυτό ήταν αρκετό για να καταλαβαίνουν οι Ξένοι ότι δεν σκόπευε μονομερώς να κάνει κάτι. Δεύτερον μεταξύ αυτών που έλεγε και των εκλογών που τον εξέλεξαν, μεσολάβησε η στροφή της συμμετοχής στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και η υπερψήφιση του β΄Μνημονίου. Η στροφή δηλ του Σαμαρά είχε γίνει προ των Εθνικών Εκλογών, άρα όσοι τον ψήφισαν εγνώριζαν ότι θα τηρούσε το Πρόγραμμα.

Τώρα συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Ο Σύριζα προ των Εκλογών, όχι μόνον δεν αφίσταται της προηγουμένης του Ρητορικής αλλά φαίνεται σαν εσωτερικά του να έχει επικρατήσει η γραμμή της συγκρούσεως με την Ευρώπη. Επιπροσθέτως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με την γνωστή του δήλωση περί «Λύρας, Ζουρνάδων και Χορών» αποδεικνύει ότι πάσχει από πλήρη άγνοια κινδύνου. Όχι μόνον δηλ δεν προετοιμάζουν το εκλογικό τους Σώμα για την επώδυνη στροφή της επομένης ημέρας αλλά το ξεσηκώνουν για μία μεγάλη σύγκρουση. Τώρα το πώς θα μπορούσε την επομένη να κάνει συμβιβασμό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Ούτε οι βουλευτές του, που δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι καν, δεν είναι βέβαιον ότι θα ακολουθούσαν, αλλά σίγουρα ως προς το εκλογικό του Σώμα θα είχε τεράστιο ζήτημα πολιτικής νομιμοποιήσεως και το ζήσαμε αυτό κατά την περίοδο ΓΑΠ, όπου άπαντες του χρέωναν το ψεύδους του «λεφτά υπάρχουν» κι έτσι έχασε γρήγορα τον έλεγχο και της ΚΟ του και της Χώρας.

Αυτές λοιπόν τις  προφανείς αβεβαιότητες πιστεύει κανείς σας στα σοβαρά, ότι οι έχοντες χρήματα να χάσουν δεν τα βλέπουν; Περιμένουν την Σοφία Βούλτεψη ή εμένα να τους τις υποδείξουμε; Άρα αυτές οι αβεβαιότητες καθόλα αντικειμενικές, δημιουργούν όλο αυτό το πρόβλημα και όλη αυτή την συζήτηση. Δεν είναι ζήτημα Ύφους αλλά Ουσίας. Και είναι βέβαιον ότι όσο συμβαίνουν στη Χώρα πολιτικά γεγονότα που θα αυξάνουν αυτές τις αβεβαιότητες, πχ η μη εκλογή ΠτΔ, οι εθνικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις με τον Σύριζα πρώτο και τις δηλώσεις του Προέδρου και των Στελεχών του να λένε όσα λένε κλπ το πρόβλημα στην Οικονομία θα μεγαλώνει!

Και ερχόμαστε τώρα στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Έπρεπε να τις κάνει ή όχι; Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη, και είχε το δικαίωμα να τις κάνει, αλλά ακόμη περισσότερο είχε την υποχρέωση να τις κάνει.

Η Ιστορία διδάσκει! Για να δούμε τι ζήσαμε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ο τότε Διοικητής κ. Προβόπουλος, εγκαίρως είδε τον κίνδυνο της εξόδου μας από τις Αγορές. Ήδη από τις Αρχές του 2009 ζήτησε να δει τους Αρχηγούς των Κομμάτων, εγώ προσωπικά τον είδα και τον άκουσε στην τότε ενημέρωση που μας έκανε στον ΛΑόΣ. Πήγε σε όλους και είπε τα ίδια: «αν δεν πάρουμε τώρα μέτρα, του Χρόνου θα είμαστε εκτός Αγορών». Τα ίδια είπε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2009. Ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι αμέριμνοι πήγαιναν να τους μοιράσει εκ νέου λεφτά ο ΓΑΠ, ο τότε Διοικητής επικοινωνούσε με τους αρχηγούς των Κομμάτων και τους προειδοποιούσε να μην τάζουν διότι λεφτά δεν υπήρχαν! Τότε βέβαια και ο ΓΑΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ έβριζαν τον κ. Προβόπουλο διότι έπαιζε το παιχνίδι του Καραμανλή και της ΝΔ….έτσι τουλάχιστον νόμιζαν οι άφρονες…Δυστυχώς ο κ. Προβόπουλος, εμπνεόμενος από μία Αστική Ευγένεια αλλά και από έναν Ευρωπαικό τρόπο συμπεριφοράς, άριστο υπό ομαλές συνθήκες, δεν μίλησε δημοσίως! Ισχυρίζομαι ότι αν είχε μιλήσει δημοσίως προ των εκλογών του 2009, ασφαλώς θα εδέχετο σκληρή κριτική και θα του φόρτωναν τα πάντα, αλλά θα είχε επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων. Τουλάχιστον θα είχε αναγκαστεί ο ΓΑΠ να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις προεκλογικές του υποσχέσεις και άρα πιο έτοιμος να πάρει γρήγορα μέτρα.

Τώρα ξέρουμε ότι αν ο ΓΑΠ δεν είχε εγκλωβιστεί στην βλακώδη παροχολογία του Σεπτεμβρίου του 2009, δεν θα είχε αναγκαστεί να αναβάλει την λήψη των μέτρων που είχε συμφωνήσει με την Επιτροπή ο Γιάννης Παπαθανασίου και σίγουρα δεν θα είχε ξεκινήσει την θητεία του, μοιράζοντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο χαμένος χρόνος των πρώτων μηνών, απότοκος της λανθασμένης και εκτός τόπου και χρόνου προεκλογικής του ρητορικής, υπήρξε μοιραίος. Η Ελλάς μπήκε πρώτη στο Πρόγραμμα και έκτοτε αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της Κρίσης Χρέους της Ευρωζώνης.

Και αν ο κ. Προβόπουλος είχε την πραγματική δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να προβλέψει το τι θα συνέβαινε, με συγχωρείται αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα δεν θα είχε καμμία παρόμοια δικαιολογία. Τώρα ξέρουμε τι έγινε!

Ο Γιάννης Στουρνάρας με την προχθεσινή του ομιλία διέσωσε την Τιμή της Τραπέζης της Ελλάδος. Κανείς δεν θα μπορεί αύριο να ισχυριστεί ότι δεν είχε καταλάβει. Ούτε βουλευτής, που τώρα συμμετέχει στην σχετική διαδικασία, ούτε πολιτικός που θα κατέλθει στις εκλογές, αν γίνουν μετά, ούτε πολίτης που θα προσέλθει στην κάλπη. Η πράξη του είχε και έντονο το στοιχείο της γενναιότητος. Θα μπορούσε να μείνει σιωπηλός και οχυρωμένος σε μία καλά αμοιβόμενη θέση, με εξαετή θητεία. Κάθε φίλος του θα του έλεγε: «πού πας και μπλέκεις ρε Γιάννη; Μία χαρά δεν είσαι εδώ; Όποιος και να έρθει ό,τι και να γίνει η θέση σου είναι εξασφαλισμένη, τι μιλάς;» Όμως ο φίλος μου, το θεωρώ Τιμή να με θεωρεί Φίλο του αυτός ο άνθρωπος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε δημοσίως και είπε αυτά που όλοι μας συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες! Η πράξη του προφανώς τον τοποθετεί στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης και άρα δημιουργεί και κινδύνους για την θέση του στο μέλλον. Δεν ήταν αυτό που έκανε χωρίς προσωπικό κίνδυνο. Όμως κάθε γενναία πράξη είναι γενναία ακριβώς διότι διακινδυνεύεις και τον εαυτό σου. Είπε αυτά που έπρεπε όλοι μας να ξέρουμε ότι σκέφτεται ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε μία κρίσιμη ιστορικά στιγμή.

Η δήλωση του για την ρευστότητα, το κομμάτι που ενόχλησε περισσότερο, αναφέρεται φυσικά όχι σε εν εξελίξει bank run, που δεν υπάρχει, αλλά στο ότι η Εθνική μας Οικονομία χρειάζεται τα λεφτά των δόσεων από την Τρόικα και όσο αυτά καθυστερούν τόσο δυσχεραίνεται η Εθνική Προσπάθεια.

Έχει έρθει η Ώρα, Άπαντες, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Κόμματα, Βουλευτές, Αρχηγοί, Δημοσιογράφοι, Διοικητές, αλλά και οι απλοί πολίτες να αναλάβουμε ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και εδώ δεν χωρούν ούτε μισόλογα, ούτε υποκρισίες. Προφανώς θα έχουμε όλοι μας ένα προσωπικό κόστος να αναλάβουμε, αλλά δεν πρέπει να διστάσουμε.”

* Ο Άδωνις Α. Γεωργιάδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ
g-adonis@otenet.gr 



Δημοφιλείς αναρτήσεις