Το σχέδιο του ΔΝΤ πηγαίνει … ρολόι

“Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, αποκάλυψε σήμερα κάτι που ήταν γνωστό, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον/



Ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, για τις εν εξελίξει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την μετεξέλιξη του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στο οικονομικό κλίμα.

Σε ερώτηση για τη μετεξέλιξη της σχέσης της Ελλάδος με το ΔΝΤ, ο Μάρεϊ δήλωσε χαρακτηριστικώς τα εξής: «Έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές Αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα (Extended Arrangement) να καταστεί προληπτική γραμμή (precautionary line)».

Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές είπε πως αυτό που προκύπτει από τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν η προληπτική γραμμή είναι η ιδανική εξέλιξη της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα ξεκαθάρισε πως στις περισσότερες περιπτώσεις που μια χώρα που έχει πρόγραμμα δόσεων με το ΔΝΤ επανακτά την επαφή με τις αγορές, το πρόγραμμα του Ταμείου μετατρέπεται σε προληπτική χρηματοδοτική γραμμή.



Όπως εξήγησε στην περίπτωση αυτή τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως ανάχωμα (backstop) ώστε οι αγορές να ξέρουν πως υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν η χώρα τη χρειαστεί. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτηθείς για την επιστροφή του Ρίσι Γκογιάλ στην Αθήνα τόνισε πως η επιστροφή του πλήρους διαπραγματευτικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Κληθείς να ξεκαθαρίσει εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθηνά, επανέλαβε πως η αναμενόμενη επιστροφή προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο. «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε.

Για τα ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – τρόικας και ειδικά για τα δημοσιονομικά – δεδομένου ότι σχετικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα- ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να τονίσει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι σημαντικό θέμα της διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς εάν ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάνρντ, δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την σχετική επικοινωνία. Ομοίως, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει για το εάν στελέχη του ΔΝΤ έχουν με οπουδήποτε τρόπο έλθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και εάν αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την οικονομία, ο Μάρεϊ τόνισε πως συνήθως υπάρχει μεταβλητότητα σε χώρες που διεξάγονται εκλογές ...”

Όπως διαφαίνεται, το σχέδιο του ΔΝΤ, να παραμείνει στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο για να έχει «πάτημα» στην Ευρώπη, πηγαίνει … ρολόι, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προληπτική γραμμή περνάει από το ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο σε οποιοδήποτε σενάριο για την Ελλάδα του 2015, έχει υπογράψει «συμβόλαιο» να μείνει μέχρι τις 31/12/2015 το λιγότερο ...


Δημοφιλείς αναρτήσεις