Επιχειρηματικό μοντέλο η μαριχουάνα στην ιατρική

“Αμέσως μετά την επανεκλογή Ομπάμα το 2012, μία μετοχή έκλεψε την παράσταση ξεκινώντας μια εκρηκτική άνοδο. Μέσα σε λίγες ημέρες, από 3 με 4 δολάρια που είχε σαν συνηθισμένη τιμή διαπραγμάτευσης, εκτοξεύτηκε στα 215. Η κεφαλαιοποίησή της από τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια. 


Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας


Τι σχέση είχε ο Ομπάμα; Καμία.
Εκμεταλλευόμενες τις προεδρικές εκλογές, κάποιες πολιτείες διεξήγαν ταυτόχρονα και δημοψηφίσματα. Στο Κολοράντο και την Ουάσιγκτον, είχε σαν θέμα την νομιμοποίηση ή όχι της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, εκτός από ιατρική.

Το αποτέλεσμα ήταν ΝΑΙ.
Ο ροκ σταρ
Οι απόψεις ήταν διχασμένες στα οικονομικά ΜΜΕ. Οι μισοί ασχολούνταν με την επανεκλογή Ομπάμα και τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και οι άλλοι μισοί έψαχναν να βρουν ποια είναι αυτή η εταιρεία. Τελικά ανακάλυψαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του όταν τον καλούσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα:

Σίγουρα δεν είμαστε 2,4 δισεκατομμυρίων εταιρεία, αλλά έχουμε μια μοναδική θέση στην αγορά. Είμαστε η ηγέτιδα δύναμη και έχουμε την τεχνολογία να φτιάξουμε αυτοματοποιημένα μηχανήματα πώλησης, με εξακρίβωση στοιχείων από το δακτυλικό αποτύπωμα. Αυτό δεν βοηθάει μόνο τη διανομή μαριχουάνας, αλλά επίσης μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα παραδοσιακά φάρμακα.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εστιάζει κυρίως στην ιατρική μαριχουάνα, η ελεγχόμενη θερμοκρασία στα αυτόματα μηχανήματα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακεία που είναι ανοικτά όλο το 24ωρο, αλλά και σε φυλακές, φυσικά για μεγαλύτερο φάσμα φαρμάκων.

Η διάθεση της μαριχουάνας πρέπει να συζητηθεί σε εθνικό επίπεδο γιατί έχει επίπτωση στην οικονομία. Η απαγόρευση έχει αποδειχθεί πως δεν δουλεύει. Μπορεί όμως το κράτος να ρυθμίσει διάφανους κανόνες και να κερδίσει χρήματα μέσω της φορολογίας.
Η εταιρεία 
Ο μικρός, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της ιατρικής μαριχουάνας, όπως είναι φυσικό, θα απογειωθεί αν η νομιμοποίηση επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

Αν και η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την πώληση ή την κατοχή ινδικής κάνναβης, 23 Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση της ιατρικής μαριχουάνας, σε σύγκριση με 18 μέλη, που ήταν το 2012. Επιτρέπεται η χρήση της για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το Έιτζ, η σκλήρυνση και η επιληψία.

Η Medbox (MDBX) ιδρύθηκε έχοντας σαν κεντρική ιδέα ότι όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι ξεκινάνε να ευδοκιμούν όταν αυτοματοποιούνται. 

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του επιχειρηματικού μοντέλου της, είναι αναμφίβολα αυτό που σχετίζεται με τα μηχανήματα διανομής φαρμακευτικού υλικού. Τα μηχανήματα φτιάχνονται βασισμένα στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, λογισμικού και hardware που έχουν κατοχυρώσει, σε ΗΠΑ και Καναδά.

Τα αντικείμενα αυτά μοιάζουν με τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης αναψυκτικών και σνακ. Μόνο που είναι πιο εξελιγμένα τεχνολογικά. Εκτός από τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας και το εξελιγμένο λογισμικό που αναγνωρίζει τις ιατρικές συνταγές, λειτουργούν με αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος.

Πώς δουλεύει στην πράξη 
Οι ασθενείς πρώτα λαμβάνουν μια προπληρωμένη κάρτα μέλους από την επιλεγμένη κλινική τους. Οι πληροφορίες σχετικά με την περίπτωση τους, φορτώνονται στη βάση δεδομένων του μηχανήματος. Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οθόνη αφής της συσκευής για να επιλέξουν τον τύπο και την ποσότητα της ιατρικής κάνναβης που χρειάζονται. Το μηχάνημα MedBox μπορεί να χωρέσει μέχρι και 60 διαφορετικούς τύπους ιατρικής κάνναβης.

Επιπλέον, η ασφάλεια είναι εξασφαλισμένη με το MedBox. Οι ασθενείς εντοπίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλες οι πληροφορίες φυλάσσονται από την κλινική και προστατεύεται το ιατρικό απόρρητο. Βασικό είναι η πολιτική συμμόρφωσης με όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από την κάθε πολιτεία ξεχωριστά.
Τα νομικά προβλήματα 
Δεν έχουν δει με καλό μάτι όλοι στην Αμερική αυτές τις... ελευθερίες. Οι αρχές είναι πολύ αυστηρές και με το παραμικρό κλείνουν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης. Στις τράπεζες έχει περάσει νομοθεσία που δεν επιτρέπει τη συναλλαγή με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις γιατί θεωρούνται ως ξέπλυμα χρήματος.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ρυθμιστικά ζητήματα γύρω από την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας, η οποία εξακολουθεί να είναι τεχνικά μια παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είναι εκστασιασμένοι σχετικά με τις δυνατότητες για τη μαριχουάνα ως επένδυση.

Ακόμα, ο ποιοτικός έλεγχος είναι βασικό ζήτημα. Η διασφάλιση ότι οι καλλιεργητές λειτουργούν με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και της συμμόρφωσης με τους νόμους, είναι ένα θέμα που απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Προοπτικές
Σε αμερικανικές πολιτείες, όπως η Αλάσκα και το Όρεγκον, έχουν ήδη δρομολογηθεί δημοψηφίσματα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, για ψυχαγωγικούς λόγους, όχι μόνο ιατρικούς. Τυχόν θετικά αποτελέσματα θα σημάνουν διπλασιασμό των πολιτειών που θα άρουν τις αυστηρές απαγορεύσεις γύρω από το θέμα.

Λογικά η έκβαση του αποτελέσματος θα επηρεάσει την αξία των μετοχών, αλλά προφανώς όχι στον καθοριστικό βαθμό που είδαμε το 2012. 

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους επενδυτές, όσο και αν ακούγονται ελκυστικές οι προοπτικές ανάπτυξης. Μετοχές με τεράστιες προσδοκίες, όπως η Tesla, δεν έχουν υπερεκτιμηθεί αναλογικά τόσο, όσο κάποιες εταιρείες του χώρου ...”



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας



* * Αγαπητοί φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω πως από αυτήν την εβδομάδα θα διατίθεται το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο Επενδυτές Χωρίς Σύνορα. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με τα άρθρα που διαβάζετε στο Capital. Θεωρώ πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να υπερπηδήσουν τα στενά όρια της εγχώριας οικονομίας και να ανοίξουν τα πανιά τους σε αγορές που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο, την επίσημη παρουσίαση του που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο Χίλτον, καθώς και για το σεμινάριο που θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο, θα βρείτε στο www.ependytes.com






Δημοφιλείς αναρτήσεις