Μέρκελ: Εμείς (οι Γερμανοί) επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων

“Την επανεκλογή της στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών με συντριπτικά ποσοστά κέρδισε η Αγκέλα Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος εννέα χρόνια και πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών δέκα τέσσερα.


Η εξηντάχρονη καγκελάριος επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος του κόμματός της για 8η φορά συγκεντρώνοντας το σοβιετικό ποσοστό του 96,72% των ψήφων.
Η ίδια ήταν η μόνη υποψήφια για την προεδρία στο συνέδριό στην Κολονία, ενώ είναι και η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε επικεφαλής ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας το 2000.

Ιστορικά η καλύτερη επίδοσή της σε συνέδριο ήταν το 2012 όταν εξελέγη πρόεδρος με 97,94%.

Η καγκελάριος την ώρα που έδινε συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο ZDF ένιωσε μια ξαφνική αδιαθεσία. Όπως έγινε γνωστό, αποσύρθηκε στο δωμάτιό της και επέστρεψε για να ολοκληρώσει την συνέντευξη, αφού ήπιε λίγο νερό και έφαγε σοκολάτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η σκληρή δίαιτα που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες την έχει εξαντλήσει.

Την εκτίμησή της ότι είναι εφικτό να δοθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας στην κρίση στην Ουκρανία εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στην Κολονία στο συνέδριο του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

"Επιθυμούμε μια διπλωματική λύση. Πρέπει να καταβάλουμε πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσπάθεια, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να καταλήξουμε, οφείλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", τόνισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο πως "ο δρόμος θα είναι δύσκολος ως προς αυτό".

"Η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, και πρέπει να συμβάλουν οι πάντες στο διπλωματικό επίπεδο για να εξευρεθεί μια λύση", υπογράμμισε η Μέρκελ, αξιώνοντας να υπάρξει μια "επιστροφή στη συμφωνία του Μινσκ", αναφερόμενη στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στις Αρχές του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή ηγετών των ανταρτών, αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


"Θα χρειαστούμε πολλή υπομονή, αλλά είμαι βεβαία πως μπορούμε να ξεπεράσουμε" την κρίση, πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ για άλλη μια φορά κατηγόρησε τη Ρωσία κρίνοντας πως έχει "παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να το κάνει".

Στην ομιλία της, η γερμανίδα καγκελάριος αξίωσε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφωνήθηκαν προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κρίση. "Εάν τελικά δεν τηρήσουμε αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της (οικονομικής) κρίσης, τότε θα σπείρουμε αμφιβολίες, και αυτό θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι Γερμανοί) επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων", τόνισε επευφημούμενη από το ακροατήριό της, του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης CDU.

"Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ξανά μια ήπειρος η οικονομία της οποίας θα αναπτύσσεται δυναμικά", έκρινε η Μέρκελ, αλλά για αυτό "πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες τους οποίους ορίσαμε εμείς οι ίδιοι", σημείωσε.

Στην ίδια ομιλία η καγκελάριος επιτέθηκε με σφοδρότητα στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συμφώνησε την περασμένη Τρίτη να σχηματίσει κυβέρνηση σε κρατιδιακό επίπεδο σε συνεργασία με το κόμμα "Η Αριστερά (Die Linke)", αποκαλώντας την απόφαση αυτή το πολιτικό ισοδύναμο της "κήρυξης χρεοκοπίας".

"Μόνο η δική μας ισχύς, ένα ισχυρό συντηρητικό κόμμα, μπορεί να αποτρέψει το να αναλάβει την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2017 μια συμμαχία κόκκινων - κόκκινων - πράσινων", είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στα χρώματα του SPD, του κόμματος Λίνκε και των οικολόγων Πράσινων....”

Δημοφιλείς αναρτήσεις