“Πιστεύω ότι ο Α. Σαμαράς για να επιλέξει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις δύο επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας Pierre Moscovici.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κοινοτικός Επίτροπος αφού είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφανθεί, σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Σαμαρά. «Έχω την αίσθηση ότι ξέρει που πηγαίνει, τώρα θα δούμε. Όποια κι να είναι η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με τη σημερινή τους αντίδραση», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του P. Moscovici.
Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα και όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική διαδικασία δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο P. Moscovici είπε ακόμη ότι παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και χθες το Eurogroup έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στο έργο των ελληνικών αρχών, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημοσιονομικό κενό, αλλά και να υπάρξει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι εκτιμούμε πάρα πολύ τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν και να εκσυγχρονίσουν την οικονομία.
Ταυτόχρονα, είπε, γνωρίζουμε ότι για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν περισσότερα και συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διαδικασία και υπογράμμισε ότι προς το σκοπό αυτό τα τεχνικά μας κλιμάκια επέστρεψαν σήμερα στη Αθήνα για να εργασθούν επί των δημοσιονομικών πτυχών και για να γεφυρωθεί το υπάρχον δημοσιονομικό κενό.
Όπως τόνισε ο P. Moscovici, οι χθεσινές μας αποφάσεις δείχνουν ότι θέλουμε να προχωρήσουμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος, δίνοντας παράταση δύο μηνών, αλλά και με τη δέσμευσή μας μετά την παράταση να υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης. Είναι μια συνολική διαδικασία που δείχνει την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ισχυροποιήσει την οικονομία της με ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, κατέληξε ο Επίτροπος.
Στο 00:50:00 Περίπου οι αναφορές στην Ελλάδα - Μπορείτε να διαλέξετε γλώσσα
Στο ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis τόνισε ότι δεν είναι θέμα της Κομισιόν να σχολιάσει το πότε θα γίνουν εκλογές, η απόφαση αυτή εναπόκειται στα κράτη - μέλη με βάση το Σύνταγμα τους. Στην Επιτροπή θεωρούμε ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα χθες στο Eurogroup και η παράταση του προγράμματος δίνει δύο μήνες περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε και σημείωσε ότι η απόφαση για την προληπτική γραμμή πίστωσης δίνει τη δυνατότητα για ομαλή μετάβαση από το πρόγραμμα σε δανεισμό από τις αγορές.”
“Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα μία πιστωτική γραμμή στο τέλος του Φεβρουαρίου αλλά δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
«Η Ελλάδα έχει αιτηθεί για μία παράταση του προγράμματος (διάσωσης)» δήλωσε ο Schaeuble σε δημοσιογράφους μετά από μία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η εφαρμογή θα είναι περιορισμένη σε μία παράταση δύο μηνών – θα το θέσουμε στην Bundestag την επόμενη εβδομάδα, θα το συζητήσουμε και ελπίζω να το συμφωνήσουμε. Εάν άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν, θα έχουμε μία παράταση. Στη συνέχεια μπορεί καταλήξει σε μία πιστωτική γραμμή τον Φεβρουάριου, αλλά δεν θα χρειαστούμε νέα χρήματα», δήλωσε.
Η Ελλάδα "δεν έχει βγει από τα δύσκολα"Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεταρρυθμίσεις να ολοκληρώσει, μετά την υποχώρηση των αγορών με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ρισκάρει πρόωρες εκλογές προχωρώντας στην προεδρική εκλογή.
"Δεν έχει βγει από τα δύσκολα (σ.σ. it΄s not out of the woods η ακριβής φράση στα αγγλικά) όπως έδειξε η αντίδραση" δήλωσε ο Schaeuble σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Φυσικά η εγχώρια πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κυριαρχεί αυτή τη συζήτηση, αλλά δεν ήταν διαφορετικά λίγα χρόνια πριν".
Από την πλευρά του ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί για την ελληνική απόφαση.
«Δεν μπορώ να λύσω το γεγονός ότι οι αγορές είναι πιεσμένες» δήλωσε ο Dijsselbloem. «Προφανώς έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Δεν άλλαξαν ξαφνικά χθες το βράδυ».
Παράλληλα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προέβη σήμερα από τις Βρυξέλλες σε θετικά σχόλια για τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που καταβάλουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο Γερμανός υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν εν γνώσει της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές. Ο W. Schaeuble ανέφερε πως ήταν μια καλή απόφαση, ενώ παράλληλα εγκωμίασε την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της.
Ο κ. Schaeuble εξήρε επίσης τον κ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.”