Handelsblatt: Επανάληψη του "σεναρίου 2012";

“Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση.


Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι το Eurogroup θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πάντως και ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Επανάληψη του «σεναρίου 2012»;
Aντίστοιχες πληροφορίες για τελεσίγραφο από την τρόικα -και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είχαν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο τον Ιούλιο του 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δις ευρώ. Ο τότε Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε πάντως διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Τώρα το σενάριο επανέρχεται και μάλιστα σε μία συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις