Με τον φορμαρισμένο Σαμαρά πάμε στην παράταση κόντρα στην τρόικα

“Νέα στοιχεία προστίθενται στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αυτή τη φορά από  τις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε πως είναι πιθανή μια τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως εάν η Ελλάδα ζητήσει πιστωτική γραμμή (ECCL), το Eurogroup προτίθεται να συμφωνήσει.



Υπογράμμισε ακόμη πως ελπίζει η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα και η τρόικα συζητούν ακόμη θέματα προϋπολογισμού.
Ακόμη, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος διάσωσης προτού κλείσουν για τα Χριστούγεννα τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, διότι μια νέα πιστωτική γραμμή δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως.

«Είμαι πρόθυμος να δουλέψω στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά τα κοινοβούλια δεν είναι», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν αυτή την παράταση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για πιστωτική γραμμή και τεχνική παράταση ταυτόχρονα, αν και θεωρεί απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Είναι η κεντρική μου προσδοκία ότι μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (για μια πιστωτική γραμμή) θα επιτευχθεί μέχρι την Δευτέρα; Όχι, δεν είναι», τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Σύμφωνα επίσης με έναν Έλληνα αξιωματούχο, η τρόικα έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
 
Ακόμη, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει αν και κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές Αρχές, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup απάντησε αρνητικά, λέγοντας, μάλιστα, ότι σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο. Άφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι η εφαρμογή των αποφάσεων δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς κύκλους.

Πηγές του Οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αξιωματούχου περί τεχνικής παράτασης σημείωσαν πως στην εν λόγω πιθανότητα έχει αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Τηλεδιάσκεψη σε μία προσπάθεια επιστροφής  στην Αθήνα
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το νέο γύρο επαφών, μέσω τηλεδιάσκεψης, που αναμένεται σήμερα το απόγευμα μετά το απαντητικό e-mail που έφτασε τα ξημερώματα στην Αθήνα από τους δανειστές. Μόνο που το e-mail δεν περιείχε την πολυαναμενόμενη είδηση επιστροφής στην Αθήνα (σημ. ακόμη επιχειρείται να γίνει εφικτή το Σάββατο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας), αλλά σειρά  απαιτήσεων για τις κυβερνητικές θέσεις και  αίτημα για τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ η τηλεδιάσκεψη θα γίνει σήμερα, αλλά απομένουν διαδικαστικά θέματα που ενδεχομένως θα ληφθούν από το μεσημέρι και μετά λόγω της διαφοράς ώρας με τις ΗΠΑ,  αφού πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με το ΔΝΤ.
Το e-mail και τα… συνοδευτικά
Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι πέρα από ένα κεντρικό e-mail υπάρχουν  και επιμέρους συνοδευτικά κείμενα των τεχνικών κλιμακίων, ένα εκ των οποίων εστάλη και στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι δανειστές  εστιάζουν  τις αιτιάσεις τους στο δημοσιονομικό κενό. Προσθέτουν μάλιστα ότι «δεν είμαστε πολύ μακριά». 

Επίσης,  σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στο απαντητικό e-mail  οι δανειστές  ζητούν διευκρινίσεις σε πεδία των μέτρων 980 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται  στην επιστολή που εστάλη από ελληνικής πλευράς την Κυριακή.  

Η απάντηση των δανειστών μελετάται από τα κυβερνητικά επιτελεία, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί θέλουν να υπάρχει και αίτημα θέσπισης από τώρα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015 (σημ επαναφορά έκτακτης εισφοράς κλπ).

Του  απαντητικού e-mail  προηγήθηκαν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών. Στο επίκεντρο ήταν το e-mail 47 σελίδων με μέτρα 980 εκατ. ευρώ  για το 2015 που έστειλε η ελληνική πλευρά την Κυριακή και με δέσμευση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί.

Έως αργά χθες το βράδυ, η ελληνική πλευρά δεν είχε λάβει ουδεμία απάντηση από τους δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ούτε είχε στείλει, πρόσθετα στοιχεία. 

Πάντως, ως μήνυμα και προς το εξωτερικό ερμηνεύθηκε  και η ομιλία του Πρωθυπουργού  Αντώνη  Σαμαρά  χθες από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.  Ανέφερε ότι «δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν κάναμε πολλά. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό και δεν το δέχομαι» και πρόσθεσε ότι απορρίφθηκαν απαιτήσεις  για περιοριστικά μέτρα. «Δύο χρονιές συνεχόμενες μας ζητούσαν νέα επί πλέον περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε…». 
Το κείμενο προς την τρόικα
Εν τω μεταξύ... επιπλοκές  προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση χθες των ελληνικών δεσμεύσεων που εστάλησαν το βράδυ του Σαββάτου στην τρόικα. Πηγές του ΥΠΟΙΚ για να... λειάνουν το κλίμα περί πρόσθετων μέτρων το 2015  επισήμαναν ότι πρόκειται για μία «υποθετική περίπτωση» η οποία ωστόσο δεν «πρόκειται να συμβεί ούτε φέτος όπως δεν συνέβη και την προηγούμενη διετία.

Στην επιστολή καταγράφεται πακέτο μέτρων 980 εκατ. ευρώ για κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» το 2015. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% στα ξενοδοχεία και παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, νοσοκομειακή, περίθαλψη, 100 δόσεις χρεών και... λοταρία για αποδείξεις, περιλαμβάνουν και πακέτο πιθανών πρόσθετων μέτρων που θα αποφασιστούν το 2015 αν κριθεί αναγκαίο, περιλαμβανομένης  αύξησης -ξανά- της έκτακτης εισφοράς ...”

Πηγή: Capital

Δημοφιλείς αναρτήσεις