Τριμερής συνεργασία με τέσσερις πυλώνες

Μηνύματα συνεργασίας και ενίσχυσης των ιστορικών και ιδιαίτερων δεσμών μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, έστειλαν σήμερα οι τρεις αρχηγοί των κρατών, στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο.



Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή Σύνοδος προβλέπει στην ενίσχυση των ιστορικών και ιδιαίτερων δεσμών ανάμεσα στις τρεις χώρες.

 Πρόσθεσε ότι «η Αίγυπτος φιλοξένησε σήμερα μια συνάντηση κορυφής των τριών χωρών εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή τριμερούς συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο ενισχύοντας αυτή την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που πραγματικά υποστήριξαν την πολιτική γραμμή της Αιγύπτου για αποκατάσταση της δημοκρατίας και κατανοούν πλήρως τα εξαιρετικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα».

Επεσήμανε εξάλλου τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου και πρόσθεσε ότι οι απόψεις τους ταυτίζονται  πλήρως.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς επαφής σε διάφορα επίπεδα ανάμεσα στις τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες τους «αποβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από μια κοινή βάση κοινών συμφερόντων».

Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες θα αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας και για άλλες χώρες, ενώ επεσήμανε το όφελος των τριών χωρών μέσα από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί στο παρελθόν σε διάφορους τομείς.
 
Επεσήμανε ακόμη ότι οι εξαίρετες σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου πηγάζουν από το σεβασμό τους στο διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα της κυριότητας των χωρών και τη μη μεσολάβηση στα εσωτερικά τους.
«Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση και τις κρίσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα για το παλαιστινιακό και για τις προσπάθειες για ειρήνευση, καθώς και για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τρόπους ενίσχυσης των προσπαθειών αυτών και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Επίσης εξετάστηκαν οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ενίσχυση και υποστήριξη των επαφών μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ» καθώς και την τριμερή συνεργασία σε άλλα διεθνή φόρα.
Τόνισε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα των τριών χωρών για τα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον Πρόεδρο Σίσι και τους Αιγύπτιους φίλους μας για τη φιλοξενία της σημαντικής αυτής συνόδου. Εκφράζω επίσης θερμότατες ευχαριστίες προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της τριμερούς αυτής συνεργασίας, που ξεκίνησε το 2013 και η οποία έκτοτε ωριμάζει και ενισχύεται.
 
Η επίσκεψη μας εδώ και η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί  απτή απόδειξη της αναβάθμισης του τριμερούς αυτού μηχανισμού συνεργασίας και την από κοινού δέσμευση για εξέταση περαιτέρω τρόπων εμβάθυνσης της.

Η τριμερής συνεργασία μας βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, αυτόν της πολιτικής συνεργασίας βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, πάντοτε με πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Δεύτερο, την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των χωρών και των λαών μας, μέσω της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων μας σε τομείς, όπως αυτόν της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού και της ναυτιλίας και σωρείας άλλων τομέων, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε.
 
Τρίτον, τη δημιουργία κοινού μετώπου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός διαχωρισμός, που θέτουν σε κίνδυνο την κρατική υπόσταση πολλών χωρών και το μέλλον του πολιτικού τους ανασχηματισμού.
 
Τέταρτον, και το πλέον σημαντικό, αυτή η τριμερής συνεργασία αποσκοπεί στο να καταστεί πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμώ να τονίσω πως ο διάλογος και η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας.
 
Βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στον κοινό στόχο προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Συνεπώς, καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται το όραμα μας να συμμετάσχουν στις κοινές μας προσπάθειες.
 
Κατά τη σημερινή Σύνοδο, πέραν της ανάπτυξης ιδεών για νέα πεδία στα οποία θα μπορούσε να διευρυνθεί η τριμερής μας συνεργασία, συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, τη ενεργειακή μας συνεργασία, το Μεσανατολικό, την τρομοκρατία και τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, το Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής.

Συνέπεια τούτου, υιοθετήσαμε τη ‘Διακήρυξη του Καϊρου’, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί καθοδηγητικό σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες μας τόσο στους τομείς της τριμερούς συνεργασίας μας όσο και σε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα.
 
Συζητήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο και εκφράσαμε την απερίφραστη μας στήριξη στις προσπάθειες του Πρόεδρου Σίσι και του αιγυπτιακού λαού για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και στις προσπάθειες οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, περιλαμβανομένου των επικείμενων βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας.
 
Εκφράσαμε επίσης την πλήρη αλληλεγγύη μας στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και στην εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας,   καταδικάζοντας τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου και βεβαιώνοντας πως θα καταβάλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια υποβοήθησης της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
 
Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή μας τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο, καθώς αποτελεί  μια χώρα με μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο η οποία δύναται να επηρεάσει καταλυτικά τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, ιδιαίτερα την τρομοκρατία, όπου και εάν αυτή εκδηλώνεται, είτε στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Λίβανο είτε και αλλού.
Ακόμη, θα ήθελα να μεταφέρω πως κατά τις χθεσινές συζητήσεις μας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο σθεναρό υποστηρικτή και συνεπή πρεσβευτή της Αιγύπτου στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς είναι ισχυρή πεποίθηση Κύπρου και Ελλάδας πως η ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου θα είναι αμοιβαία επωφελής ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής.
 
Συζητήσαμε το Κυπριακό και την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης της Κύπρου μέσω μιας συνολικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, η οποία θα επανενώνει το νησί σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής, με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη κυριαρχία.
 
Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος όχι μόνο θα επανενώσει το νησί, αλλά θα επιτρέψει στους νόμιμους κατοίκους του να ευημερήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Επιπλέον, όπως καταγράφεται και στη ‘Διακήρυξη του Καίρου’, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην εύφλεκτη μας περιοχή και απτό παράδειγμα επίλυσης χρονιζουσών διαφορών μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της στρατιωτικής ισχύος.
 
Παρόλα αυτά, για να είναι δυνατόν να είναι επιτυχής η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει όχι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά – οι συμπατριώτες μου - αλλά ιδιαίτερα η Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη καλή θέληση και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, μέσω λήψης ουσιαστικών και πρακτικών βημάτων προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Συναφώς, καταδικάσαμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες μόλις μέρες προ της έναρξης της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική διαρκής και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
 
Συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της ενεργειακής μας συνεργασίας, καθώς είναι πεποίθηση μας πως η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης και κίνητρο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, αντί  της πρόκλησης διαφορών.
 
Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία Μέσης Ανατολής, επαναλάβαμε τη θέση μας για την ανάγκη επίτευξης μια συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που προνοούν για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς βεβαίως ποτέ την αμφισβήτηση του αντίστοιχου ισραηλιτικού κράτους.
 
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω τα θερμά μας συγχαρητήρια και επικροτούμε τον πολύ θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος αλ Σίσι ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και του Ισραήλ, επιφέροντας την ειρήνευση μετά τα γεγονότα της Γάζας, αλλά και τις προσπάθειες του Προέδρου στο να επιτευχθεί μια ενδοπαλαιστινιακή ειρήνη που θα βοηθήσει να γίνει κατορθωτή η επίτευξη του στόχου της ειρηνικής διευθέτησης του Μεσανατολικού προβλήματος.
 
Επαναλαμβάνοντας, για ακόμη μια φορά τη δέσμευση της Κύπρου να πράξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της το μέγιστο δυνατό και να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες, προς όφελος των πολιτών των χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής, προσδοκώ στην επόμενη μας συνάντηση και στην ενίσχυση αυτού του νέου, δυναμικού και σημαντικού συνεταιρισμού».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, συνεχάρη την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Σίσι για την πρωτοβουλία για την τριμερή συνάντηση. «Είναι μια συνάντηση που τη χρωστούσαμε στην ιστορία», πρόσθεσε.
«Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, η Αίγυπτος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Για αυτό και ήταν πολύ γόνιμη και χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα Συρίας, Λιβύης, Ιράκ και για το πολύπαθο πρόβλημα της Παλαιστίνης.

Για αυτό και παίρνει πολυσήμαντες διαστάσεις η συζήτηση που είχαμε για το θέμα επανένωσης της Κύπρου, κάτω από ένα μόνο κριτήριο, με σεβασμό στην ιστορία τερματίζοντας επίσης τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται τελευταία σε βάρος της μεγαλονήσου».

Επεσήμανε ότι «Ελλάδα και Κύπρος δίνουν μεγάλη σημασία στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών που τελευταία κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Δώσαμε επίσης μεγάλο βάρος και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα θέματα των υδρογονανθράκων.

Είναι ένας τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ.
Στη σχέση μεταξύ των τριών μας, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν την Αίγυπτο ως πρέσβεις της στην ΕΕ. Γιατί γνώμονας για τα προβλήματα στην περιοχή πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια και ο καλύτερος πρέσβης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή είναι η Αίγυπτος.
Η ΕΕ θα πρέπει πράγματι να στηρίξει την Αίγυπτο στη σημερινή μεγάλη της προσπάθεια και να τη στηρίξει τόσο οικονομικά όσο και ηθικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρούμε κρίσιμη τη διαμεσολάβηση μας και το ρόλο μας σε αυτή τη νέα σχέση».  


Δημοφιλείς αναρτήσεις