Στο στόχαστρο τρομοκρατών η Bασίλισσα Ελισάβετ

Η Bασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους των υπόπτων ισλαμιστών τρομοκρατών που συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.Το βρετανικό έντυπο αναφέρει ότι οι συλληφθέντες πιστεύεται πως σχεδίαζαν επίθεση με μαχαίρι κατά της Bασίλισσας ή άλλου σημαίνοντος προσώπου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία.

Η 88χρονη μονάρχης, σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, δε θα αποθαρρυνθεί από τις πληροφορίες για στόχευσή της από ισλαμιστές τρομοκράτες και θα παραστεί, όπως είναι προγραμματισμένο, στις εκδηλώσεις. Η κορύφωση αυτών, εκατό χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, είναι η Κυριακή της Ενθύμησης, με κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες ηλικίας από 19 έως 27 ετών το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο δυτικό Λονδίνο και στη γειτονική κομητεία Μπάκιγχαμσιρ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι συλληφθέντες παρακολουθούνταν εδώ και καιρό. Δε φέρονται να έχουν άμεση σχέση με τη Συρία ή με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιστεύεται ότι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί επηρεασμένοι από τα μηνύματα των μελών της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης. Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είχε ταξιδέψει νωρίτερα μέσα στο έτος στο Πακιστάν.

Η Sun αναφέρει πως το σχέδιο επίθεσης κατά τις εκδηλώσεις για τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης ρουτίνας των τεσσάρων ανδρών. Οι Times γράφουν πως το γεγονός ότι οι συλλήψεις έγιναν το βράδυ και όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τα ξημερώματα όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δείχνει πως η διαταγή δόθηκε εσπευσμένα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε πως οι συλλήψεις έγιναν με την κατηγορία της ανάθεσης, προετοιμασίας ή της υποκίνησης τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι αρχές πραγματοποίησαν περαιτέρω έρευνες σε σπίτια στο δυτικό Λονδίνο και έχουν κατασχέσει υπολογιστές και έγγραφα. Ωστόσο, καμία λεπτομέρεια για το τι φέρονται να σχεδίαζαν οι συλληφθέντες δεν έχει δοθεί από επίσημα χείλη.

Από τον Αύγουστο το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανίας βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα του «σοβαρού», που σημαίνει ότι κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα επί βρετανικού εδάφους είναι «πολύ πιθανό».

Πηγή ΚΥΠΕ