Ερώτηση Χρυσόγονου για τον Real FM

“Το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι φλέγον στις χώρες της Ένωσης, όπως στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες μετρήσεις περί ελευθερίας του Τύπου (99η στις 180 χώρες για το 2014).


Η κατάταξη αυτή έρχεται ως απόρροια της πρακτικής της αρμόδιας αρχής (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- EΣΡ) να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε μέσα ενημέρωσης που εκφέρουν αρνητικές κρίσεις για την κυβερνητική πολιτική, σε μια προσπάθεια λογοκρισίας τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποφάσεις κατά του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM που εκδόθηκαν δήθεν λόγω «μη ευπρεπούς εκφοράς λόγου», αλλά στην πραγματικότητα λόγω της ενοχλητικής – για την κυβέρνηση – κριτικής που άσκησε συγκεκριμένος δημοσιογράφος σε πολιτικά πρόσωπα.
Σημειωτέον ότι, ενώ το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει τη συγκρότηση του ΕΣΡ με συναίνεση και της αντιπολίτευσης, αυτό αποφεύγεται με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρατάσεις της θητείας των υπηρετούντων μελών.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ομάδας υψηλού επιπέδου για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων επικοινωνίας και τις μεταγενέστερες δημόσιες διαβουλεύσεις;”

Δημοφιλείς αναρτήσεις