Το claw back ”μάζεψε” τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

“Με την επιβολή του claw back, κατάφερε το υπουργείο Υγείας να “συμμαζέψει” τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές μειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 1,36 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 2 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο και 1,75 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Με το Claw back ή αλλιώς «μηχανισμό αυτόματων επιστροφών», το υπουργείο Υγείας “διέγραψε” περίπου 700 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιβάλλοντας στις φαρμακευτικές εταιρίες ...




... να “επιστρέψουν” το ποσό υπέρβασης της προβλεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτουν στον ΕΟΦ κάθε μήνα.
Ωστόσο, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πήρε ανάσα βλέποντας σε ένα μήνα να μειώνονται εντυπωσιακά τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΠΥ, τα στοιχεία για τη Γενική Κυβέρνηση που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Capital, αναφορικά με το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού
. Ήδη όπως έχει γράψει το Capital πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί φορείς (Ασφαλιστικά Ταμεία,ΟΤΑ, Παιδεία) ετοιμάζονται να αποστείλουν αίτημα για αύξηση των προβλεπόμενων κονδυλίων επιχορήγησης, ώστε να μην κηρύξουν “στάση πληρωμών” έως το τέλος του έτους.
Πλέον στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμούν ότι το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί με τους φορείς να εκπέμπουν "S.O.S" αναφορικά με τη βιωσιμότητα τους. Όπως εξηγούν στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την εικόνα των οικονομικών μεγεθών στα ασφαλιστικά ταμεία, θεωρείται αδύνατο με βάση τη μείωση που καταγράφεται στα έσοδα τους, να αποφευχθεί η επιπλέον χρηματοδότηση, ιδίως από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναδεικνύουν το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, με τα αποθεματικά τους στο επτάμηνο να έχουν περιοριστεί στα 351 εκατ. ευρώ από 1,51 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2013, ενώ και τα έσοδά τους έχουν υποχωρήσει στα 20 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. ευρώ.
Μειωμένο εμφανίζεται και το αποθεματικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), το οποίο στο επτάμηνο είναι στα 266 εκατ. ευρώ από 456 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα έσοδά τους μειώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το αποθεματικό των Νομικών Προσώπων μειώθηκε στα 548 εκατ. ευρώ από 1,033 δισ. Ευρώ, με τα έσοδα τους να υποχωρούν στα 2,7 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ”

Δημοφιλείς αναρτήσεις