Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση του σχετικού Κειμένου Πολιτικής με θέμα «Ανάπτυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα» ...
... η έκθεση περιλαμβάνει 50 συστάσεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, από τις οποίες οι 12 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επείγουσες «καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η χρηματοδότηση παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα, με τον κ. Ράιχνεμπαχ να επισημαίνει πως η πρόσβαση σε μέτρα χρηματοδότησης και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι θέματα τα οποία συζητά πάνω από δύο χρόνια, «αλλά δυστυχώς οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες». Όπως είπε, έχουν μειωθεί κατά 50% οι δανειοδοτήσεις και τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και μάλιστα είναι τα υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ ενώ οι απαιτήσεις παροχής ασφαλειών είναι τεράστιες για τις ΜμΕ».Ο Χορστ Ράιχενμπαχ επισήμανε πως η πρόσβαση σε μέτρα χρηματοδότησης και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι θέματα τα οποία συζητά πάνω από δύο χρόνια, «αλλά δυστυχώς οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες».
Ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι πολύ μεγάλη συμβολή για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορεί να έχουν τα διαθρωτικά ταμεία στο θέμα της χρηματοδότησης.Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητος ο διυπουργικός συντονισμός με την καθοδήγηση του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τις ΜμΕ της ΕΕ.
Οι 12 προτάσεις της Ομάδας Δράσης
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση πως πριν το τέλος του έτους θα έχει αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες.Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι το υπάρχον μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμο και ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις και όχι περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους αλλά ικανότερο δημόσιο τομέα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διευκολύνει την είσοδο στο επιχειρείν. «Δεν χρειαζόμαστε ήρωες, ούτε χιλιάδες εργατοώρες για να ανοίξεις ένα καφενείο» είπε.Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να μειωθεί το κεφάλαιο έναρξης των επιχειρήσεων στο ελάχιστο απαραίτητο.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως πριν το τέλος του έτους θα έχει αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τρεις δείκτες ρίχνουν την επίδοση της Ελλάδας κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ:
Είναι πολύ πιο δαπανηρή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (11,8% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 4,6% στην ΕΕ), ενώ το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης ανέρχεται σε 910 ευρώ σε σύγκριση με 343 ευρώ στην ΕΕ και το ελάχιστο καταβλητέο κεφάλαιο έχει στην πράξη αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο έτος.Σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και δημόσιες συμβάσεις, η επίδοση της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, σε αυτό τον τομέα πολιτικής είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και εμφανίζει δείγματα επιδείνωσης, ιδιαίτερα στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων για τις ΜμΕ.
Συγκεκριμένα, ο χρόνος που χρειάζονται οι δημόσιες Αρχές για να καταβάλουν τις πληρωμές έχει αυξηθεί (2011: 66 ημέρες, 2012: 114 ημέρες) και είναι τετραπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ.Πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η επίδοση της Ελλάδας στο θέμα της χρηματοδότησης και εμφανίζει επιπλέον δείγματα επιδείνωσης, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για τις ΜμΕ, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση.
Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προθυμία των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και το ποσοστό των αιτήσεων των ΜμΕ για δάνεια οι οποίες απορρίπτονται.Τέλος, αναφέρεται ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ...”
Ανάπτυξη για τις ΜμΕ στην Ελλάδα
Η παρούσα έκθεση είναι η κοινή συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν ΜμΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ομάδας Δράσης για τη Ελλάδα (TFGR) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η έκθεση στοχεύει στη στήριξη της στρατηγικής “Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης – Ελλάδα 2021” που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις σχετικές με τις Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις υπό τους τίτλους των πιο σημαντικών πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση αυτή (βλ. παράρτημα 1).
Ενώ λαμβάνεται υπόψη η ατζέντα των πολιτικών ανάπτυξης της Ελλάδας και οι συναφείς περιορισμοί μετά την κρίση, η απόδοση και η προοπτική της Ελλάδας πρέπει να αξιολογηθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς και στην ευρύτερη προοπτική της εσωτερικής αγοράς στην οποία οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πρέπει να ανταγωνισθούν. Για το λόγο αυτό γίνεται αναφορά σε ένα εργαλείο πολιτικής/δείκτη που τέθηκε σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σημείο αφετηρίας είναι το Small Business Action (SBA) (Δράση Μικρών Επιχειρήσεων) και η σειρά πρωτοβουλιών της Ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του στην Ελλάδα. Η υλοποίηση του SBA αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο για την εκπλήρωση της ex ante αιρεσιμότητας που συνδέεται με τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο του στόχου για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ».
Για την σύνταξη της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε σειρά προσωπικών συνεντεύξεων και συναντήσεων εργασίας με εκείνους τους κοινωνικούς εταίρους που δραστηριοποιούνται ενεργά στο τομέα της εκπροσώπησης των ελληνικών ΜμΕ και συνιστούν τους βασικούς συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο χάραξης της πολιτικής (ΓΣΕΒΕΕ, KEEE, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). Η βασική ιδέα είναι να ακουστεί η γνώμη τους και οι προτάσεις τους δεδομένου ότι είναι οι καλύτεροι γνώστες των προβλημάτων τους.