Οι "στρατηγικοί μπαταχτσήδες" τορπιλίζουν τις πρώην "ναυαρχίδες"

“Οι συζητήσεις που εμπλέκουν τις τράπεζες σε διάφορα σενάρια με πολιτική ... χροιά, αποδεικνύεται ότι μόνο καλό δεν κάνουν και παρά τα θετικά σημάδια των τελευταίων μηνών οι ανησυχίες παραμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital , οι τράπεζες επιθυμούν την επίσπευση της εφαρμογής του πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων γιατί φοβούνται ότι στο γενικότερο κλίμα που δημιουργείται αυξάνονται καθημερινά οι ... έχοντες που δεν πληρώνουν.




Τα στοιχεία που φτάνουν στα αρμόδια τμήματα των εγχώριων πιστωτικών ομίλων υποδεικνύουν ότι ενώ η τάση αύξησης των νέων «κόκκινων» δανείων είχε αρχίσει να αντιστρέφεται, σε απόλυτο αριθμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας άμεση την ανάγκη υιοθέτησης ενός συνολικού και αποτελεσματικού πλαισίου για τη διαχείρισή τους.
Εκτιμάται ότι η συνεχώς αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση (κυρίως το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ) και οι προσδοκίες αναφορικά με το νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών και τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για «σεισάχθεια» -αλλά και οι φωνές στην κυβέρνηση για παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών- δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύμα «μπαταχτσήδων» ή «στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ονομάζονται όσοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αλλά εσκεμμένα το αποφεύγουν.
Αίσθηση προκαλούν στοιχεία που παρατίθενται σε έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, σύμφωνα με τα οποία τα καταγεγραμμένα NPLs των τεσσάρων “συστημικών” τραπεζών έχουν ξεπεράσει τα 82 δισ. ευρώ, με το ποσοστό επί του συνόλου των δανείων να διαμορφώνεται στο 38,5%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το εν λόγω ποσοστό είναι σε απόσταση αναπνοής από το εκτιμώμενο αποκορύφωμα του φαινομένου, ωστόσο το γεγονός ότι τα ρυθμισμένα δάνεια ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση με την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) από την ΕΚΤ και τους κοινούς πανευρωπαϊκούς ορισμούς για τα μη εξυπηρετούμενα, τα ρυθμισμένα και τα απομειωμένα δάνεια που θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τα stress tests, αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό των προβληματικών χορηγήσεων.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στην πλειονότητά τους οι ξένοι οίκοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τοποθετούν την αρχή της πραγματικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «μηνύματα» από τον μήνα Αύγουστο ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς τουλάχιστον για μία από τις τρεις συστημικές τράπεζες οι νέες επισφάλειες υποχώρησαν για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας επιστροφής στα ... συνηθισμένα.



Στο μεταξύ, εκφράζονται ανησυχίες ότι όσο καθυστερεί η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η επιτακτική όπως την χαρακτηρίζουν τραπεζίτες, αλλαγή του νόμου Κατσέλη, τόσο υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των περιπτώσεων δανειοληπτών που... ενώ έχουν δεν πληρώνουν.
Δεν είναι τυχαίο, πως με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, το όφελος «αγγίζει» και τις αναδιαρθρώσεις, διευκολύνοντας τη διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς με την παροχή της εγγύησης του δημοσίου οι τράπεζες μπορούν να προσμετρήσουν στα κεφάλαιά τους και τον αναβαλλόμενο φόρος που προκύπτει από τις συσσωρευμένες προβλέψεις και άλλες πιστωτικές ζημιές και όχι μόνο το ποσό που οφείλεται στο PSI.
Με την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδα άνω του 30%, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναλύσεις που έδειξαν ότι αν ο νόμος Κατσέλη αλλάξει και δημιουργηθεί ένα πιο σφιχτό πλαίσιο που θα προστατεύει τους πραγματικά οικονομικά ασθενής θα «αναβιώσουν» δάνεια αρκετών δισ. ευρώ, με πρώτα και καλύτερα τα στεγαστικά.
Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μη NPLs τοποθετείται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και αφού το συνολικό “πακέτο” για επιχειρήσεις και νοικοκυριά πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα θα φτάσει στη Βουλή, καλώς εχόντων των πραγμάτων περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου σχετίζονται, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, με τις προϋποθέσεις αλλαγής διοίκησης σε μία επιχείρηση που κρίνεται βιώσιμη και με την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για να «ξεμπλοκάρουν» τα Ειρηνοδικεία και να περιοριστούν οι «μπαταχτσήδες» ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις