Ηχούν τζιτζίκια ανάπτυξης απο την ... Περιφέρεια

« Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την Περιφέρεια »
“Πως αποκτά η οικονομία θετικό αναπτυξιακό πρόσημο; Στο ερώτημα αυτό τουλάχιστον σε επίπεδο αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας, υπάρχουν πειστικές απαντήσεις. Ακόμα και με βάση τη διεθνή εμπειρία και την έρευνα μπορούν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το εγγύτερο στη χώρα μας παράδειγμα, είναι η ίδια η Ευρώπη.




Παρά τις ανισότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν και τα βιώνουμε κυρίως, στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη μετάβαση από την Ευρώπη των Κρατών – Μελών, στην Ευρώπη των Περιφερειών.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι ότι οι στοχευμένες και εξειδικευμένες δράσεις, σε συνάρτηση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής είναι αποδοτικότερες από τις οριζόντιες πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Η «Έξυπνη Εξειδίκευση» και τα «Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα» επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών κάθε Περιφέρειας.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με τεράστια καθυστέρηση η πολιτεία θεσμοθέτησε τις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Με προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας εφάρμοσε τον «Καλλικράτη». Αποσπασματικά και ασύνδετα μεταβίβασε τις αρμοδιότητες, χωρίς ταυτόχρονα να μεταβιβάσει και τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους. Στη συνέχεια μάλιστα, περιέκοψε δραματικά σε ποσοστό 70% τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών και εκμηδένισε τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Κάθε άλλο παρά υπερβολική είναι λοιπόν, η άποψη ότι η πολιτεία όχι απλώς αδιαφόρησε για το νέο θεσμό, αλλά υπήρξε εξ’ αρχής, καχύποπτη με τις αιρετές περιφέρειες. Δεν εξηγείται διαφορετικά, ο λόγος για τον οποίο, ένας σύγχρονος θεσμός, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και μπορεί να διεκδικεί και να χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρώπη, συναντά τοίχο όταν απευθύνεται στο κράτος.

Παρά όμως τα πολλά προβλήματα και την δυσνόητη στάση της πολιτείας απέναντι στον πιο σύγχρονο θεσμό, δεν το βάζουμε κάτω και ήδη έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια.

Τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε είναι η αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και η άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα.

Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως μεταξύ άλλων, για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΘΕ, την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και τη δημιουργία λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, θα αντλήσουμε πόρους για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, καθώς και για την ενίσχυση, την αναδιάρθρωση και την καινοτομική αναβάθμισης, της αγροτικής οικονομίας και της αλιείας.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την Περιφέρεια. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, επενδύουμε στα δυνατά μας χαρτιά, αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, συνεχίζουμε τη σκληρή και μεθοδική δουλειά για να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική, εξωστρεφή, παραγωγική οικονομία με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις