Χρειάζεται εν μέσω αυτής της βαθειάς ύφεσης η δημοσιονομική σταθεροποίηση;

“Ναι. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα του σήμερα, η ανάπτυξη - και άρα η μείωση της ανεργίας και η εύρεση πόρων για κοινωνικές παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους - προϋποθέτει επενδύσεις και εισαγόμενη τεχνογνωσία, που δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ, όσο υπάρχει ο φόβος της ανοικτής και άτακτης εθνικής χρεωκοπίας, όσο υπάρχουν ασάφεια και συνεχείς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, όσο αναπαράγουμε έναν εχθρικό κρατικό τομέα και όσο κάθε ημέρα καταστρέφουμε αυτό που φτιάξαμε με κόπο χθες.




Πριν είναι πολύ αργά, οι πολιτικοί ηγέτες μας επιβάλλεται να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε αυτά τα βασικά θέματα.
Ποια είναι τα πιο ουσιαστικά εμπόδια;
Όπως μας λέει και η εμπειρία άλλων χωρών, η έλλειψη υγιών θεσμών και η άρνηση της πραγματικότητας.
Χωρίς υγιείς θεσμούς, που να προστατεύουν διαχρονικά την εργασία, τον κόπο και τις επενδύσεις των εργατικών και συνεπών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με άλλα λόγια χωρίς κοινωνικό κεφάλαιο, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις, και άρα ανάπτυξη και απασχόληση.
Όσον αφορά στην αναγνώριση της πραγματικότητας, ας μας επιτραπεί να δανεισθούμε κάτι από ένα πρόσφατο αφιέρωμα στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, ο οποίος επεσήμανε μια συμβουλή που είχε δώσει ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός.
Ο Διονύσιος Σολωμός είπε ότι «εθνικό είναι αυτό που είναι αληθές» αντιστρέφοντας την ελληνική πρακτική «ότι αληθές είναι ότι είναι εθνικό».”


Δημοφιλείς αναρτήσεις